8 °C Budapest
Asian doctor is using a stethoscope listen to the heartbeat of the elderly patient.

Vészharangot kongatnak a háziorvosok: elsöpörheti a rezsiemelés a praxisok felét, pedig így sincs elég orvos az országban

2022. október 19. 19:49

Súlyos bajba kerülhet a magyarországi háziorvosi praxisok döntő hányada a megemelkedő rezsiköltségek miatt - előfordulhat olyan eset, hogy valakinek 2023-ig több millió forinttal nőhetnek meg a rezsiköltségei.

Nem elég, hogy a praxisok fele betöltetlen Magyarországon, a rezsiemelés miatt több működő háziorvos megélhetése, munkája is komoly veszélyben van - tudósít az RTL Híradó. A műsornak nyilatkozó háziorvos szerint nagyon fontos lenne, hogy rezsitámogatást kapjon, mert anélkül nem tudja, mi lesz vele és a praxissal.

Mindenki próbál alkupozícióba kerülni, vagy legalább olyan helyre, ahol nem kell annyi rezsit fizetni a rendelő után, mert akkor inkább biztosított a folytonosság. Emellett persze mindenki a tőle telhető legnagyobb mértékben spórol

- mondta a Híradónak Bélteki Béla, az egyik érintett háziorvos.

Pontos számokat még kevesen tudnak, de az RTL híradója már kapott egy körülbelüli értéket egy rendelőből: a kalkuláció szerint az érintett rendelő rezsiköltsége tavaly áprilishoz képest a tizenhétszeresére (!) fog emelkedni. De mivel a rendelő nem lakossági ügyfél, a távhőszámla is meg fog ugrani: a rendelő tavaly összesen 285 ezret fizetett ezért, ebben az évben a kalkuláció szerint a hétszeresét ennek az összegnek kell majd kigazdálkodnia, a távhőszámla ugyanis 1,5 millió forintnál többe fog kerülni. Az igazi horror pedig jövőre következik: a vagyonkezelő szerint abban az évben 4,9 millióra nő majd a távhő költsége csak ennek az egy rendelőnek.

A Háziorvosok Online Egyesülete szerint több ezer olyan praxis van az országban, ahol piaci áron kapják a gázt, és előfordulhat, hogy ők képtelen lesznek kigazdálkodni a súlyosan megemelkedett költségeket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Folyamatosan jönnek a jelzések arról hozzánk, hogy milliókkal nőnek majd meg a rezsiköltségek, és nem tudják majd kifizetni őket. Ezért is várjuk az önkormányzatok segítségét, mert a praxisok fele veszélybe kerülhet az egész országot nézve

- mondta erről Békásy Szabolcs, a szervezet alapító tagja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem