6 °C Budapest
Asian doctor is using a stethoscope listen to the heartbeat of the elderly patient.

Vészharangot kongatnak a háziorvosok: elsöpörheti a rezsiemelés a praxisok felét, pedig így sincs elég orvos az országban

2022. október 19. 19:49

Súlyos bajba kerülhet a magyarországi háziorvosi praxisok döntő hányada a megemelkedő rezsiköltségek miatt - előfordulhat olyan eset, hogy valakinek 2023-ig több millió forinttal nőhetnek meg a rezsiköltségei.

Nem elég, hogy a praxisok fele betöltetlen Magyarországon, a rezsiemelés miatt több működő háziorvos megélhetése, munkája is komoly veszélyben van - tudósít az RTL Híradó. A műsornak nyilatkozó háziorvos szerint nagyon fontos lenne, hogy rezsitámogatást kapjon, mert anélkül nem tudja, mi lesz vele és a praxissal.

Mindenki próbál alkupozícióba kerülni, vagy legalább olyan helyre, ahol nem kell annyi rezsit fizetni a rendelő után, mert akkor inkább biztosított a folytonosság. Emellett persze mindenki a tőle telhető legnagyobb mértékben spórol

- mondta a Híradónak Bélteki Béla, az egyik érintett háziorvos.

Pontos számokat még kevesen tudnak, de az RTL híradója már kapott egy körülbelüli értéket egy rendelőből: a kalkuláció szerint az érintett rendelő rezsiköltsége tavaly áprilishoz képest a tizenhétszeresére (!) fog emelkedni. De mivel a rendelő nem lakossági ügyfél, a távhőszámla is meg fog ugrani: a rendelő tavaly összesen 285 ezret fizetett ezért, ebben az évben a kalkuláció szerint a hétszeresét ennek az összegnek kell majd kigazdálkodnia, a távhőszámla ugyanis 1,5 millió forintnál többe fog kerülni. Az igazi horror pedig jövőre következik: a vagyonkezelő szerint abban az évben 4,9 millióra nő majd a távhő költsége csak ennek az egy rendelőnek.

A Háziorvosok Online Egyesülete szerint több ezer olyan praxis van az országban, ahol piaci áron kapják a gázt, és előfordulhat, hogy ők képtelen lesznek kigazdálkodni a súlyosan megemelkedett költségeket.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Folyamatosan jönnek a jelzések arról hozzánk, hogy milliókkal nőnek majd meg a rezsiköltségek, és nem tudják majd kifizetni őket. Ezért is várjuk az önkormányzatok segítségét, mert a praxisok fele veszélybe kerülhet az egész országot nézve

- mondta erről Békásy Szabolcs, a szervezet alapító tagja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?