21 °C Budapest
Kiderült Schobert Norbi kedvenc diétájának rejtett mellékhatása: fogyókúrázók ezreit érintheti

Kiderült Schobert Norbi kedvenc diétájának rejtett mellékhatása: fogyókúrázók ezreit érintheti

2023. szeptember 11. 19:00

A ketogén diéta egy hazánkban is igen népszerű fogyókúrás módszer, aminek sok hátulütője mellett rengeteg előnye is van. Az egyik ilyen, hogy egy új tanulmány szerint nők millióinak az esélyét növelheti a teherbeesésben. A diéta ugyanis csökkentheti a policisztás petefészek szindrómában szenvedők tesztoszteronszintjét, ami a meddőség egyik vezető oka. De vajon tényleg érdemes fejvesztve belevágni a diétába?

Schobert Norbi kedvenc diétájáról, a ketoról már szinte mindenki hallott. A lényege, hogy a zsírok fogyasztása nagy mennyiségben megengedett, miután a többszörösen telítetlen zsírsavakkal „harcol” a „rossz”, azaz telített zsírok ellen. A keto, illetve a hasonló alacsony szénhidráttartalmú diéták a zsírokra támaszkodnak: eszerint 70-90 százalékban ennek kell kitennie az étkezésünk.

Azaz ez a diéta lényegében minden zsírt engedélyez, ráadásul nagymennyiségben: a telítetlen zsíroktól, mint az avokádó, tofu egészen a telített zsírokig, mint a disznózsír vagy a kókuszolaj. Így, ahogyan a legtöbb ilyen kalóriadeficitre épülő diéta, ez sem kifizetődő hosszútávon. A számtalan hátránya mellett, amiről korábban már a Pénzcentrumon is olvashattunk, viszont vannak a diétának előnyei is.

Egy új tanulmány ugyanis kimutatta, hogy a ketogén diéta alkalmazása nők millióinak segíthet növelni a teherbeesés esélyét. Ennek oka, hogy a csökkentheti a policisztás szindrómában (PCOS) szenvedő nők tesztoszteronszintjét, amely a meddőség egyik fő oka. A túl sok tesztoszteron ugyanis gátolja a petesejtek növekedését és felszabadulását a petefészekből, ami jelentősen megnehezíti a nők teherbeesését.

Éppen ezért a tanulmány szerzői kifejezetten javasolják, hogy az orvosok vegyék fontolóra a ketot, ha PCOS-es betegük van.

Összefüggéseket találtunk a ketogén diéta és a PCOS-ben szenvedő nők termékenységét befolyásoló reproduktív hormonszintjavulása között. Ezek az eredmények legfőképpen az endokrinológusok, a nőgyógyászok és a dietetikusok számára lényegesek, akiknek az orvosi kezelésen túl a PCOS-ben szenvedő nők étrendének kialakításában is segíteniük kell

– emelte ki Karniza Khalid, Malájzia egészségügyi minisztériumának munkatársa a DailyMailnek.

A kutatók hét tanulmány metaanalízisét végezték el PCOS-ben szenvedő nők körében, a keto diéta kapcsán. Ezalatt megvizsgálták az étrend súlyra gyakorolt hatását és három szaporodási hormont is: a tesztoszteront, a női nemi hormont, a progeszteront és a tüszőstimuláló hormont, ami a férfiak és a nők szaporodásában egyaránt szerepet játszik.

Az ellentmondásosnak számító ketogén diéta pedig egy alacsony szénhidráttartalmú étrendet takar, ami arra kényszeríti a szervezetet, hogy ketonokat termeljen a májban és azokat energiaként használja fel. Az étrendben a hús, hal, baromfi és tojás megengedett csakúgy, mint a keményítőt nem tartalmazó zöldségek és a saláta. Ezek mellett pedig a bio, teljes zsírtartalmú tejet ajánlják. A diéta pedig magában foglalja a hozzáadott cukrok, a fehér liszt és a finomított szénhidrátok korlátozását, ráadásul csak kis mennyiségű gyümölcs a megengedett.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Azaz önmagában ennek a diétának a lényege – ahogy az összes többi divat diétának –, hogy kalóriadeficitet termel, amivel a testet fogyásra kényszeríti. Bár ez a diéta önmagában sokszor lehet segítség, ahogyan azt a fenti példa mutatja érdemes orvossal egyeztetnünk mindenekelőtt. Hiszen nem feltétlen, hogy a mi problémánkra is megoldást jelenthet, azonban, ha nem nekünk való ez az étkezési forma több kárt tehetünk magunkban, mint amekkora haszonnal jár.

Érdemes szakember véleményét kérni

Persze nem minden esetben okoz problémát egy ilyen fajta diéta tartása, azonban koránt sem mindegy, hogy mennyi ideig étkezünk így, illetve sok múlik azon is, hogy sikerül-e végül fogynunk ezzel a diétával. Fontos tudni ugyanis, hogy minden beteg másként reagál, ami miatt eltérések lehetnek az eredmények között.

A cél ugyanis az, hogy minél alacsonyabb legyen a szénhidrát bevitelünk, amiből napi 20-50 grammot fogyaszthatunk naponta (viszonyításképpen egy közepes méretű banánban 27 gramm szénhidrát van, ami a diéta szerint a teljes napi bevitelt fedezi, vagy akár meg is haladja).

Azok az élelmiszercsoportok, amelyeket teljesen ki kell iktatni a ketózis eléréséhez pont az étkezésünk fő rostforrásai, amik számos fontos tápanyagot tartalmaznak. Ez pedig aggodalomra ad okot sok egészségügyi szakember számára, akik szerint a ketogén diéta alkalmazása hosszútávon kifejezetten káros az egészségre

– magyarázta Christopher Gardner, a Stanford Prevention Research Center orvostudományi professzora még korábban a CNN-nek.

A fentiek miatt pedig mindenképpen kérjük ki orvosunk, vagy dietetikusunk véleményét arról, hogy megéri-e belevágnunk egy ilyen drasztikus diétába.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem