Mi a stressz és mik a súlyos stressz tünetei? Hogyan történik a helyes stresszkezelés, mit tegyünk stressz ellen?

Mi a stressz és mik a súlyos stressz tünetei? Hogyan történik a helyes stresszkezelés, mit tegyünk stressz ellen?

2023. május 21. 15:00

Stresszes életet élsz? Mennyire? Hogyan ítéljük meg az életünket uraló stresszfaktorokat, mik a potenciális stresszforrások és hogyan hat a stressz az egészségügyi állapotunkra? Mi a különbség a pozitív és a negatív stressz között, mi az oxidatív stressz jelentése? Egyáltalán mi a stressz definíciója és milyen tüneteket okoz a stressz? Valóban igaz, hogy a túlzott stressz lerövidíti a várható élettartamunkat?

Cikkünkben a stressz és a stresszkezelés témakörét járjuk körül: tudd meg, mi a stressz jelentése, mik a súlyos stressz tünetei, milyen tüneteket okoz a stressz, amikor már egészségtelen mértéket ölt a minket érő terhelés? Mi az oxidatív stressz, hogyan történik a stressz kezelése? A stressz okozta magas vérnyomásra milyen gyógyszer ajánlott, a pszichológiai reakciók mellett milyen jellegű reakciókat vált ki testünkben a stressz? Milyen stresszkezelési gyakorlatok segítenek, hogy megszabaduljunk a minket terrorizáló stressztől?

Kezdjük az alapokkal: mi a stressz jelentése?

A stressz egy olyan jelenség, amelyet mindannyian rendszeresen átélünk, egy bizonyos szintig teljesen normális, hétköznapi dologról van szó, amit a különféle stresszforrások, azaz stresszorok váltanak ki. Maga a stressz kifejezés egy vagy több olyan állandó (sokszor negatív) ingerre adott idegrendszeri válaszreakciót jelent, ami tartós idegesség, hosszabb távon fennálló feszültség formájában jelenik meg. A hétköznapokban egy kevés stressz a teljesítményünkre és az egészségünkre serkentő hatással van (pozitív stressz), azonban a túlzott stressz és az állandósuló, kellemetlen szorongás hosszú távon komoly egészségkárosító hatással járhat.

Pozitív és negatív stressz

A stressz kis mértékben előnyös élettani hatásokkal bír, nagy mértékben azonban károsítja az egészséget. A stressz pozitív formája az ún. eustressz, ami rövidebb távon képes kihozni belőlünk a maximumot – ezt a stresszt érzik például a sportolók, akikben versenyzés közben tombol az adrenalin. A kellemesen felfokozott hangulatú nyomás ellentétje a negatív stressz, azaz a distressz, ami egy olyan tartósan fennálló állapotot jelent, amikor az emberre nehezedő nyomás frusztrációt, dühöt, félelmet, szorongást vált ki belőlünk. A súlyos stressz tünetei kellemetlen lelki és testi folyamatokat eredményeznek – ilyen esetben, ha a negatív stressz tartósan fennáll, mindenképpen célszerű segítséget kérnünk stresszkezelés céljából, ugyanis képesek lehetünk megtanulni, hogy a distresszt hogyan alakítsuk át eustresszé.

Mi az oxidatív stressz jelentése?

A stresszkezelés témakörében gyakran találkozhatunk az oxidatív stressz kifejezéssel is, amiről szintén fontos ejtenünk néhány szót. Mi az oxidatív stressz? Nos, oxidatív stressz esetén felborul a szervezetünkben a szabad gyökök (a sejteket, fehérjéket, DNS-t támadó, párosítatlan elektronnal rendelkező molekulák, avagy a sejtanyagcserénk melléktermékei) és az antioxidánsok (a szabad gyökök megkötői – ők maguk is szabad gyökök, ám kevésbé agresszívek, vitaminok és ásványi anyagok) egyensúlya: amikor a sokat emlegetett szabad gyökök megtámadnak egy sejtet, az elveszíti funkcióját és a későbbiekben már képtelen lehet eredeti rendeltetésének megfelelően működni.

Azzal, hogy a szabad gyökök támadják a sejtjeinket, öregítik a testünket: bőrünket, idegrendszerünket, szerveinket, gyakorlatilag mi magunk „oxidálódunk”. Az egészséges életvitel lényege, hogy lelki egyensúlyunk fenntartásával, helyes táplálkozással és rendszeres testmozgással lassítsuk az öregedést és csökkentsük a szabad gyökök munkássága nyomán bekövetkező krónikus betegségek kialakulásának valószínűségét. Na de térjünk vissza a „valódi” stressz témaköréhez, nézzük, mi a stressz, mik a stressz tünetei az enyhébb stressz és a súlyos stressz esetében!

Milyen tüneteket okoz a stressz?

  • A stressz érzelmi tünetei: a stressz negatív jelei közé soroljuk a stressz hatására beálló folyamatos, tartós szorongást, az elégedetlenségérzést, bizonyos esetekben félelmet, dühöt vagy haragot, ami hosszú távon csalódottá, motiválatlanná, bizonytalanná és kiégetté tehet minket. A súlyos stressz tünetei közé tartozik az erőtlenség, indokolatlan fáradtságérzet, sokan a stressz hatására önértékelési zavarral, boldogtalansággal, depresszióval küzdenek.
  • A stressz gondolati (kognitív) tünetei: a súlyos stressz megváltoztatja az ember gondolkodásmódját, sokan a stressz hatására felveszik a fekete-fehér, irreális szemléletmódot, vagy túlzott mértékben általánosítanak, körkörös érvelésbe bonyolódnak, fásultak, pesszimisták lesznek.

A pszichológiai reakciók mellett milyen jellegű reakciókat vált ki testünkben a stressz?

  • A stressz testi tünetei: ahogy a fentiekben is írtuk, a stressz tünetei testi változásokat is produkálhatnak. A stressz tünetei közé soroljuk a magas pulzust és a magas vérnyomást, az izomrángást és a remegést, a kapkodó, felületes légzést, ami sokszor mellkasi szorító érzéssel és különféle szív- és érrendszeri rendellenességekkel függhet össze. A stressz következményei közé soroljuk a gyakori vizelési ingereket és az emésztőrendszeri problémákat (pl. gyomorsav-túltermelődés, hasmenés stb.), illetve a stressz tünetei megnyilvánulhatnak alvászavar és csökkent szexuális teljesítőképesség formájában is.
  • A stressz viselkedésbeli tünetei: a súlyos stressz tünetei nem csak lelki/gondolati változások, hanem a viselkedés eltorzulása formájában is megnyilvánulhatnak: sokan a stresszforrást fóbiásan kerülő magatartást vesznek fel, meneküléskényszert éreznek, halogatóvá, zsörtölődővé, mások agresszívvá, konfliktus- és veszélykeresővé válnak. A stressz hatásai közé tartozik az alkohol- és drogfüggőség kialakulása, egyeseknél a stressz öngyilkossági kísérletekhez is vezethet.

Stresszfaktorok: mi váltja ki belőlünk a stresszt?

Tartós stressz jelei esetén érdemes időt szánnunk arra, hogy feltérképezzük, milyen okok állnak a minket érő stressz hátterében – ezt megtehetjük egyedül is, de kérhetünk hozzá segítséget szeretteinktől, vagy egy pszichológustól. A stressz okai közé különféle mentális és fizikai tényezőket sorolunk: a stressz mentális okai közé tartozik a párkapcsolati feszültség, a munkahelyi nyomás és konfliktus, a környezetváltozás (pl. költözés, munkahelyváltozás), de stresszfaktor lehet a szakítás/válás, egy hozzátartozó elvesztése, vagy egy súlyos betegség is, ami nem csak testileg, hanem lelkileg is megterhel bennünket.

Szintén jelentős stresszfaktor lehet egy, a pénzügyi helyzetünkben bekövetkezett negatív fordulat, gyerekeknél az ellenséges iskolai környezet, idősödő személyeknél pedig a nyugdíjba vonulás ténye is. Az emberekből tartós szorongás, stresszt vált ki egy korábbi, feldolgozatlan trauma is – mindez nem csak stresszhez, hanem pánikbetegséghez, generalizált szorongáshoz, vagy akár poszttraumás stressz szindrómához (PTSD) is vezethet.

Sokan a stressz okai közt csak a mentális faktorokat veszik figyelembe, viszont komoly stresszforrást jelenthetnek a fizikai tényezők is: a stresszhormon-szintet megemeli az érzelmi komponensek mellett a mozgásszegény életmód (pl. irodai munka) és a helytelen, az emésztőrendszert megterhelő táplálkozás is. Szintén stresszforrás lehet a túlsúly, az emésztőrendszeri problémák vagy az insomnia okozta kialvatlanság. Ha nem figyelünk oda az egészséges életvitelre, a szervezet gyorsabban „eloxidálódik” (lásd fent: oxidatív stressz), az anyagcsere lelassul, egyre több krónikus egészségügyi problémával kell megküzdenünk.

A súlyos stressz veszélyei: milyen következményei lehetnek a tartós stressznek?

A tartós, súlyos stressz egyáltalán nem tréfadolog! Amennyiben napi rendszerességgel érzékeljük magunkon a stressz okozta élettani változásokat, haladéktalanul lépnünk kell a stressz ellen – vagy meg kell szüntetnünk a stressz forrást, vagy a helyes stresszkezelés elsajátítása hozza el a stressz elleni védelmet. A tartós és súlyos stressz szövődményei közé soroljuk a krónikus szív- és érrendszeri betegségeket (leggyakrabban a magas vérnyomás veszélyezteti az egészséget, ami ellen remek természetes gyógyszer lehet például a galagonya virágos hajtás), de kialakulhatnak gyulladásos betegségek, tartós fejfájás (migrén) és krónikus fájdalom is. Stressz hatására megváltozhat az étvágyunk, jelentősen lefogyhatunk, de kialakulhat a „stresszevés” nevű rendellenes, túlzó étkezési szokás is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A tartós, súlyos stressz hatásai közé soroljuk sokaknál a pattanásosságot és az ezzel karöltve járó fokozott izzadást és faggyútermelést, de a túlzott stressznek kitett emberek általánosságban is hajlamosabbak a különböző fertőző- és szervi megbetegedésekre is. A súlyos stressz szövődményei közé tartozhat a különféle hangulatzavarok kialakulása, az emberi kapcsolatok eltorzulása és a személyiség (jellemzően negatív irányban történő) megváltozása is.

A stressz kezelése: mit tehetünk a stressz ellen?

A stresszkezelés első lépcsőfoka az, hogy felismerjük a minket egészségtelen mértékben érő stressz tényét és belátjuk, hogy bizony mindenképpen tennünk kell valamit a stressz ellen. Fontos kiemelnünk, hogy mindannyian végzünk valamilyen stresszkezelési tevékenységet – ezek között vannak konstruktív (rendszeres sport, relaxációs gyakorlatok) és nem konstruktív stresszkezelési módszerek (túlzott panaszkodás, dohányzás, körömrágás, alkoholfogyasztás).

A hosszú távú megoldás egyértelműen a konstruktív stresszkezelés beiktatásában rejlik: olyan testi és lelki értelemben is vett építő tevékenységeket kell rendszeres szokássá tenni, amelyek a pozitív, kiegyensúlyozott életvitel irányába kormányoznak. Nagyon fontos a stresszkezelés kapcsán, hogy folyamatosan monitorozzuk önmagunkat (mi váltotta ki belőlem a stresszes érzéseket, milyen ok-okozati tényezők húzódnak a háttérben, mire, hogyan reagálok?), emellett arra kell törekednünk, hogy lelki megnyugvást hozó tevékenységeket végezzünk.

Stressz ellen – habár klisés válasznak tűnhet – kiváló megoldás a rendszeres testmozgás, a jóga és a meditáció, de elérhetjük a relaxációt masszázzsal, zenehallgatással, olvasással, vagy egy, a számunkra tökéletesen megfelelő, alkotó jellegű hobbi megtalálásával (pl. sütés-főzés, festés, írás). Végezzünk olyan örömteli tevékenységeket, mint a séta, a légzésgyakorlatok, a habfürdőzés, a túrázás vagy a társas kapcsolatok felélénkítése, hiszen nincs is megfelelőbb tevékenység a stressz levezetésére, mint egy őszinte baráti beszélgetés.

Stresszkezelés: mikor van szükség radikális változtatásra?

Bizonyos esetekben a stressz olyan, a mindennapokat teljes mértékben átszövő szorongásos zavarokhoz vezet, amivel már muszáj orvoshoz fordulnunk. Mindenképpen kérjük ki egy pszichológus (súlyosabb esetekben egy pszichiáter szakorvos) tanácsát abban az esetben, ha a súlyos stressz tünetei már fizikailag is látható formában jelentkeznek, ha a stressz rámegy a szociális kapcsolatainkra és a munkahelyi teljesítményünkre, vagy ha úgy érezzük, stressz hatására fennáll valamilyen pszichés megbetegedés valószínűsége is.

A stressz kezelése céljából sokszor radikális változtatásra van szükség: bizonyos esetekben a stressz ellen csak úgy védekezhetünk, ha gyökerestől kiiktatjuk a stresszforrást az életünkből, akár egy feszültségekkel teli párkapcsolatból való kilépés, akár a munkahelyváltás árán, de a környezetváltozás és egy szigorú napirend is eredményezhet kevésbé stresszes életvitelt. Ha a radikális változások sem hoznak eredményes javulást stressz ellen, ne habozzunk külső segítségért folyamodni, hiszen a stressz kezelése valós alternatíva!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem