18 °C Budapest
A young mother treats a childs cough at home, gives a spoonful of cough medicine. Health and treatment of children at home

Itt lehet a mentőöv százezernyi magyarnak: fontos áttörés történt az ételallergia kezelésében

2024. február 26. 16:15

Egy friss kutatás eredményei szerint a Xolair nevű asztmagyógyszer jelentős mértékben képes csökkenteni a súlyos allergiás reakciókat azoknál a betegeknél, akik többféle ételallergiában szenvednek és véletlenül olyan élelmiszerekkel kerülnek kapcsolatba, amelyekre allergiásak - jelentette a CNN.

Egy friss kutatás eredményei szerint a Xolair nevű asztmagyógyszer jelentős mértékben képes csökkenteni a súlyos allergiás reakciókat azoknál a személyeknél, akik többféle ételallergiával küzdenek és véletlenül találkoznak ezekkel az élelmiszerekkel. A New England Journal of Medicine orvosi folyóiratban közzétett adatok alapján a gyógyszer ismételt alkalmazása enyhítette az allergiás reakciók súlyosságát bizonyos felnőtteknél és egyévesnél fiatalabb gyermekeknél, akik például mogyoróra, tejre, tojásra és búzára allergiásak. Ezt a gyógyszert egyébként Magyarországon is lehet kapni, de csak kezelőorvos írhatja fel, vagyis vénykötelesnek számít.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) nemrégiben bővítette a Xolair engedélyét, így most már az ételallergiában szenvedők is használhatják. A kutatók többféle élelmiszer bevonásával megállapították, hogy a gyógyszer potenciálisan csökkentheti az allergiás reakciókat abban az esetben is, ha valaki egyszerre több olyan ételt fogyaszt, amelyre allergiás.

Dr. Sharon Chinthrajah, a tanulmány egyik szerzője és a Stanford Egyetem docense kiemelte: "Ez egy csodálatos előrelépés". Dr. Robert Wood, a Johns Hopkins Gyermekközpont Allergia, Immunológia és Reumatológia részlegének igazgatója szerint ez a gyógyszer védelmet nyújt az anafilaxia kockázata ellen.

A vizsgálatba 180 embert vontak be, akik mogyoróallergiával és legalább két másik ételallergiával rendelkeztek. Ezek között volt földimogyoró, kesudió, tojás, tej, diófélék és búza is. A résztvevők vagy omalizumabot, vagy placebót kaptak 16-20 héten át, 2-4 hét közötti intervallumokban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tanulmány kimutatta, hogy az omalizumabot kapó csoport mintegy 67%-a tolerálni tudta legalább 600 milligramm mogyorófehérjét - ami körülbelül 2,5 mogyorónak felel meg -, szemben a placeboinjekciót kapó csoport mintegy 7%-ával. Az omalizumabot kapó résztvevők nagyobb valószínűséggel tolerálták más allergéneket is. Dr. Thomas Casale szerint egyes ételallergiások számára a Xolair biztonságosabb lehet, mint az orális immunterápiák.

További kutatások szükségesek annak meghatározásához is, hogy ki lehetne a legjobb jelölt erre a kezelésre és mennyi ideig kellene azt alkalmazniuk. Casale hangsúlyozta: fontos mérlegelni az előnyöket és hátrányokat egy orvos segítségével.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem