Some fresh Energy Drinks on a vintage slate slab, selective focus, close-up shot

Dagad az energiaital-botrány Magyarországon: más üdítőket is be kéne tiltani 18 év alatt

2023. október 4. 10:59

Reagált a a Magyar Energiaital Szövetség a tegnapi energiaitalokkal kapcsolatos bejelentésre, mely szerint azokat a 18 évnél fiatalabb lakosság számára betiltanák.

Ismételten és ismételten halljuk a régi dallamot az ép aktuális megmondóemberektől, hogy az energiaitalokat el kellene távolítani a fiatalok elérhetőségi köréből. De sajnos egy nagyon fontos részlet ismét és ismételten a háttérben marad: a kóla – írja a Pénzcentrumnak megküldött közleményében a Magyar Energiaital Szövetség (MESZ). A szervezet azután írta ezt, hogy tegnap Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója és Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezető-helyettese Facebook videón keresztül közölték javaslatukat arról, hogy a 18 évnél fiatalabb lakosság számára betiltanák az energiaitalok fogyasztását.

A MESZ reagálásában kifejtette, ugyanaz a koffein (C8H10N4O2) van a kólákban, mint az energiaitalokban, 1 liter kóla koffeintartalma megfelel egy 250ml-es energiaitalnak (avagy egy csésze erős presszókávénak).

Megdöbbentő, hogy az energiaitalok körüli felzúdulás mellett a kólák kritikája teljesen elhallgat. Ráadásul, nem ritka a gyermekműsorok közötti kóla reklám, amely a fiatalokat célozza meg. De miért? A gyermekeink pontosan tízszer több kólát isznak, mint energiaitalt

– közölték, hozzátéve: a szenzációkereső médiaszereplőknek is meg kellene inniuk egy-egy energiaitalt, hogy tisztán lássanak.

Ezen felül a MESZ kitért a cukor káros hatásaira is. Szerintük 1 liter kóla több cukrot tartalmaz, mint egy liter energiaital. Tudvalévő, hogy a fiatalok nagy mennyiségben fogyasztanak kólát, tehát kólával a cukorból is sokkal többet visznek be a szervezetükbe. Ezért a MESZ egyértelmű álláspontot képvisel: a koffeint tartalmazó italok, legyenek azok energiaitalok vagy kólák, nem ajánlottak gyermekeknek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

De ezt az elkötelezettséget várjuk el a kóla gyártóktól és bizony a média szereplőktől is. Ha a gyermekvédelem a valódi cél, az összes koffeines italra ugyanazoknak a szabályoknak kell vonatkozniuk!

– közölték. Végül üzentek a "szenzációhajhászoknak" is, akik szerintük amíg az egyik kezükkel a gyerekek poharából az energiaitalokat próbálják kiönteni, addig a másik kezükkel gond nélkül öntik beléjük a több és több kólát. Az igazi kérdés tehát nem az, hogy melyik ital a jobb vagy rosszabb, hanem az, hogy a tájékozódás és az információ híján vajon milyen más energiaitalos tévhitekkel etetnek majd még minket a reflektorfényben álló „szakértők”.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm