Kerüld meg a bankot: olcsó hitel megbízható forrásból?

Pénzcentrum
2007. október 17. 14:00

Az internetes közösségek kialakulásával, s felvirágzásuk elindulásával érdekesebbnél érdekesebb portálok indulnak útjukra. Különösen az amerikai jelzáloghitelezési botrány kapcsán aktuális most a személyek közötti (p2p, vagyis person-to-person) hitelezés, csak kapkodjuk fejünket az újabbnál újabb, ezzel foglalkozó oldalak megjelenésekor.

Néhány hónappal ezelőtt adtunk hírt a Prosper.com elnevezést viselő oldalról, ahol a kölcsönt igénylők és a befektetésre szánt pénzüket kínálók egymásra találhatnak. Az oldal 2006. februári indulása óta 90,5 millió dollárnyi hitel kihelyezését segítette elő, összesen mintegy 440 ezer magánszemély között.

Forrás: Prosper.com

Persze a rendszerbe csupán amerikai állampolgárok csatlakozhatnak. Hasonló elven működik egyébként a LendingClub.com és a CircleLending.com is.

Sőt, nemrégiben adtunk hírt arról, hogy mindez nem csupán magánszemélyek esetén valósulhat meg. Igaz, kissé más a koncepció, de mikrohitelezést valósít meg a Kiva, bár ott a hitelezők már nem jutnak kamathoz.

Hazánkban a Polgári Törvénykönyv, illetve a hitelintézeti törvény szerint pénzügyi tevékenység üzletszerű elvégzésére csakis pénzügyi vállalkozás jogosult, a tevékenység folytatásához pedig a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének engedélyére van szükség.

Ennek alapján a magánszemélyek közötti rendszeres kölcsönök nem legálisak. Az egyszeri kölcsönszerződés létrejöttét törvény azonban nem tiltja, ugyanakkor az alapfeltétel az üzletszerűség, vagyis a nyereség és a vagyonszerzésre irányuló magatartás hiánya.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Felvetődhet a kérdés, vajon nem kockázatosabb-e interneten keresztül ismeretlenek számára hitelt nyújtani. Ez egyáltalán nem biztos, hiszen az egyes oldalak saját hitelminősítési rendszere, és a hitelezési pontszám alapján is eldönthetjük, hogy meg kívánjuk-e hitelezni az adott projektet. Emellett a hitelt felvevők csoportokba verődve inspirálhatják egymást az időben történő fizetésre, hiszen a csoport besorolásán minden egyes tag időben történő fizetése javít.

A WiseClerk.com adatai szerint a Prosperen keresztül tavaly szeptemberben kihelyezett 3 millió dollárból 300 ezernyi már "csődösnek" nevezhető, s további 200 ezer dollárnyi van két hónapos késedelemben. A kockázat tehát nem alacsony, azonban ebben az esetben is érvényes az általános jó tanács, diverzifikáljunk az ügyfelek között, minél több helyre próbáljuk meg elhelyezni pénzünket.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 19. 20:39
A közelmúltban elhunyt Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező művészi öröksége előtt négy filmmel és...
Kiszámoló  |  2024. június 19. 09:29
Nézegettem az Auchan weboldalát és most vettem észre, hogy újra elérhetővé vált az Auchan mobilflott...
Holdblog  |  2024. június 19. 08:30
Tarolt a HOLD Alapkezelő a Privátbankár.hu Klasszis 2024 díjátadóján: három első hely, egy második é...
Kasza Elliott-tal  |  2024. június 18. 21:30
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 19. 21:09
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm