16 °C Budapest

Lakáshitel sem kell az utcára kerüléshez! Durva jogi kiskapu...

Pénzcentrum
2008. november 12. 09:30

Miközben világszerte azon dolgoznak a bankok és kormányok, miként lehetne a bajbajutott adósok tömegeit az ingatlanjaikban tartani, meglehetősen durva jogi kiskapura derült fény Nagy-Britanniában, ahol még jelzáloghitel tartozás sem kell a lakás elvesztéséhez.

Lapinformációk szerint a közelmúltban többekkel előfordult a szigetországban, hogy mindössze 1000 fontnyi hitelkártya-tartozás miatt kellett eladniuk ingatlanjukat. Egy kevéssé ismert jogszabály ugyanis lehetővé teszi a bankok számára, hogy fedezetlen hiteleik behajtása érdekében ingatlanjaik eladására kényszerítsék az adósokat.

Ezt a lehetőséget 1980-ban adták meg a hitelezőknek, mostanában azonban egyre többen élnek vele. 2000 óta megtízszereződött az ilyen esetek száma, az elmúlt két évre vetítve pedig 100%-os volt a növekedés.

Igazság szerint a válság kirobbanása előtt Nagy-Britanniában még a szóban forgó jogszabály szigorítása is napirenden volt, a hitelezők nagyobb védelmét szem előtt tartva. A jelenlegi helyzetben az igazságügy minisztérium elhalasztotta a jogszabály megváltoztatását, így arra is várni kell, hogy végre egy minimum limit kerüljön a szövegbe, mely alatt nem lehetne senkit ingatlanértékesítésre kötelezni.

A szigetország igazságügy minisztériuma a sajtó kérdéseire elismerte, hogy jelenleg megvan az esélye annak, hogy néhány adósnak kisebb összegű tartozás miatt el kell adnia lakását.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06