4 °C Budapest

Sorban állnak az uzsora-hitelért: nem ártana gondolkodni!

Pénzcentrum
2006. október 4. 13:00

A hazánknál jóval fejlettebb északi országokban már nemcsak információ lekérdezésre használják a banki ügyfelek telefonjaikat: a nagyobb mobilpenetrációjú skandináv országok lakói már SMS-ben is igényelhetnek kisebb összegű kölcsönt. A mobilpiac tekintetében szintén jól álló csehek is találkozhattak már az "egyetlen SMS és érkezik a pénz"-hez hasonló reklámszlogenekkel, nem árt azonban ezeket az ajánlatokat tüzetesebben is szemügyre venni, nehogy kellemetlen meglepetés érjen!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kölcsön összege általában néhány száz euróig terjedhet, a kamat azonban nem ritkán az 1,000%-os (banki szempontból álomhatárnak tekinthető) szintet is elérheti! Az alapvető probléma az, hogy számos országban - így hazánkban sem - ütközik törvénybe az extrém kamat szedése, a felügyeletnek egyszerűen nincs beleszólása a kamatszintbe. Számos EU-tagországban létezik ún. kamatsapka, azaz meg van határozva a felszámítható maximális kamat, Magyarországon azonban ez nincs így, ezért elvileg semmi akadálya nincs annak, hogy a pénzügyileg meglehetősen tudatlan magyar társadalmat is utolérje az SMS-hitelláz...

A finn pénzügyi felügyelet egy felméréssel szerette volna felhívni a jelenségre a figyelmet, mely dokumentum szerint a fiatalok körében rohamosan növekszik az egyetlen üzenettel megszerezhető hitel népszerűsége. Finnországban nem ritka, hogy egyes cégek úgy adnak 100 eurót hitelre, hogy két hét múlva 120-at kell visszafizetnie az adósnak.

Ez éves szinten 1,000%-os kamatnak felel meg, ami első látásra sokak számára nem nyilvánvaló. Nagy vonalakban arról van szó, hogy 20%-kal fizetünk vissza több pénzt, mint amennyit felvettünk, korántsem mindegy azonban, hogy ezt a törlesztést mikor kell megtennünk. Értelemszerűen az időben később következő törlesztések diszkontálódnak, míg a korábbiak felértékelődnek! (Gyakorlatilag a Provident esetében is így jöhet ki a 400% körüli THM, a gyakori és korai törlesztések ugyanis megdobják a mutatót.)

A legtöbb esetben ezek a pénzügyi társaságok nem is tartoznak a felügyelet fennhatósága alá, nyilvánosan ugyanis nem gyűjtenek forrásokat.

A probléma Svédországban sem ismeretlen, ahol az adatok szerint az utóbbi félév során több mint ezren bizonyultak fizetésképtelennek.

Hazánkban (a bankok közül) egyelőre egyedül a Budapest Bank foglalkozik telefonon indítható hiteligényléssel. A Halló Hitel nevű termék azonban nem tartozik a fenti - extrém - kategóriába, bár itt is van néhány tényező, amire nem árt odafigyelni. A 18% körüli THM-et tartalmazó kondíciók csak akkor érvényesek, ha az ügyfél a szerződés megkötésének időpontjában rendelkezik Budapest Bankos lakossági bankszámlával, a kölcsön futamideje alatt a rendszeres havi jövedelmet a bankszámlára kell utaltatni, valamint a törlesztést a bankszámláról kell indítani és plusz egy havi átutalást kell bonyolítani. Amennyiben a havi rendszeres jövedelem a tárgyhó végéig nem érkezik meg a bankszámlára, az ügyfél a hitelösszeg 6%-ának (!) megfelelő egyszeri díjat köteles a következő törlesztés időpontjában megfizetni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 30. 14:35