16 °C Budapest

Lakásvásárlás üres zsebbel és kérdőjelekkel (x)

Pénzcentrum
2007. augusztus 6. 14:24

Ma már szinte senkinek nem okozhat gondot a lakáshoz jutás, hiszen csaknem teljesen üres zsebbel is kaphatunk lakáshitelt. A fővárosban lépten-nyomon a minimális önerő szükségességét hirdető óriásplakátokba botlunk, ha pedig igazán jól körülnézünk, rádöbbenhetünk, hogy 0%-os saját erőnk ellenére is gond nélkül beköltöztet a bank egy szép, újépítésű ingatlanba. A problémák csak ezután kezdődhetnek: ha nem vagyunk elég elővigyázatosak, akkor nagyon keserves 30-35 év várhat ránk. A futamidő, a finanszírozási arány és az előtörlesztési díj hármasa egy összefüggő, meglehetősen összetett problémarendszert alkot.

Önerő nélkül sem lehetetlen

Egyáltalán nem magyar specialitás, mára azonban hazánkban is megjelentek a gyakorlatilag önerő nélküli lakáshitel konstrukciók. Korábban a bankok a lakás forgalmi értékének 90%-át kimondva, kimondatlanul olyan küszöbértéknek tartották, melyen felül nem voltak hajlandók hitelezni, mostanra azonban átszakadt a gát és a hitelek áradatában eligazodni kívánó ügyfelekre rázúdultak a jóval magasabb hitelarányt hirdető ajánlatok.

Akad már olyan kereskedelmi bank Magyarországon, mely valóban 0%-os önerőt "követel meg" újépítésű és használt ingatlanok esetén is, az újlakások területén pedig egyáltalán nem nehéz ilyen ajánlatot találni. Ezekhez a konstrukciókhoz természetesen meglehetősen szigorú jövedelemvizsgálat kapcsolódik, így a futamidőn belül súlyos problémát okozhat a jövedelem esetleges csökkenése.

Joggal vetődhet fel persze a kérdés, hogy ha több hitelt kapunk, akkor majd a törlesztőrészlet is magasabb lesz. Ez igaz is lenne, ha a bankok nem találtak volna erre is megoldást: adósodjunk el az eddiginél hosszabb futamidőre! Összességében persze pozitívan értékelhető, hogy új lehetőségek nyíltak meg a lakásvásárlás előtt állók számára, a finanszírozási arány és a futamidő dimenziója mellett azonban az előtörlesztési kondíciókat is tanulmányozni kell, hogy biztosan jól járhassunk.

Eladósodás hosszú évtizedekre

Amikor a bankfiókban meghalljuk a felvetést, hogy hosszabb futamidőre osszuk el a törlesztést, mert így jóval elviselhetőbb lesz, gondolkodjunk el egy percre! Igaz, hogy évekkel ezelőtt 20-25 évre lehetett lakáshitelt felvenni, mostanra pedig a 35 éves ajánlat már teljesen megszokott a piacon, ha elég ügyesek vagyunk, akkor pedig 40 éves konstrukcióra is ráakadhatunk.

A finanszírozási arányok és a futamidők kitolódása világszintű tendencia, hiszen a legtöbb országban az ingatlanárak gyorsabb ütemben nőttek, mint a reáljövedelmek, ezért az első lakásukat megvásárolni szándékozók egyre nehezebb helyzetbe kerültek. A bankoknak lépniük kellett, hogy az új piaci feltételek mellett is tudjanak hitelezni, a korábban kőbevésett szabályok ugyanis kilátástalan helyzetben hagyták volna a vásárlókat és az ingatlanpiacot.

A futamidő kitolása abból a szempontból racionális lehet, hogy egy hónapra vetítve a törlesztési teher elfogadható szinten marad a jövedelemhez képest. Hüvelykujj-szabályként azt mondhatjuk, hogy a 30% feletti törlesztés/jövedelem arány már nem minden szempontból egészséges, a bankok azonban készséggel hiteleznek efölött is, gondolkodnia tehát az ügyfélnek is érdemes!

A legtöbben későn szembesülnek a valós problémával

Érdemes már a hosszú futamidejű hitelfelvétel előtt elgondolkodni azon, várhatóan mennyi ideig szeretnénk benne lakni a lakásban, avagy saját tulajdonunkként tudni a megvásárolni kívánt ingatlant. Ez azért lehet releváns kérdés, mert amennyiben a hitel futamideje alatt eladjuk az ingatlant, akkor elő kell törlesztenünk a hitelt. Az előtörlesztési díjak bankonként jelentős eltérést mutatnak: valahol fix összegként, máshol a fennálló tartozás százalékában határozzák meg ezt a nem túl széleskörűen meghirdetett tételt.

Az előtörlesztés kérdésével könnyen lehet, hogy a módosítás előtt álló polgári törvénykönyv is foglalkozik majd, az egységes uniós jogszabály pedig szintén hamarosan érkezhet. Mindent összevéve a bankok szeretnék elérni, hogy az előírtnál hamarabb törlesztő ügyfelek térítsék meg a pénzintézet elmaradt hasznait, így kompromisszumos megoldásként könnyen lehet, hogy lehetőség nyílik majd az ingatlanok hitellel együtt történő értékesítésére (azaz a vevő ugrik be az adós szerepébe a meglévő hitelnél). Mivel ez belátható időn belül bekövetkezhet, érdemes elgondolkodni azon, hogy a hosszú évtizedek alatt megváltozott piaci feltételek miatt nagyon kedvezőtlenné válhat az a bebetonozott hitelkonstrukció, amivel együtt áruljuk a lakást, ez pedig egyértelműen negatívan érinti majd a vételárat! Értelemszerűen csak annak éri majd meg hitellel együtt értékesíteni az ingatlant, aki többet veszítene az előtörlesztési díjon, mint a vételár-csökkenésen. Amint láthatjuk, a futamidő, a finanszírozási arány és az előtörlesztés paraméterei összefüggő rendszert alkotnak, az ily módon előálló komplex probléma kezelése pedig egyáltalán nem egyszerű.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 14:32
Közvetítik Kiss Norbert kamionos versenyeit is.
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm