20 °C Budapest
Cropped image of man holding hands on stomach. Pain

Fájdalmas népbetegség kínozza a magyarokat: sokan szenvednek tőle, pedig lenne megoldás

2024. január 14. 15:03

A magyarok jó része szenved gyomorbántalmaktól, ám arra talán kevesen gondolnak, hogy ez egy komolyabb betegség első jelzése is lehet. A reflux hazánkban is komoly probléma, szinte már népbetegség, de sokan nem mennek el vele orvoshoz - pedig kezelhető és meg is előzhető.

Ha savanyú ízt tapasztalsz a szádban, felfúvódást, gyomorégést érzel, akkor lehet, hogy savas refluxnak vagy hivatalos nevén gastrooesophagealis reflux betegségnek (GERD) tulajdonítottad a tüneteket. És sajnos könynen lehet, hogy nem is gondolod rosszul. A GERD már egy krónikusabb állapot, amely az idő múlásával ismétlődő savas reflux következménye lehet, meglehetősen gyakori: az adatok szerint a magyarok több mint harmadát érintheti.

De annak ellenére, hogy hányunknak van ilyen betegsége - és milyen jól ismerjük néhány tünetét - a savas refluxnak vannak olyan mellékhatásai, amelyek a gasztroenterológusok szerint kevésbé ismertek. Ebben a cikkben megmutatjuk, mely esetekben kell még gyanakodni, illetve orvoshoz fordulni.

1. Nyomás a fülben

„A Reflux anyag a nyelőcső medencéiből indul el felfelé a torok legfelső részéig, ahol csövek kötik össze az orrnyálkahártyát mindkét füllel”  - mondta Dr. Mark Tanchel gasztroenterológus.

A reflux által kiváltott gyulladás növeli a nyomást ezekben a csövekben, ami teltségérzetet vagy elzáródást okozhat a fülekben.

Hozzátette azt is, hogy a fülfájás, a fülcsengés és a halláskárosodás már kapcsolódó tünetek is lehetnek, tehát ez már gyanúra adhatnak okot.

2. Légzési nehézség

Hasonlóképpen a nyelőcsőhöz, a sav bejuthat a légutakba is.

A nyelőcső és a légzőrendszer közelsége az oka annak, hogy a savas reflux néha légzési nehézséget okozhat. A sav fertőzést vagy gyulladást okozhat, ami légszomjat eredményez

- mondta Dr. Ali Khan gasztroenterológus, a virginiai Gastro Health munkatársa.

Elmagyarázta, hogy a sav fertőzést vagy gyulladást okozhat, ami légszomjat eredményez.  Egy másik tényező, amelyet meg kell jegyezni: a savas reflux gyakoribb az asztmás embereknél, akik krónikus köhögést, mellkasi fájdalmat és légzési nehézséget tapasztalhatnak, ha a reflux is megtámadta őket.

3. Fog- és szájproblémák

Egész pontosan: a fogak érzékenysége és korróziója, savanyú íz a szájban és rossz lehelet , Az előbb már idézett Mark Tanchel elmagyarázta, hogy ezek a problémák annak következményei lehetnek, hogy a sav közvetlenül érintkezik a szájüreggel.

A nyál védi a fogakat azáltal, hogy puffereli a savat és biztosítja a fogak remineralizációjához szükséges anyagokat. A gyomorsav képes legyőzni ezeket a védelmi mechanizmusokat, és mind a gyermek-, mind a felnőtt betegeket érinti

– mondta Tanchel.

4. Mellkasi fájdalom

Fontos megjegyezni, hogy a mellkasi fájdalomnak sokféle oka van .

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"Először mindig ki akarjuk zárni az ijesztő, életveszélyes állapotokat, például a szívrohamot" – mondta Ali Khan, megjegyezve, hogy a tüdőproblémákkal és a mellkasfal gyulladásával kell foglalkozni leginkább.

Amikor ezeket ki tudjuk zárni, ellenőrizzük azt, hogy a mellkasi fájdalom az ellenőrizetlen savas reflux megnyilvánulása-e, és ez további vizsgálatot indokolhat az orvosnál

- tette még hozzá. De hogyan vezet a savas reflux mellkasi fájdalomhoz? A többi mellékhatáshoz hasonlóan, amikor a sav felfelé halad a nyelőcsőben , mellkasi fájdalmat okozhat (amely a nyakra, a torokra és az állkapocsra is sugározhat),  írta egy orvosi szaklap nemrégiben.

Mi enyhítheti a savas refluxot?

Mindenképpen kezeljük a savas refluxot, tanácsolta Dr. Tanchel ,mert ezzel csökkenthetjük a másodlagos tüneteket. Megemlítette az asztmát és a fogszuvasodást, mint olyan eseteket, amikor okos lépés lehet szakemberhez fordulni.

És hogy milyen otthoni gyógymódokat érdemes kipróbálni? Ami az étrendi változásokat illeti, Tanchel azt javasolta, hogy próbáljuk meg elkerülni a koffeint, a szénsavas italokat, a savas és fűszeres ételeket, az alkoholt, a dohányzást és a késő esti étkezést. Az olyan ételek fogyasztása, mint a zabpehely, a görögdinnye, a joghurt és a kamillatea, szintén segíthet a tünetek enyhítésében. Amikor lefekszünk, emeljük fel a fejünket hat-nyolc centire az ágytól vagy a kanapétól.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Az orvos meglátogatásának szükségessége alapvetően négy tényezőre vezethető vissza: gyakoriság, intenzitás, otthoni kezelés nehézsége és az adott tünet.

A betegeknek orvoshoz kell fordulniuk, ha a gyomorégés vagy a felső hasi fájdalom tünetei gyakoribbak vagy súlyosabbak, mint korábban, illetve ha több mint két hétig kipróbálták a GERD vény nélkül kapható vagy vényköteles gyógyszereit, és a tünetek nem enyhülnek

- mondta Tanchel.

Ami a specifikus tüneteket illeti, Tanchel úgy véli, hogy ezek a leginkább aggasztóak, amelyek azonnali orvosi ellátást igényelnek:

  • Mellkasi fájdalom
  • Hátfájás
  • Nyelési nehézség
  • Fogyás
  • Hányinger és hányás
  • Krónikus köhögés (különösen éjszaka)
  • Sípoló légzés vagy asztma tünetei
  • Rekedtség vagy hangváltozás
  • Gombóc érzése a torokban

(via HuffPost)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem