Versengenek az adósokért: olcsóbb mint a bankhitel!

Pénzcentrum
2007. július 16. 12:00

Korábbi összeállításainkban megvizsgáltuk már a magánszemélyek közti kölcsönügyletek jogi hátterét és kitértünk arra is, hogy a fejlettebb országokban jól működő online platformok alakultak, melyek a kölcsönt keresők és a pénzüket kihelyezni szándékozók egymásra találását segítik. A következőkben a szegmensben úttörő, brit Zopa működését mutatjuk be és megvizsgáljuk, mire számíthatnak a befektető kölcsönnyújtók és a pénzért sorban álló adósjelöltek.

Miért éppen Zopa? Hogy működik?

A Zopa név a Zone of Possible Agreement kifejezés rövidítése, mely magyarra lefordítva a tárgyalási zónát jelenti. A név abszolút találó, ugyanis a kölcsönnyújtó a lehető legmagasabb kamatot szeretné kapni pénzére, míg a kölcsön felvevője minél alacsonyabb kamat mellett szeretne pénzhez jutni. Ha a kölcsönnyújtó által vállalt legalacsonyabb kamat is magasabb a felvevő rezervációs kamatlábánál, akkor tulajdonképpen nincs tárgyalási zóna, így üzlet sem köttethet.

A brit rendszert 2005 márciusában hozták létre és azóta több országban lemásolták (ehhez hasonló a korábban bemutatott Prosper az Egyesült Államokban, a Smava Németországban és a holland Boober). Az alapkoncepció rendkívül egyszerű: ha kiiktatjuk a tranzakcióból a rendkívül magas működési költségekkel operáló bankot és közvetlenül egymásra találhat a pénzét befektetni vágyó fél és a kölcsön igénylője, akkor mindenki kedvezőbb feltételekhez juthat, mintha egy bank közvetítene közöttük (betétgyűjtés és hitelnyújtás révén).

Mit tehet a kölcsönnyújtó?

A kölcsönnyújtók pár gombnyomással beállíthatják, hogy mekkora összeget szeretnének, mekkora futamidőre és milyen hitel-besorolási osztálynak, milyen minimális kamat mellett adni. A rendszer ezt követően megkeresi az ajánlatnak megfelelő keresleti oldalt és lebonyolítja a tranzakciót.

A kockázat porlasztása miatt ha valaki 500 fontot szeretne kihelyezni, az ő pénzét 50 ügyfél között osztja el a rendszer, így alacsonyabb egy nagy bedőlés esélye. (A minősített hitelek aránya a Zopánál jelenleg mindössze 0,2%-ra tehető, mely annak is köszönhető, hogy a site segítségével csak a megfelelő hitelminősítésű emberek kaphatnak kölcsönt.)

A kölcsönnyújtónak a szolgáltatás a kintlévőségének éves 0,5%-ába kerül, míg a kölcsönfelvevő egyszeri 0,5%-os tranzakciós díjat fizet a Zopának az ügylet megkötésekor. A kölcsönnyújtó Zopa számlájára utalt pénze akkor is kamatozik, ha épp nincs kihelyezve, a rendszer így a diverzifikáció egy kényelmes és értékes eszközét adhatja a befektetőknek.

A Zopa csak fedezetlen kölcsönökkel foglalkozik, a virágzó jelzáloghitel-bizniszbe elsősorban adminisztratív akadályok miatt nem lép be. Az oldalon maximum 25 000 fontot lehet egy személynek kölcsönözni.

Ki kaphat pénzt?

Az ügylet mindkét oldalán csak olyan brit állampolgár vagy a szigetországban állandó lakhellyel és folyószámlával rendelkező személy állhat, akinek személyazonosságát a Zopa az Equifax közbeiktatásával hitelt érdemlően ellenőrizni tudja. Szükséges emellett a megfelelő hitelminősítés megléte is, a Zopa ugyanis a Prospertől eltérően nem ad lehetőséget a kiemelkedő kockázatú kölcsönnyújtásra.

A pénz igénylője szintén megadhatja, hogy maximum mekkora kamattal, milyen futamidőre (max. 5 év lehet), mennyi pénzre van szüksége. Törleszteni havonta kell, de lehetőség van díjmentes előtörlesztésre is.

Miből keres pénzt a Zopa?

A már említett 0,5-0,5%-os díjak mellett a Zopa partnerével vállalja törlesztési biztosítás kötését is, valamint azoknak, akik hitelminősítésük miatt nem kvalifikálták magukat a rendszer használatára, némi pénz ellenében segítenek megoldást találni.

A cég mögött a korábban az eBay-t, a Skype-ot és a Betfair-t is támogató befektetői kör áll, pénzügyi stabilitása így megkérdőjelezhetetlen.

Szakértők szerint egyre nagyobb teret nyerhet az online hitelezés, azaz a fiatalok ma már nem csak információszerzésre és a konstrukciók összehasonlítására használják a világhálót, hanem maga az igénylés is egyre gyakrabban megtörténik neten. A tendencia egyértelműen a személyes találkozás nélküli hitelezés irányába mutat (noha ma még a többség igényli ezt), ezen fejlődési útba pedig jól illeszkedik a bankok kiiktatását célzó, 100%-osan online modell.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 3. 11:24
A Csináljuk a fesztivált! idén több mint 10 év szünetet követően először tavasszal jelentkezett új e...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
Holdblog  |  2022. december 3. 06:55
Adventi ábrát mutatunk. Igazi angolszász-európai kontinentális törésvonal bontakozott ki a Statista...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16