2 °C Budapest
Close up of young Asian woman holding a pill bottle, pouring pills into palm of hand, with a glass of water on the side. Medicine, healthcare and people concept

Kiderült a nagy Ginkgo biloba titok: megéri marékszám szedni a méregdrága tablettákat?

2022. november 9. 10:02

Hamarosan kezdődik a vizsgaidőszak, az egyetemisták pedig már most gondolkodhatnak azon, hogy hány vizsgájuk lesz, mikor, és legfőképpen hogyan fognak erre mind felkészülni. A kampányszerű tanulásnak mindig megvan a kára, hiába szedünk ugyanis a vizsgaidőszak alatt agyteljesítményt fokozó készítményeket, a szakértő szerint ezzel nem feltétlen segítjük a felkészülést. Szakértőt kérdeztünk az ilyenkor mindig nagy népszerűségnek örvendő "csodabogyókról".

Egymást érik a reklámok a vizsgaidőszak alatt a különböző gyógykészítményekről, amelyeket kifejezetten vizsgára készülő egyetemistáknak ajánlanak. Sokan azonban nem tudják, hogy ezeknek a készítményeknek nem csak a pénztárcánkra, de az egészségünkre is negatív hatása lehet. Dr. Csupor Dezső, a Szegedi Tudományegyetem Klinikai Gyógyszerészeti Intézetének tanszékvezetője a Pénzcentrumnak elmondta, hogy ezek a készítmények nem pótolják sem a felkészülést, sem a pihenést.

Kiemelte, népszerűek ezek a készítmények, mert időhiányban a diákok igyekeznek fokozni az agyteljesítményt, és sok mindent bevetnek azért, hogy a vizsgán jól szerepeljenek. A ginkgót, aminosavakat, ásványi anyagokat, bár van némi értelme alkalmazni, ezek nem alkalmasak arra, hogy a kimerült szervezetet olyan állapotba hozzák, ami mellett optimális teljesítményt tudna nyújtani az agyunk.

Elvileg vannak olyan hatóanyagok, amelyek képesek arra, hogy az agy vérkeringésének fokozásával a szellemi teljesítményt növeljék. Fontos megjegyezni azonban, hogy önmagukban csak ezekre hagyatkozni nem érdemes, hiszen, ha valaki kimerült, és nem alszik eleget, ez sokkal többet ront a teljesítményén, mint amennyit ezek a szerek segítenének

- tette hozzá a gyógyszerész, aki a pirulakalauz.hu alapítója is. Mint mondta, vannak gyógynövények, de szintetikus hatóanyagok is, amelyek ezt a teljesítménynövelő hatást kiválthatják, azonban mellékhatások is társulhatnak a gyógyszerek mellé.

Vannak olyan növények, amelyek mellékhatása izgatottságot okoz, emelheti a vérnyomást. Népszerű a ginzeng, ami még a vércukorszintet is befolyásolhatja, ezt sokan szedik, hiszen a fizikai és a szellemi teljesítményt is egyaránt fokozza. Ezen kívül vannak gyógyszerhatóanyagok is, amelyeket gyógyszerként szedhet a páciens. Ilyen a piracetám, amely alapvetően vényköteles gyógyszerekben található meg, de ma már vény nélkül is kapható. Sokan szedik ezt a szellemi teljesítmény fokozására, mellékhatásként hízást, izgatottságot és alvászavart is okozhat

- emelte ki dr. Csupor Dezső. A másik ilyen hatóanyag, amelyet, mint mondta, normál esetben nem lehetne vizsgaidőszak alatti felhasználásra alkalmazni, az a vinpocetin. Ez ugyanis szintén vényköteles gyógyszer, amelyet agyi keringési zavarokra használnak alapvetően beteg emberek kezelésénél.

Sokan használják ezt is a vizsgaidőszak alatt, de ez nem szerencsés, hiszen, ha olyan készítményt alkalmazunk egészségesen, amelyet beteg emberek használnak, az nem feltétlenül jó

- emelte ki a szakember. Népszerű teljesítményfokozó a ginzeng is, amelynek szintén több mellékhatása van. Dr. Csupor Dezső elmondta, hogy a leggyakoribb mellékhatásai a ginzengnek az izgatottság, a vérnyomásemelkedés, a vércukor változása, de a hormonrendszerre is hatást gyakorol, így több héten keresztül nem célszerű szedni.

Bár lehet értelme ilyen gyógyszerekre költeni, hiszen pont erre fejlesztették ki őket, azért ne csak erre alapozzunk. Ezek a készítmények jó kiegészítői lehetnek annak, ha felkészültek vagyunk, kipihentek és testileg-szellemileg egyaránt fittek vagyunk. Azonban téves az a megközelítés, hogy teljesen kimerülve, kialvatlanul ezekkel a készítményekkel próbáljuk visszanyerni a fittségi állapotot. Van, amit ezekkel a szerekkel nem tudunk pótolni

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- emelte ki a gyógyszerész.

Azonban, aki szeretné az agyát karbantartani, és megfelelő felkészülés és pihenés mellett a vizsgaidőszakra készülni, több alternatív opcióból is válogathat. Dr. Csupor Dezső elmondta, alternatívaként hasznos lehet lecitin és kolin tartalmú étrendkiegészítőt szedni, amely hatóanyagok az idegsejtek membránjának felépítését segítik, ezzel támogatva a normál működést.

A különböző aminosavak, a tirozin, a glutamin és az arginin a fehérjefelépítés támogatásával vagy a keringés javításával hathatnak az agyműködésre. Ezekkel, ha betartjuk az előírt adagolást, nem tudunk olyan kárt tenni, hogy komolyabb mellékhatás jelentkezzen. Ami szintén támogatja az idegi működést, különösen a fokozott igénybevétel alatt az a magnézium, így ebben az időszakban érdemes azt is pótolni

- tette hozzá a gyógyszerész.

Mennyibe fájnak ezek a gyógyszerek

Szétnéztünk a kínálatban mi is, hogy megnézzük, melyek azok a készítmények, amelyeket vizsgázás mellé ajánlanak. A lista elég hosszú, az árak pedig igen magasak. Az egyik legnépszerűbb készítmény a Memolife Max, 60 darabos kiszerelésben 4 250 forintba kerül, ez tartalmaz ginzenget és lecitint is.

Másik népszerű találat a Bilobil Intense, szintén 60 darabos kiszerelésben  8 499 forintba kerül, míg a Béres Ginkgo Biloba Forte 60 darabos kapszulája  2 699 forintba kerül. A magnézium készítmények árát is megfigyeltük, a Béres Magnézium Komplex tabletta 50 darabos kiszerelésben 2 529, a 30 darabos Magne B6 2 829, míg az Actival 90 darabos magnézium 4 099 forintba kerül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm