Dentist exzmining female patient at medical clinic.

565 ezer magyarnak nem nagyon van más választása: fizetniük kell, ha fontos az egészségük?

2024. január 9. 10:01

2024 januárjában 231 fogorvosi praxis volt betöltetlen a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) friss adatai szerint. Tavaly 229, tavalyelőtt 277 fogorvosi körzetben nem volt, aki ellássa a betegeket januárban. A betöltetlen körzetek száma tehát lényegében nem változott egy év alatt, bár tény, hogy viszonylag sok körzetet szüntettek, amely az adatsor szerint idén üresedett csak meg. Területileg azonban óriási különbségek adódnak az országon belül.

2024. januárban 565 497 fő tartozott a NEAK adatai alapján tartósan betöltetlen, vagyis legalább 6 hónapja betöltetlen fogorvosi praxishoz. A 229 betöltetlen körzetből 204 volt tartósan betöltetlen, ebből 22-22 gyermek és felnőtt, valamint 160 vegyes ellátású körzet volt. Az üresen álló körzetekhez tartozó lakosok számában jelentős javulás történt (13,5%), mert tavaly januárban még 653 932 páciens tartozott hozzájuk.

Ha csak a tartósan betöltetlen körzetek számát vizsgáljuk - a legkisebb üres körzethez tartozó lakosok száma 724, a legnagyobb 10 012 fő - akkor nagyrészt stagnálást, vagy javulást látunk 0-3 praxis eltéréssel. Öt vármegyében történt emelkedés a betöltetlen praxisok számában: Győr-Moson-Sopron, Tolna, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Fejér megyékben 2023 év elejéhez képest. Viszont több év távlatában egyértelmű javulást láthatunk.

Lehetséges, hogy ehhez az is hozzátesz, hogy az utóbbi két évben sok praxis szűnt meg a korábbi évekhez képest. A NEAK nyilvántartása szerint a 37 megszűnt körzetből 29 tavaly, vagy idén üresedett meg. Bár még csak most kezdődött az év, kilenc körzet is 2024. január 1-jével üresedett meg az adatok alapján. A korábbi évekből 2006-ig bezárólag mindössze 8 megszűnést vezettek fel. 

Nyilvánvalóan nem ugyanazt jelenti a 36 tartósan betöltetlen körzet egy Budapest méretű helyen, mint a 23 üres praxis Nógrádban, ráadásul ahogy hangsúlyoztuk, az egyes körzetekhez ezres nagyságrendben eltérő lakos tartozhat. Ezért fontos, hogy azt is lássuk, hogy a lakosságszámhoz viszonyítva hány olyan potenciális páciens van területenként, aki üres körzethez tartozik. 

Az alábbi térkép azt mutatja meg, hogy a 2023. januári lakosságszám tükrében mennyi lakos tartozik egy-egy üres körzethez. Ebből látható, hogy amíg Nógrádban a lakosok 34%-a tartozik tartósan betöltetlen körzethez, Zalában a lakosok 14,7 százaléka, Békésben 10,1 százalék, Tolnában 9,4 százalék. Legjobb a helyzet Hajdú-Bihar, Vas és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az országban összesen pedig a lakosság 6 százaléka olyan fogorvosi körzethez tartozik, mely legalább hat hónapja üresen áll.

Egyre többen járnak magánba

Ahogy azzal múlt évben lapunk is sokat foglalkozott, egyre több magyar választja a magánegészségügyi szolgáltatásokat az állami egészségüggyel szemben. Különösen sokan mennek magánban nőgyógyászhoz, illetve fogorvoshoz. Ezt az egészségpénztári szolgáltatók is megerősítették: a 35 év alattiak körében különösen jellemző, hogy egészségpénztárból költenek fogaik egészségére. 

Felmérést készít a Pénzcentrum!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm