Ha olcsóbb hitel kellene - mi most a "menő"?

Pénzcentrum
2005. szeptember 27. 15:01

Ha személyi hitelt, vagy szabad felhasználású jelzálog-hitelt akarunk felvenni, akkor az átlagos hitelköltség-mutató alapján érdemes az euró, vagy svájci frank alapú hitelekre érdemes gondolnunk. Az igényelt összegek azt mutatják, hogy a gépjármű, és lakáshitelek felvételénél tarol az alpesi ország fizetőeszközében felvett hitelek aránya, amely a kedvező kamatfeltételekkel áll összefüggésben. Az áruvásárlási hiteleknél gyakorlatilag csak a forintalapú hitelfelvétel jön szóba. A Magyar Nemzeti Bank ma tett közzé először (jellemzően csak az idei év elejétől kezdve) adatsorokat az euró-, a forint- és svájci frankalapú személyi-, lakás-, jelzálog- és gépjármű-hitelek kamatterheiről és az új szerződéses összegek alakulásáról. Ezeket mutatjuk be alábbi cikkünkben az áttekinthetőség szempontjából ábrák segítségével.


Rögtön a cikk elején szeretnénk hangsúlyozni, hogy a tények alapján mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy a kamatterhek, a saját bevételeinek denominációja, illetve jövőbeli pénzáramlásai alapján megfelel-e saját igényeinek a devizában való eladósodás. A devizahitel felvétellel kapcsolatban fel kell hívnunk a figyelmet az árfolyam-, illetve kamatkockázat veszélyeire: a forint euróval, illetve svájci frankkal szembeni gyengülése átmenetileg, vagy tartósan is többletterheket jelenthet a hitelfelvétel kezdetén tapasztalt havi törlesztő-részletekhez képest, de az is előfordulhat, hogy a forintban felvett hitelekhez képest is.

Az alábbi ábrákon jól látható, hogy a személyi hiteleknél, és a szabad felhasználású jelzálog hiteleknél az euró, vagy a svájci frankalapú hitelfelvétel kamatterhe (átlagos hitelköltség mutató, minden esetben a szerződéses összeggel súlyozva) lényegesen alacsonyabb, mint ha magyar forintban való eladósodást választanánk. A személyi hitelnél ez éves szinten mintegy 11%-pontot, míg a jelzálog hitelnél 6-7%-pontot jelent, ami tekintélyes különbség.

Igen érdekes a forintban denominált személyi hitelekkel kapcsolatban, hogy az utóbbi egy évben bekövetkezett mintegy 5%-pontos jegybanki kamatcsökkentés ezen hitelkamatoknál szinte egyáltalán nem látható.


A szabad felhasználású jelzálog hitelek terhei jól követik a magyar kamatcsökkentéseket, míg a devizában felvett hitelek terhei stagnáltak a vizsgált periódusban.


Most nézzük meg azt, hogy a két vizsgált hiteltípusból (illetve a lakáshiteleknél) a három devizanemben mekkora összegű hitelfelvételek következtek be január óta.

A személyi hiteleknél látható, hogy a forintalapú hitelek mennyisége a domináns, ugyanakkor látványos fejlődést mutat a svájci frankban felvett hitelek aránya is.


A szabad felhasználású jelzálog hitelek esetében gyakorlatilag csak svájci frankalapú hitelekről beszélhetünk a piacon, az ebben a devizában felvett hitelek mennyisége pedig lendületes növekedést mutatott az idei évben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Ha már a svájci frankalapú hitelezés előretörésénél járunk, érdemes külön kiemelni, hogy mi a helyzet a lakáshiteleknél. Amint arra már egy mai másik cikkünkben is utaltunk, a lakáshiteleknél jelentős a lendület az ebben a devizában való eladósodás tekintetében. Augusztusban 30 milliárd forintnyi frankalapú lakáshitelt vettünk fel, 5.3% körüli éves kamatszint mellett.

Az autóhitelezésben marginális szerepe van az euró-denominációnak, így az MNB statisztikáiban is csak igen kevés adat található erre vonatkozóan, melyeket az alábbi ábrán nem is szerepeltettettünk. Érdemes utalni rá, hogy az autóhitelezés területén 90% körüli a frankalapú hitelek aránya a teljes felvett állományon belül. Ezt indokolja a mintegy 16%-pontnyi különbség a forint kamatteherhez képest.Az áruhitelek esetén csak a forint-denomináció jön szóba. A mintegy havi 4-5 milliárd forintnyi áruhitel kamatterhénél szintén érdekes, hogy az elmúlt másfél évet tekintve stagnáló, illetve inkább emelkedő kamatterhekről beszélhetünk.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 29. 22:22
A Media1 podcastjának vendége volt Hivatal Péter, a Repropress, a magyar tartalomtulajdonosok közös...
Kiszámoló  |  2024. február 29. 18:17
Apósom nemrég meghalt, ezért csapott arcul a tény, mennyi pénzt lehúznak az emberekről temetés címsz...
Bankmonitor  |  2024. február 29. 17:28
A 2024-ben átalakuló Babaváró hitel és az idén induló CSOK Plusz közös szabálya, hogy szigorú előírá...
Holdblog  |  2024. február 29. 06:09
Az elmúlt három évben sokkal nagyobb sebességbe kapcsoltak a megújulóerőmű-beruházások Európa-szerte...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem