Olcsóbban vehetünk fel hitelt

Pénzcentrum
2005. november 17. 09:49

A Pénzügyminisztérium vizsgálatát követően valószínűleg a hitelbírálati díj tárgyi adómentessé válhat a közeljövőben. - írja mai számában a Napi Gazdaság.

 
A Pénzügyminisztérium vizsgálatát követően valószínűleg a hitelbírálati díj tárgyi adómentessé válhat a közeljövőben. – írja mai számában a Napi Gazdaság.
A lakáshitelek esetében a hitelbírálati díjat vagy fix összegben (10 és 100 ezer forint között lehet), vagy a folyósított összeg százalékában határozzák meg (1-1,5 százalék). A módosítás után ennek megfelelően akár 25 ezer forinttal is csökkenhet a díj.
A hitelbírálati díjat több pénzintézet is áfával növelve határozza meg. Jelenleg ugyanis a KSH szolgáltatási jegyzékében a hitelbírálat áfaköteles szolgáltatások között szerepel. Annak ellenére, hogy a hitel- és pénzintézeti törvény egyértelműen rendelkezik arról, hogy ez a szolgáltatás a pénzügyi tevékenység része. Ugyanis a hitelintézetek hitelt csak hitelminősítés, azaz a kockázatok felmérése után nyújthatna.

Az ellenőrzések során az APEH többször is kétségbe vonta, hogy a hitelbírálat akkor is a pénzügyi szolgáltatás része ha folyósítás ténylegesen nem történt. Ezért a bankok egy észe nem számít fel áfát, mások pedig a folyósítási jutalékba építik e a hitelbírálat díját.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?