34 °C Budapest

Ha olcsóbb hitel kellene - mi most a "menő"?

Pénzcentrum
2005. szeptember 27. 15:01

Ha személyi hitelt, vagy szabad felhasználású jelzálog-hitelt akarunk felvenni, akkor az átlagos hitelköltség-mutató alapján érdemes az euró, vagy svájci frank alapú hitelekre érdemes gondolnunk. Az igényelt összegek azt mutatják, hogy a gépjármű, és lakáshitelek felvételénél tarol az alpesi ország fizetőeszközében felvett hitelek aránya, amely a kedvező kamatfeltételekkel áll összefüggésben. Az áruvásárlási hiteleknél gyakorlatilag csak a forintalapú hitelfelvétel jön szóba. A Magyar Nemzeti Bank ma tett közzé először (jellemzően csak az idei év elejétől kezdve) adatsorokat az euró-, a forint- és svájci frankalapú személyi-, lakás-, jelzálog- és gépjármű-hitelek kamatterheiről és az új szerződéses összegek alakulásáról. Ezeket mutatjuk be alábbi cikkünkben az áttekinthetőség szempontjából ábrák segítségével.


Rögtön a cikk elején szeretnénk hangsúlyozni, hogy a tények alapján mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy a kamatterhek, a saját bevételeinek denominációja, illetve jövőbeli pénzáramlásai alapján megfelel-e saját igényeinek a devizában való eladósodás. A devizahitel felvétellel kapcsolatban fel kell hívnunk a figyelmet az árfolyam-, illetve kamatkockázat veszélyeire: a forint euróval, illetve svájci frankkal szembeni gyengülése átmenetileg, vagy tartósan is többletterheket jelenthet a hitelfelvétel kezdetén tapasztalt havi törlesztő-részletekhez képest, de az is előfordulhat, hogy a forintban felvett hitelekhez képest is.

Az alábbi ábrákon jól látható, hogy a személyi hiteleknél, és a szabad felhasználású jelzálog hiteleknél az euró, vagy a svájci frankalapú hitelfelvétel kamatterhe (átlagos hitelköltség mutató, minden esetben a szerződéses összeggel súlyozva) lényegesen alacsonyabb, mint ha magyar forintban való eladósodást választanánk. A személyi hitelnél ez éves szinten mintegy 11%-pontot, míg a jelzálog hitelnél 6-7%-pontot jelent, ami tekintélyes különbség.

Igen érdekes a forintban denominált személyi hitelekkel kapcsolatban, hogy az utóbbi egy évben bekövetkezett mintegy 5%-pontos jegybanki kamatcsökkentés ezen hitelkamatoknál szinte egyáltalán nem látható.


A szabad felhasználású jelzálog hitelek terhei jól követik a magyar kamatcsökkentéseket, míg a devizában felvett hitelek terhei stagnáltak a vizsgált periódusban.


Most nézzük meg azt, hogy a két vizsgált hiteltípusból (illetve a lakáshiteleknél) a három devizanemben mekkora összegű hitelfelvételek következtek be január óta.

A személyi hiteleknél látható, hogy a forintalapú hitelek mennyisége a domináns, ugyanakkor látványos fejlődést mutat a svájci frankban felvett hitelek aránya is.


A szabad felhasználású jelzálog hitelek esetében gyakorlatilag csak svájci frankalapú hitelekről beszélhetünk a piacon, az ebben a devizában felvett hitelek mennyisége pedig lendületes növekedést mutatott az idei évben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Ha már a svájci frankalapú hitelezés előretörésénél járunk, érdemes külön kiemelni, hogy mi a helyzet a lakáshiteleknél. Amint arra már egy mai másik cikkünkben is utaltunk, a lakáshiteleknél jelentős a lendület az ebben a devizában való eladósodás tekintetében. Augusztusban 30 milliárd forintnyi frankalapú lakáshitelt vettünk fel, 5.3% körüli éves kamatszint mellett.

Az autóhitelezésben marginális szerepe van az euró-denominációnak, így az MNB statisztikáiban is csak igen kevés adat található erre vonatkozóan, melyeket az alábbi ábrán nem is szerepeltettettünk. Érdemes utalni rá, hogy az autóhitelezés területén 90% körüli a frankalapú hitelek aránya a teljes felvett állományon belül. Ezt indokolja a mintegy 16%-pontnyi különbség a forint kamatteherhez képest.Az áruhitelek esetén csak a forint-denomináció jön szóba. A mintegy havi 4-5 milliárd forintnyi áruhitel kamatterhénél szintén érdekes, hogy az elmúlt másfél évet tekintve stagnáló, illetve inkább emelkedő kamatterhekről beszélhetünk.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 18. 15:22
 Az Arany Blende minden évben a legjobb filmelzetest keresi. Idén 46 tavaly bemutatott magyar filmhe...
Holdblog  |  2022. augusztus 18. 06:05
Korábban a HOLDBLOG-on már írtunk róla, hogy az orosz-ukrán konfliktus után Kína és Tajvan viszonyár...
Buxelliott  |  2022. augusztus 17. 10:45
Elérkezett az id, amikor helye és lehetsége is van a longnak. Megjelent a charton egy sokak által is...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?