Ördögi kör a hitelezésben: szigorítani sem éri meg?

Pénzcentrum
2008. november 20. 14:00

Hiába szigorítanak a hitelkártya kibocsátók a feltételeiken, így a bedőlt hiteleken elszenvedett veszteségükön ugyan csökkenteni tudnak, azonban a bevételi oldal is szükségszerűen zsugorodik, és a mélyponton még nem is biztos, hogy túlvannak...

A globális hitelpiac túlburjánzása miatt mára a hitelkártya kibocsátók számára is sokkal nehezebbé vált eszközeik befektetőknek történő továbbértékesítése, vagyis az értékpapírosítás, ami nem csak a forráshoz jutást tette szinte lehetetlenné, de jóval nagyobb kockázat is maradt a nyakukon, hiszen az ügyfél nemteljesítése esetén a veszteségek őket terheli.

Ebben a helyzetben tehát nem is kérdéses, hogy nem maradt más lehetőségük, mint a feltételek szigorítása, méghozzá nem csak a kockázatosabbnak tekinthető ügyfelek körében, de a tehetősebbek esetén is.

A Bank of America vezérigazgatója, Kenneth Lewis szerint az iparág valószínűleg soha nem látott méretű hitelveszteségeket fog elszenvedni, amin a kormány több száz milliárd dolláros mentőcsomagja sem tud változtatni - írja a Reuters.

A hitelezési feltételek soha nem voltak olyan szigorúak az USA-ban, mint manapság, és a rendelkezésre bocsátott hitelek összege is rendkívül alacsony, ami a kamatbevételek, és egyéb díjbevételek szempontjából nem biztos, hogy célravezető stratégia.

Ugyanakkor azok az ügyfelek, akik most igényelnek hitelkártyát, feltehetően nem a legjobb hitelképességűek, így jóval magasabbá vált mára a bedőlések esélye, mint 2-3 évvel ezelőtt.

Szeptember óta ráadásul mindössze 500 millió dollárnyi hitel értékpapírosításra került sor, a Barclays Capital adatai szerint, ami igen szerény növekedést jelent a 2 800 milliárdos állományhoz képest, és jól szemlélteti a befektetők visszafogottságát.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Szeptemberben a megújuló hitelkeret nagysága 971 milliárd dollár volt, a Fed adatai alapján, melyből mindössze 460 milliárdot tudtak továbbértékesíteni a hitelkártya kibocsátók.

A hitelválság kirobbanása óta a Bank of Americát, és a Citigroup hitelkártya részlegét érte el először, a harmadik negyedévben annak szele, ekkor szenvedtek el először veszteségeket az üzletágon, de a többi társaság profitját is felemésztgeti a krízis.

Eközben az üzletházak, mint például a Wal-Mart is forgalomcsökkenésről számolnak be, és nem is számítanak javulásra idén.

Sok szakértő úgy véli, hogy amíg ilyen magas a munkanélküliség az Egyesült Államokban - 14 éve nem látott csúcson, 6,5%-on áll - addig nem lehet számítani arra sem, hogy hitelkártya cégek enyhítsenek feltételeiken, hiszen a hitelek bedőlési aránya általában együtt mozog a munkanélküliségi mutatóval.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem