Fogyni vágyó magyarok happolják el a fontos gyógyszert igazi betegek elől: tényleg ide jutottunk?

Fogyni vágyó magyarok happolják el a fontos gyógyszert igazi betegek elől: tényleg ide jutottunk?

2023. január 17. 19:45

Hiány van többféle, az inzulinrezisztencia kezelésére használt gyógyszerből – ezt tapasztalják az érintettek, és ezt nyilatkozta az RTL Klub Híradójának is egy gyógyszerés. A hiányt az is okozza, hogy a gyógyszer testsúlycsökkentésre is hatékonyan lehet használni, extrém túlsúly esetén például az orvos is felírhatja. De egy dietetikus szerint sokan esztétikai célú fogyásra is használják.

Egy inzulinrezisztenciával élő fiatal nő Híradónknak azt mondta, ő is egy Facebook-csoportban tudta csak beszerezni a gyógyszert. Ez az egyetlen olyan készítmény, ami helyreteszi az inzulinszintjét, hogy ne legyen folyamatosan rosszul. Ezeknek az injekcióval beadható szereknek több típusa is forgalomban van Magyarországon. Van olyan, amelyiket inzulinrezisztencia nélkül is felírhat a szakorvos, például ha páciense jelentős, az egészségére káros túlsúllyal küzd.

Ám egyre több az olyan eset is, amikor esztétikai okok miatt szeretnének hozzájutni a gyógyszerhez, ami kizárólag receptre kapható. A híradónak egy fővárosi endokrinológus – kamerán kívül – arról beszélt, hogy sok kollégája ilyenkor is felírja a gyógyszert. Ez egyébként szerinte több tízezer forintos bírságot is vonhat maga után. A híradóban beszélt Mezővári Kata dietetikus is, szerinte

felmerül azoknak az orvosoknak a felelőssége, akik az alkalmazási előíráson túl írják fel ezt a készítményt. A páciensek közül vannak olyanok, akik kifejezetten ezzel a kéréssel érkeznek az orvosukhoz.

Mindez pedig odáig vezet, hogy a gyógyszertárakban már most hiánygyogyszer a szóban forgó termék, alig vagy egyáltalán lehet beszerezni. A gyógyszertárak pedig nem tudják ilyen gyorsan pótolni a terméket. Tehát a hiányt a vártnál magasabb kereslet és az egyes gyártóhelyek kapacitási korlátai okozzák az átmeneti, de a hazai gyógyszertárak mindent elkövetnek azért, hogy kielégítsék a megnövekedett igényt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?