20 °C Budapest
Young woman checking her blood sugar using glucometer ant trying to synchronize it with smart watches app on yellow background with vegetables on it.

Lappangó, de gyilkos népbetegség rohanja le Magyarországot: felfutóban az esetszámok

2023. június 9. 19:06

Egy 2021-es felmérés szerint, világszinten mintegy félmilliárd ember cukorbeteg, Magyarországon a felnőtt lakosság 7 százaléka érintett. Különösen aggasztó viszont, hogy a betegség már gyermekkorban kialakulhat.

Az orvostudomány elvitathatatlan fejlődése eredményei ellenére sajnos még 2023-ban is számos olyan betegséggel szembesül az emberiség, amelyek teljes leküzdése látszólag reménytelennek tűnik. Ezek közül a gyilkos népbetegségek közül az egyik legelterjedtebb a diabétesz. Persze mint minden betegség esetében, a cukorbetegségre is igaz, hogy az egyes országokban egészen eltérő mértékben fordul elő.

A statisztikák szerint mindenesetre a diabétesz világszerte, csak 2021-ben 6,7 millió áldozatot szedett és körülbelül félmilliárd ma is érint. Ráadásul nem csak a halálozás, de a fogyatékossá válás egyik vezető okának is számít  - derült ki a Világbank Diabétesz Atlaszából. 

Mi is az a cukorbetegség? A cukorbetegség (más néven diabétesz mellitusz) egy olyan, hosszú távú egészségügyi állapot, amely arra hat ki, hogy hogyan alakítja az emberi szervezet az ételeket energiává.

Normál esetben a szervezetünk az elfogyasztott ételeket glükózzá (cukorrá) bontja le, majd a vérbe juttatja. Ha a vér cukorszintje emelkedik, a hasnyálmirigyünk által termelt inzulin jelez a szervezetnek, hogy használja fel az extra glükózt energiaforrásként, vagy tárolja azt későbbi felhasználásra.

A cukorbetegség megakadályozza, hogy a hasnyálmirigyünk megfelelően termelje ezt az életmentő inzulint, ami magas vércukorszintet eredményez. Ezek a magas glükózszintek pedig hosszú távon kihatással lehetnek a szívünkön keresztül, a vesénken át, a látásunkig, rengeteg szervünkre és azok funkcióira. A cukorbetegségnek két típusa van, melyek a Nemzeti Cukorbeteg Alapítvány leírása szerint a következő jellemzőkkel bírnak:

1-es típusú diabétesz

Ennek hátterében legtöbbször az áll, hogy a szervezet immunrendszere idegenként ismeri fel a saját sejtek egy részét. Autoimmun gyulladás következtében elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjei. Ez a diabétesz bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban gyermek és fiatal felnőttkorban jelentkezik. A betegek általában soványak, gyakori a jelentős fogyás a betegség megállapítása előtt. A tünetek itt gyorsan alakulnak ki és a betegek kezeléséhez inzulin szükséges. Kezeletlen vagy rosszul kezelt, súlyos esetben hiperglikémiával járó eszméletlenség, kóma alakul ki, amely végzetes lehet. Az 1-es típusú diabétesz általában a diabéteszen belül kb. 10%-ot képvisel. Eltérő a gyakorisága a különböző népességekben. Leggyakoribb Skandináviában, míg nagyon ritka Japánban, Koreában. Európában pl. több, mint tízszer gyakoribb az 1-es típusú diabétesz Finnországban, mint Macedóniában.

2-es típusú diabétesz

Ebben az esetben a béta sejtek nem termelnek inzulint megfelelő mennyiségű inzulint vagy igen, de az inzulin nem fejti ki a megfelelő hatását, mert érzéketlenek vele szemben a sejtek. Ezen érzéketlenség, az ún. inzulinrezisztencia miatt emelkedik a vércukorszint. A magas vércukorszint, hiperglikémia miatt a béta-sejtek több inzulint próbálnak termelni. Ez a folyamat kóros inzulintermeléshez vezet és a végén az inzulintermelés kimerül. A betegség kezdetén gyakori a tünetmentesség, a diabétesz tünetei csak lassan alakulnak ki, gyakran a különböző szövődmények megjelenése kapcsán diagnosztizálják a diabéteszt. Korábban ezt a diabétesz formát enyhe betegségnek tartották, mivel sokáig nem okoz panaszt, nem feltétlenül igényel inzulint. Ma már tudjuk, hogy ez nem igaz, a 2-es típusú cukorbetegség súlyos betegség. Súlyos, mivel mintegy 10-15 évvel lerövidíti a várható életkort, nagyon magas a szív- és érrendszeri betegségek gyakorisága és súlyossága. Egy 2-es típusú diabéteszes beteg olyan szív-érrendszeri veszélyeztetettségnek van kitéve, mint egy nem cukorbeteg, infarktuson átesett beteg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A cukorbetegség előfordulási aránya országonként igen eltérő

