18 °C Budapest

Kerüld meg a bankot: olcsó hitel megbízható forrásból?

Pénzcentrum
2007. október 17. 14:00

Az internetes közösségek kialakulásával, s felvirágzásuk elindulásával érdekesebbnél érdekesebb portálok indulnak útjukra. Különösen az amerikai jelzáloghitelezési botrány kapcsán aktuális most a személyek közötti (p2p, vagyis person-to-person) hitelezés, csak kapkodjuk fejünket az újabbnál újabb, ezzel foglalkozó oldalak megjelenésekor.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Néhány hónappal ezelőtt adtunk hírt a Prosper.com elnevezést viselő oldalról, ahol a kölcsönt igénylők és a befektetésre szánt pénzüket kínálók egymásra találhatnak. Az oldal 2006. februári indulása óta 90,5 millió dollárnyi hitel kihelyezését segítette elő, összesen mintegy 440 ezer magánszemély között.

Forrás: Prosper.com

Persze a rendszerbe csupán amerikai állampolgárok csatlakozhatnak. Hasonló elven működik egyébként a LendingClub.com és a CircleLending.com is.

Sőt, nemrégiben adtunk hírt arról, hogy mindez nem csupán magánszemélyek esetén valósulhat meg. Igaz, kissé más a koncepció, de mikrohitelezést valósít meg a Kiva, bár ott a hitelezők már nem jutnak kamathoz.

Hazánkban a Polgári Törvénykönyv, illetve a hitelintézeti törvény szerint pénzügyi tevékenység üzletszerű elvégzésére csakis pénzügyi vállalkozás jogosult, a tevékenység folytatásához pedig a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének engedélyére van szükség.

Ennek alapján a magánszemélyek közötti rendszeres kölcsönök nem legálisak. Az egyszeri kölcsönszerződés létrejöttét törvény azonban nem tiltja, ugyanakkor az alapfeltétel az üzletszerűség, vagyis a nyereség és a vagyonszerzésre irányuló magatartás hiánya.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Felvetődhet a kérdés, vajon nem kockázatosabb-e interneten keresztül ismeretlenek számára hitelt nyújtani. Ez egyáltalán nem biztos, hiszen az egyes oldalak saját hitelminősítési rendszere, és a hitelezési pontszám alapján is eldönthetjük, hogy meg kívánjuk-e hitelezni az adott projektet. Emellett a hitelt felvevők csoportokba verődve inspirálhatják egymást az időben történő fizetésre, hiszen a csoport besorolásán minden egyes tag időben történő fizetése javít.

A WiseClerk.com adatai szerint a Prosperen keresztül tavaly szeptemberben kihelyezett 3 millió dollárból 300 ezernyi már "csődösnek" nevezhető, s további 200 ezer dollárnyi van két hónapos késedelemben. A kockázat tehát nem alacsony, azonban ebben az esetben is érvényes az általános jó tanács, diverzifikáljunk az ügyfelek között, minél több helyre próbáljuk meg elhelyezni pénzünket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?