Hatalmas fogás: illegális bankot füleltek le!

Pénzcentrum
2007. augusztus 10. 11:00

Éppen két évvel ezelőtt találtak utoljára engedély nélkül működő, illegális bankot Kínában. Az akkorihoz képest a mostani találat "kisveréb", a shanghai székhelyű törvényen kívüli intézet akkor csupán néhány tartományban volt jelen. A most lebukott bank az ország minden tartományában hitelezett, kliensei között pedig még állami vállalatok és multinacionális cégek is jelen voltak - írja az Economist.

Eddig legalább 8 éven keresztül maradt észrevétlenül az illegális bank, s csupán a Shenzen nevet viselő tartományban másfél év alatt 4,3 milliárd jüan értékű tranzakciókat hajtott végre, ez hozzávetőlegesen 544 millió dollár.

Értesülések szerint a bank kliensei főképp üzemanyagra, ingatlanadóra, illetve a vámok kifizetésre kértek kölcsönt. A kihelyezések túlnyomó része azonban olyan vállalatok javára történt, melyek a hitel összegét, ingatlan- és részvénypiaci spekulációra fordították, s úgy tűnik ez okozta végül a bank vesztét.

A pekingi hatóságokat aggasztotta a részvény- és ingatlanpiaci árak emelkedése, s a túl magas illegális hitelezésre gyanakodván indítottak alapos nyomozást, ennek során bukott le az intézmény.

Az engedély nélkül üzemelő bankok Kínában meglepő mértékben elterjedtek, egy tanulmány szerint évente 800 milliárd jüan kerül kihelyezésre, melynek egy része egyébként jogszerűen működő vállalkozásoknál köt ki. A hitelek harmadát kis-és középvállalkozások veszik fel, 55 százalékukat pedig a gazdálkodók.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 31. 20:54
A női újságírók helyzetéről szóló sorozatunkban ezúttal Gasparik Lilla Katus Eszterrel, az Átlátszó...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
KonyhaKontrolling  |  2023. március 31. 07:55
Nemrég megkaptam az éves bónuszom, és azon gondolkoztam, hogy vajon megéri-e valami értelmes kamatoz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?