Kerüld meg a bankot: olcsó hitel megbízható forrásból?

Pénzcentrum
2007. október 17. 14:00

Az internetes közösségek kialakulásával, s felvirágzásuk elindulásával érdekesebbnél érdekesebb portálok indulnak útjukra. Különösen az amerikai jelzáloghitelezési botrány kapcsán aktuális most a személyek közötti (p2p, vagyis person-to-person) hitelezés, csak kapkodjuk fejünket az újabbnál újabb, ezzel foglalkozó oldalak megjelenésekor.

Néhány hónappal ezelőtt adtunk hírt a Prosper.com elnevezést viselő oldalról, ahol a kölcsönt igénylők és a befektetésre szánt pénzüket kínálók egymásra találhatnak. Az oldal 2006. februári indulása óta 90,5 millió dollárnyi hitel kihelyezését segítette elő, összesen mintegy 440 ezer magánszemély között.

Forrás: Prosper.com

Persze a rendszerbe csupán amerikai állampolgárok csatlakozhatnak. Hasonló elven működik egyébként a LendingClub.com és a CircleLending.com is.

Sőt, nemrégiben adtunk hírt arról, hogy mindez nem csupán magánszemélyek esetén valósulhat meg. Igaz, kissé más a koncepció, de mikrohitelezést valósít meg a Kiva, bár ott a hitelezők már nem jutnak kamathoz.

Hazánkban a Polgári Törvénykönyv, illetve a hitelintézeti törvény szerint pénzügyi tevékenység üzletszerű elvégzésére csakis pénzügyi vállalkozás jogosult, a tevékenység folytatásához pedig a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének engedélyére van szükség.

Ennek alapján a magánszemélyek közötti rendszeres kölcsönök nem legálisak. Az egyszeri kölcsönszerződés létrejöttét törvény azonban nem tiltja, ugyanakkor az alapfeltétel az üzletszerűség, vagyis a nyereség és a vagyonszerzésre irányuló magatartás hiánya.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Felvetődhet a kérdés, vajon nem kockázatosabb-e interneten keresztül ismeretlenek számára hitelt nyújtani. Ez egyáltalán nem biztos, hiszen az egyes oldalak saját hitelminősítési rendszere, és a hitelezési pontszám alapján is eldönthetjük, hogy meg kívánjuk-e hitelezni az adott projektet. Emellett a hitelt felvevők csoportokba verődve inspirálhatják egymást az időben történő fizetésre, hiszen a csoport besorolásán minden egyes tag időben történő fizetése javít.

A WiseClerk.com adatai szerint a Prosperen keresztül tavaly szeptemberben kihelyezett 3 millió dollárból 300 ezernyi már "csődösnek" nevezhető, s további 200 ezer dollárnyi van két hónapos késedelemben. A kockázat tehát nem alacsony, azonban ebben az esetben is érvényes az általános jó tanács, diverzifikáljunk az ügyfelek között, minél több helyre próbáljuk meg elhelyezni pénzünket.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm