27 °C Budapest
Asian woman patient visit and consult health problem with young doctor. Sick girl feel hurt and painful suffering from stomach ache then explain to attractive therapist practitioner in office hospital

Komoly átalakítás érik a kórházakban: új rendszert eresztenének a betegekre, sokan nem fognak örülni

2024. március 24. 10:00

Egy friss tanulmány alapján a Foresight nevű mesterséges intelligencia eszköz, amelyet kórházi adatbázisokat használva képeztek ki, előrejelezheti a betegek lehetséges egészségügyi problémáit, így segíthet az orvosoknak döntéseik meghozatalában és a betegellátás javításában.

Egy friss tanulmány arra mutat rá, hogy a mesterséges intelligencia (AI) alkalmazásával előre jelezhetőek lehetnek azok az egészségügyi problémák, amelyekkel egy kórházi páciens a jövőben szembesülhet. A kutatás szerint ez az innováció segíthet az orvosoknak a betegek állapotának nyomon követésében és a diagnosztikai döntések meghozatalában - írja a SkyNews.

A Foresight nevű AI eszköz, amely a ChatGPT-hez hasonló mesterséges intelligencia modellcsaládba tartozik, a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) elektronikus nyilvántartásainak adatbázisát felhasználva lett kifejlesztve. Ezt a projektet a King's College London (KCL), a University College London (UCL), valamint a King's College Hospital és a Guy's and St Thomas' NHS Foundation Trust kutatói végezték.

A Foresight három változatát több mint 811 000 londoni NHS-beteg adatiból és egy amerikai publikus adathalmazból származó információkkal képezték ki. Ezek alapján tízféle lehetséges egészségügyi rendellenességet határoztak meg, amelyekkel egy beteg találkozhat. Az AI eszköz 68-76%-os pontossággal ismerte fel az állapotokat, míg az amerikai adathalmaz esetén ez az arány 88% volt.

Zeljko Kraljevic, a KCL munkatársa és a The Lancet Digital Health folyóiratban publikált tanulmány egyik szerzője szerint ezek az eredmények azt jelzik, hogy az eszköz nagy pontossággal képes előre jelezni egy-egy beteg egészségügyi állapotának változásait. Ez azt sugallja, hogy értékes segítséget nyújthat döntéshozatali folyamatokban és klinikai kutatások során.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Richard Dobson professzor, a KCL és UCL munkatársa kiemelte, hogy ez egy izgalmas időszak az AI egészségügyi alkalmazásaiban. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy megfelelő adatokkal képezzék ki modelleket és közös célok mentén dolgozzanak annak érdekében, hogy támogassák az egészségügyi rendszereket. Jelenleg további kórházak bevonását tervezik a Foresight 2 projektbe, amely Dobson professzor szerint "egy pontosabb modellt" fog eredményezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem