2 °C Budapest
Gurney in hospital hallway

Katasztrófális a helyzet: így vélekednek a magyarok az egészségügyről

2022. október 3. 20:31

Nem csak nálunk túlterhelt az egészségügyi rendszer, a legfrissebb Ipsos felmérésből ugyanis kiderült, hogy 5-ből 3 országban szintén túl van terhelve az egészségügy. Ennek ellenére a megkérdezett 34 ország fele mégis jónak minősítené az országa egészségügyi szolgáltatásainak minőségét.

Az Ipsos Global Health Service Monitor egy olyan éves tanulmány, amely az emberek előtt álló legnagyobb egészségügyi kihívásokat vizsgálja, és azt, hogy az emberek szerint az országuk egészségügyi szolgáltatásai mennyire alkalmasak ezek kezelésére. A felmérést 34 országban végezték el 2022. július 22. és augusztus 5. között az Ipsos Global Advisor online platformján.

Több megállapítást is hozott az új felmérés, többek között azt, hogy már harmadik éve a koronavírus a legnagyobb egészségügyi probléma, amellyel az emberek világszerte szembesülnek, ezen kívül a mentális egészség, valamint a rákos megbetegedések adnak még okot aggodalomra.

A lakosság megítélése az egészségügyi szolgáltatásokról továbbra is jó, hiszen a lakosság fele pozitívan értékelte országa helyzetét. A pozitív vélekedés mellett azonban csak a megkérdezettek egyharmada gondolta úgy, hogy az elkövetkező években javulnának ezek a szolgáltatások. Az országokban a többség egyetért abban, hogy a rendszer túlterhelt, rossz a hozzáférhetősége és a személyzet hiánya is gondot okoz.

Ettől tartanak a legtöbben

A koronavírus immár harmadik éve az első számú aggodalomra okot adó tényező, amelyet a globális országos átlagban 47% említ, ez 23 százalékpontos csökkenést jelent 2021-hez képest. Japán az az ország, amely a legnagyobb mértékben (73%-kal) aggódnak a Covid-19 miatt, megelőzve a második helyen álló Perut (66%).

A mentális egészség most először került a második helyre. A mentális egészséggel kapcsolatos aggodalmak Svédországban (63%), Chilében (62%) és Írországban (58%) a legelterjedtebbek. A 2020-as évtől kezdődően öt százalékpontos növekedést tapasztaltak, és jelenleg 36%-on áll.

A rák továbbra is kiemelkedő aggodalomra ad okot, valamivel több mint a megkérdezett országok egyharmada (34%) tartja ezt a legfőbb gondnak. Portugáliában az aggodalom 79%-os szintje jóval meghaladja bármely más országét, és messze a legnagyobb aggodalomra ad okot az országban. A második helyen Belgium áll, ahol 59%-uk a rákot nevezi meg fő egészségügyi aggodalmának.

Bár a világjárvány még mindig tart, a felmérésben részt vevő országok többségében az egészségügyi rendszer minőségét több mint fele "jónak" minősíti. Latin-Amerikában és Közép-Európában vannak kiugró értékek: Brazília (31%), Mexikó (31%) és Peru (35%) rossznak minősíti az egészségügyi ellátást. Hasonlóképpen kiemelkedik Magyarország és Lengyelország, ahol jelentős arányban gondolják úgy, hogy az egészségügyi ellátásuk rossz (53%, illetve 43%).

Pozitív jövőkép?

Ha a jövőbe tekintünk, a kilátások nem teljesen optimisták. A megkérdezettek egyharmada (33%) szerint az elkövetkező években javulni fog az egészségügyi ellátás minősége, 20%-uk szerint pedig romlani fog. A jelenlegi pesszimizmussal ellentétben a latin-amerikaiak a világ többi részéhez képest optimistábban látják a jövőjüket. Kolumbia (71%), Brazília (62%) és Peru (59%) egyaránt javuló minőséget lát.

Eközben a magyarok közel fele (45%) úgy gondolja, hogy romlani fog az egészségügy helyzete a jövőben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Franciaország (43%) és Nagy-Britannia (39%) szintén negatív előrejelzést ad. Az egyes országok egészségügyi kapacitására nehezedő nyomással kapcsolatban széles körű egyetértés mutatkozik. Világszerte ötből hárman (61%) egyetértenek azzal, hogy rendszerük túlterhelt. Az első helyen az újonnan belépő Portugália áll 87%-kal, amelyet Nagy-Britannia (83%) követ, ahol az aggodalom érzése évek óta állandó.

A rendszerek túlterheltségét érzékelő hangulattal együtt azt látjuk, hogy a kezeléshez való hozzáférés/várakozási idő a legfőbb problémaként jelenik meg egyes országok egészségügyi rendszerében - a globális országos átlagban tízből négy ország választotta ezt az opciót, tehát érzi úgy, hogy nehezen hozzáférhető a kezelés, vagy túl hosszú a várakozási idő.

A nem elegendő személyzet közös első helyen szerepel több országnál is, először azóta, hogy 2018-ban az Ipsos már ezzel kapcsolatos kérdéseket is feltesz. A kezeléshez való hozzáférés költsége a harmadik leggyakrabban választott probléma globálisan (31%). Bár egyik ország sem a bürokráciát jelölte meg az egészségügyi ellátás legfőbb kihívásaként, széles körben elismerték a fő problémák között.

A várakozási idő különösen nagy gondot jelent Magyarországon, Chilében és Portugáliában, mindegyik országban a megkérdezettek 65 százaléka jelölte meg ezt kihívásként.

Problémaként merült fel az is, hogy hol jelent nagy kihívást az, hogy nincs elegendő egészségügyi személyzet. Itt Svédország (76%), Franciaország (69%) és Hollandia (67%) az első helyen áll. A válaszadók negyede (25%) számára még mindig kihívást jelent a bürokrácia, bár a lista végén található. Argentínában ez a második legnagyobb kihívás (43%), alig lemaradva a beruházások hiánya mögött (44%), de Mexikó (41%) és Peru (39%) is küzd ezekkel a problémákkal.

A legfontosabb problémákon kívül a következő helyen a megelőző egészségügybe történő beruházások hiánya (22%) és a beruházások hiánya (20%) áll. Az ázsiai országok némelyikében a népesség elöregedése jelent kihívást, többek között nagy problémát okoz ez Japánban (52%), Dél-Koreában (51%) és Kínában. (46%).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem