22 °C Budapest

Hitelkártyás ügyfélmentő-akció elutasítva! Mire készül a Kongresszus?

Pénzcentrum
2008. november 13. 10:09

Amint arról korábban mi is beszámoltunk, az amerikai hitelkártya kibocsátók és fogyasztóvédők október végén a pénzügyminisztériumhoz fordultak egy javaslattal, ami a hitelkártya-adósok számára tartozás-elengedést tett volna lehetővé. Ezt azonban a szövetségi bankfelügyelet elutasította.

A javasolt program keretében 50 ezer, hitelkártya-tartozással küszködő emberen segítettek volna, méghozzá úgy, hogy anyagi helyzetüket mérlegelve, ügyfelenként döntöttek volna arról, hogy az adósság hány százalékát (maximum 40%)engednék el.

A terv elsősorban az adókedvezményre vonatkozó passzus miatt bukott el, miszerint az elengedett összeg után fizetendő adó befizetését elhalaszthatták volna addig, amíg a maradékot ki nem fizetik, eközben a bankok pedig elhalaszthatták volna a hitelveszteségek leírását.

A Egyesült Államok pénzügyminisztériuma azonban ígéretet tett, hogy valamilyen formában megoldást találnak az egyre növekvő ingatlanárverések elkerülésére, amit a hitelek törlesztésében való fennakadások okoznak.

Az öt hete meghirdetett 700 milliárd dolláros mentőcsomag középpontjában idáig csak a bankok megmentése, a behajthatatlan, értékesíthetetlen eszközeik állami felvásárlása állt, most azonban az ígéretek szerint a forrásokból a nem bankként működő, fogyasztói (autóhitel, diákhitel, személyi kölcsön) hiteleket nyújtó pénzintézetek is részesülhetnének.

Becslések szerint az USA lakossági hitelállományának 40 százalékát az említett hitelek adják, melyekhez értékpapírosítás formájában szereztek forrást a pénzintézetek. Ezeknek az értékpapíroknak a forgalma azonban szinte teljesen megszűnt, beárazni ennek megfelelően szinte lehetetlen őket, ezért lenne fontos, hogy az állam beszálljon ezek forgalmazásába, vagyis megvásárolja őket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az American Express - az USA negyedik legnagyobb hitelkártya kibocsátója - úgy próbál most forráshoz jutni, és nagyobb szeletet hasítani a mentőcsomagból, hogy bankká alakult, amivel ráadásul az is lehetővé vált számára, hogy betéteket gyűjtsön.

A Kongresszus bejelentése szerint a későbbiekben nem szeretnének több illikvid jelzáloghitel-papírt venni, és más módon szeretnének a bajbajutott bankokon, és így közvetve a csőd szélén álló adósokon segíteni, többek között a hitelek garantálásával.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 14:35
Ismeretlenek megtámadták a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE / RL) négy helyi újságíróját Tád...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?