3 °C Budapest

Kerüld meg a bankot: olcsó hitel megbízható forrásból?

Pénzcentrum
2007. október 17. 14:00

Az internetes közösségek kialakulásával, s felvirágzásuk elindulásával érdekesebbnél érdekesebb portálok indulnak útjukra. Különösen az amerikai jelzáloghitelezési botrány kapcsán aktuális most a személyek közötti (p2p, vagyis person-to-person) hitelezés, csak kapkodjuk fejünket az újabbnál újabb, ezzel foglalkozó oldalak megjelenésekor.

Néhány hónappal ezelőtt adtunk hírt a Prosper.com elnevezést viselő oldalról, ahol a kölcsönt igénylők és a befektetésre szánt pénzüket kínálók egymásra találhatnak. Az oldal 2006. februári indulása óta 90,5 millió dollárnyi hitel kihelyezését segítette elő, összesen mintegy 440 ezer magánszemély között.

Forrás: Prosper.com

Persze a rendszerbe csupán amerikai állampolgárok csatlakozhatnak. Hasonló elven működik egyébként a LendingClub.com és a CircleLending.com is.

Sőt, nemrégiben adtunk hírt arról, hogy mindez nem csupán magánszemélyek esetén valósulhat meg. Igaz, kissé más a koncepció, de mikrohitelezést valósít meg a Kiva, bár ott a hitelezők már nem jutnak kamathoz.

Hazánkban a Polgári Törvénykönyv, illetve a hitelintézeti törvény szerint pénzügyi tevékenység üzletszerű elvégzésére csakis pénzügyi vállalkozás jogosult, a tevékenység folytatásához pedig a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének engedélyére van szükség.

Ennek alapján a magánszemélyek közötti rendszeres kölcsönök nem legálisak. Az egyszeri kölcsönszerződés létrejöttét törvény azonban nem tiltja, ugyanakkor az alapfeltétel az üzletszerűség, vagyis a nyereség és a vagyonszerzésre irányuló magatartás hiánya.

Felvetődhet a kérdés, vajon nem kockázatosabb-e interneten keresztül ismeretlenek számára hitelt nyújtani. Ez egyáltalán nem biztos, hiszen az egyes oldalak saját hitelminősítési rendszere, és a hitelezési pontszám alapján is eldönthetjük, hogy meg kívánjuk-e hitelezni az adott projektet. Emellett a hitelt felvevők csoportokba verődve inspirálhatják egymást az időben történő fizetésre, hiszen a csoport besorolásán minden egyes tag időben történő fizetése javít.

A WiseClerk.com adatai szerint a Prosperen keresztül tavaly szeptemberben kihelyezett 3 millió dollárból 300 ezernyi már "csődösnek" nevezhető, s további 200 ezer dollárnyi van két hónapos késedelemben. A kockázat tehát nem alacsony, azonban ebben az esetben is érvényes az általános jó tanács, diverzifikáljunk az ügyfelek között, minél több helyre próbáljuk meg elhelyezni pénzünket.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 3. 06:55
Adventi ábrát mutatunk. Igazi angolszász-európai kontinentális törésvonal bontakozott ki a Statista...
MEDIA1  |  2022. december 2. 20:51
Péntek este ténylegesen is lehullt a lepel, adásba került a DK online tévécsatornájának első adása....
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Bankmonitor  |  2022. december 2. 07:54
Egyre többen keresik az eurós megtakarításokat abban a reményben, hogy ilyen módon hatékonyabban meg...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?