5 °C Budapest

A BAR-lista nem akadály: spóroljon több mint 1 milliót a lakáshitelen!

Pénzcentrum
2007. július 17. 06:10

Csaknem 400 ezer embert tartanak ma nyilván az ún. Központi Hitelinformációs Rendszerben, ismertebb nevén a BAR-listán, mely lényegesen megnehezítheti az érintettek hitelhez jutását. Első látásra legalábbis ezt gondolhatnánk, mára azonban a bankok sokszor és főleg sokféleképpen hajlandóak szemet hunyni a múltbeli mulasztások felett, a feketelistásoknak is érdemes tehát megpróbálkozniuk a hiteligényléssel. Előrebocsátjuk, hogy egy elhibázott bankválasztás egy standard lakáshitel esetében több mint 1 milliós többletköltséget ró a nyilvántartásban szereplő adósra, megéri hát megalapozott döntést hozni!

Bárki kaphat hitelt? Szinte nincs lehetetlen küldetés...

A Központi Hitelinformációs Rendszerbe azok az adósok kerülnek be, akik folyamatosan több mint 90 napon keresztül nem tesznek eleget a minimálbér összegét meghaladó törlesztési kötelezettségüknek. A listára felkerülni sokkal egyszerűbb, mint lekerülni róla, aki ugyanis egyszer felvételre kerül, az 5 évig szerepelni fog a BAR-ban, attól függetlenül, hogy rendezte-e már a tartozását.

A további hitelfelvétel szempontjából persze mindenképp irányadó, hogy a korábbi mulasztás rendezésre kerüljön (azaz passzív státuszú BAR-os legyen az ügyfél), ellenkező esetben nem sok esély van az újabb hitel megszerzésére.

Számos bank a rendezett tartozás mellett egyéb feltételeket is támaszt, például arra vonatkozóan, hogy milyen régen kellett minimum a passzív státuszt elnyerni (akad aki 12 hónapot is kiköt). Van olyan hitelintézet, ahol rendkívül tüzetesen megvizsgálják a feketelistára való felkerülés körülményeit, másutt pedig azt is feltételül szabják, hogy 3 hónapnál tovább nem lehetett aktív státuszú az ügyfél.

Mindent összevéve elmondható, hogy akinek már nincsen olyan fennálló tartozása, ami miatt a KHR-be bekerült, az kaphat hitelt, csak a megfelelő bankhoz kell fordulni.

Felárat kell fizetni? Milliós megtakarítást hoz a jó választás!

Okkal vetődhet fel a kérdés, hogy a bankok kockázatosabbnak tartják-e a korábban problémásnak mutatkozó ügyfelek meghitelezését, illetve hogy ehhez az extra kockázathoz felárat is társítanak-e.

A bankok a kockázat csökkentése, illetve megfelelő kompenzálása érdekében kétféle eszközzel is szoktak élni: nyújthatnak a szokásosnál jóval kevesebb hitelt, azaz nagyobb önerőt követelhetnek a BAR-os ügyfelektől, vagy kockázati felárat szabhatnak, tehát megdrágíthatják a hitelt. (Utóbbi felárat be lehet építeni például a kezelési költségbe, mely lényegesen megdobhatja a teljes visszafizetést.)

Szerencsére akadnak olyan bankok, melyek ha már egyszer elfogadták az ügyfelet a múltjával együtt, akkor nem szabnak extra díjakat és nem állítanak fel speciális finanszírozási korlátokat sem.

Egy teljesen általánosnak mondható, 10 millió forintos, 20 éves futamidejű hitel esetében a legjobb és a legkedvezőtlenebb alternatíva között csaknem 1,3 millió forintos különbség rajzolódik ki a törlesztési időszak egésze alatt, mely összeget minden bizonnyal más célra is tudná fordítani a BAR-listás hitelfelvevő.

A bankok ajánlatainak útvesztőjében bolyongó feketelistás ügyfeleknek persze egyáltalán nincs könnyű dolguk, a fentebb részletezett feltételek ugyanis nem tartoznak a legszélesebb körben hirdetett és kommunikált paraméterek közé. Mindent összevetve az ilyen jellegű, problémásnak tűnő ügyekkel mindenképp megéri olyan szakértőhöz fordulni, aki átlátja az elérhető ajánlatokat és a hitelfelvevő igényeinek és adottságainak tükrében a legjobb megoldást tudja megtalálni, mellyel akár milliós megtakarítást is el lehet érni.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 5. 05:59
Full disclosure: nem vagyok nagy kedvelője a városunk járdáit teleszemetelő bérelhető elektromos rol...
MEDIA1  |  2022. december 5. 01:59
Tragikus hirtelenséggel érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?