A cukorbetegség a világ országai közül Pakisztánt sújtja a legnagyobb mértékben, ahol a betegség közel 33 millió felnőttet (a felnőtt lakosság 31 százalékát) érinti. De a krónikus betegségtől a népesség aggasztóan magas százaléka szenved több óceáni szigetországban. Valóságos népbetegség Francia Polinézián, Új-Kaledóniában és Amerikai Szamoán. Ezekben az országokban a cukorbetegség előfordulási aránya meghaladja a 20 százalékot, aminek hátterében leginkább a rossz táplálkozás és az elhízás gyakorisága áll. A Pénzcentrum most megnézte azt is, hogy mennyire elterjedt a betegség Európában és azon belül is hazánkban.

Grafikonunkon is látszik, hogy a Európai Unión belül mely országokban jelenti a legnagyobb problémát a cukorbetegség. Az abszolút csúcson Spanyolországban volt a krónikus betegséggel küzdők aránya, ahol a felnőtt népesség 10,3 százaléka volt érintett, de arányosan rengeteg a cukros a 2021-es adatok szerint Portugáliában (9,1 százalék), valamint Cipruson (8,5 százalék) is.

Magyarországon a felnőtt lakosság 7 százaléka szenved a diabétesz valamely válfajában, amivel Uniós szinten a nyolcadik legnagyobb arányban érintett népességgel rendelkezünk. Az okokat természetesen hazánkban is elsősorban a rossz étkezésre és az elhízásra vezetik vissza.

Régiónkban egyébként a magyar az egyik legrosszabb adat. Egyedül Csehországban hasonlóan aggasztó a helyzet, ahol 0,1 százalékkal magasabb az érintettek aránya, ezzel szemben Lengyelországban  és Romániában már valamivel (6,8, illetve 6,5 százalék érintett) kevesebben küzdenek a szörnyű betegséggel. Szlovéniában és Szlovákiában pedig ennél is alacsonyabb (5,8 százalékos) a diabéteszesk arány. Ausztriában viszont nem csak régiós, de Uniós szinten örvendetesen kevesen (a felnőtt lakosság csupán 4,8 százaléka) érintett.

Nem csak a felnőtteket támadhatja

Bár a friss kutatás a felnőttkori diabétesszel foglalkozottt, a cukorbetegség sajnos egyre gyakoribb jelenség a kiskorúak között is. Kialakulása a diabétesz típusától függően lehet örökletes, 1-es típusú, de leggyakrabban életmódfüggő, azaz 2-es típusú diabétesz. Az első általában 4 és 6, illetve 10 és 14 éves kor között alakul ki, de akár csecsemőkorban is előfordulhat.

A második jellemzően később, 10-19 éves kor között jelentkezik, elsősorban elhízott fiatalok körében, akik elhanyagolják a testmozgást. Bármelyik is legyen, amellyel érintett gyermekünk, egy biztos, a legnagyobb segítség az, ha minél korábban sikerül felállítani a helyes diagnózist, hiszen a kezeletlen cukorbetegség olyan súlyos egészségügyi szövődményekhez vezethet, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések (szívinfarktus, magas vérnyomás, stroke), vagy a szem- és veseproblémák.

A diabéteszes gyerekek száma évről évre nő: az utóbbi 30 évben megháromszorozódott a számuk. A cukorbetegség ezen formáját egy autoimmunbetegség okozza – a közhiedelemmel ellentétben korántsem az egészségtelen életmód –, ami többnyire gyerekkorban jelentkezik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem