24 °C Budapest

"Hitelválság van? - Akkor növeljük a megtakarításokat!"

Pénzcentrum
2008. április 24. 13:00

Az adatok és elemzések alapján úgy tűnik, a britek ezt a filozófiát vallják. A fokozott előrelátás és óvatosság ellenére időközben a fiataloknak egyre nagyobb nehézséget okoz a későbbiekre félretenni.

A Tax Incentivised Savings Association adatai alapján tavaly március óta összesen 480 ezer angol Babakötvény-számlát (Child Trust Fund - CTF) nyitottak, ebből az elmúlt negyedévben összesen 134 ezret. A CTF programról bővebb információ egy korábbi cikkünkben megtalálható.

Szakértők szerint a jelenség teljesen természetes, ugyanis, ha minden jól megy, emelkednek a lakásárak, nincs gond a részvénypiacon, abban az esetben sokkal könnyebben költenek az emberek. Ezzel szemben, ha éppen válság van, az emberek ösztönösen összehúzzák a pénztárcát, s inkább a jövőre gondolnak.

Mindeközben egy másik brit kutatás szerint a fiatalok egyre nehezebbnek találják, hogy lakásra tegyenek félre. A Sainsbury's Finance szerint a 25 és 34 év közöttiek 16 százaléka kevesebbet tesz félre mint egy évvel ezelőtt, miközben 36 százalék egyáltalán nem takarít meg.

Jelenleg átlagosan 29 évesen képesek a brit fiatalok első lakásukat megvásárolni, azonban egyre többet kell félretenni, hiszen a brit jelzáloghitelek esetében is igen magas az önerő.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?