2 °C Budapest
High angle view of mature woman and radiologist during MRI scan examination at clinic.

Betegek ezrei tűntek el Magyarországon: mi folyik a kórházakban, rendelőkben?

2022. október 3. 13:01

Továbbra is jóval alacsonyabb az újonnan bejelentett rosszindulatú daganatos megbetegedések száma, mint a járvány megelőzően. Viszont amíg az új betegek száma csaknem 12 százalékkal csökkent, a rosszindulatú daganatok következtében elhunytak száma 2019-ről 2020-ra mindössze 1,2 százalékkal, 2020-ról 2021-re pedig 3,3 százalékkal lett kevesebb. Éves szinten a 2010-es az összes haláleset 25-26 százalékát tették ki a daganatos megbetegedésekben elhunytak, 2020-ban 22,4 és 2021-ben 19,7 százalékot. Ez a látszólagos javulás a statisztikákban azonban arra enged következtetni, hogy a pandémia második évére sem jutott el annyi beteg a diagnózisig, ahányan valójában megbetegedtek, és hogy a covid-19 következtében elhunytak között rengetegen lehetnek, akiknek rosszindulatú daganat okozta volna a halálát hivatalosan, ha nincs világjárvány.

Frissítette a rosszindulatú daganatos megbetegedésekkel kapcsolatos adatsorát a Központi Statisztikai Hivatal. Ahogy azt korábban láthattuk, 2019-ről 2020-ra drasztikusan csökkent a nyilvántartásba vett, új betegek száma 75 347-ről 66 372-re. A betegek diagnosztizálását nagyban nehezítette a koronavírus világjárvány, így a 11,9 százalékos csökkenés részben ennek lehet a következménye, ugyanis a 2010-es években inkább növekedő tendencia volt látható. 2010-ben még 65 766 új betegről szóltak az adatsorok, 2019-re 14,6 százalékkal több megbetegedést regisztráltak. 

Most már a 2021-es évi statisztikák is rendelkezésre állnak, melyek alapján a járvány második évére sem történt változás, szinte ugyanannyi új beteget jegyeztek, mint 2020-ban. Pedig 2021-ben már jóval kezelhetőbbé vált a járvány, nem volt annyi lezárás, könnyebb volt eljutni orvoshoz, vizsgálatokra. A számok mégis azt mutatják: továbbra sok beteg maradhatott diagnosztizálatlan a tavalyi évben. 

Ez abból is sejthető, hogy mindeközben a halálozási statisztikákban 2019-ről 2020-ra nem történt érdemi csökkenés, mindössze 1,2 százalékos visszaesés mutatkozott. Tehát betegek ugyanúgy maradtak, akiknek az életét követelte a rosszindulatú daganatos megbetegedés. 2020-ről 2021-re azonban 3,3 százalékkal kevesebb halálozás történt ilyen megbetegedés következtében.

2020-ban és 2021-ben viszont már bekerült a statisztikákba a covid-19-ben elhunytak száma is. Látható a statisztikákból, hogy egyrészt mekkora többlethalálozást jelenthetett a koronavírus járvány, másrészt mennyi egyéb halálokot fedhetett el a covid-19, ahogy azt korábbi cikkünkben részletesebben is elemeztük:

A vezető halálokok között, amíg a daganatos betegségek száma csökkenést mutatott, mióta elkezdődött a pandémia, az egyéb okok és a covid-19-cel összefüggő halálozások száma jelentősen nőtt. Utólag már lehetetlen, főként a nyilvános adatok tökrében, kideríteni, hogy hány covid-19 miatt vagy egyéb okból elhunyt személy halála függhetett össze daganatos megbetegedéssel. Viszont arra, hogy az egyik vezető halálok adatai hirtelen csökkenést mutassanak, nincs logikus magyarázat, hacsak nem javult csodával határos módon a magyarok addig romló tendenciát mutató egészségügyi állapota.

Az alábbi grafikonon látható, hogy a diagnosztizált betegek száma alig volt több 2020-ban és 2021-ben, mint 2010-ben. A 2010-es években ennél csak magasabb adatokat találunk. Mindeközben a halálozási számok átlaga ebben az évtizedben 32 707 volt, tavaly és tavaly előtt ennél jelentősen alacsonyabb. Miközben a koronavírus áldozatai között sokan lehetettek, akik daganatos megbetegedésük miatt voltak eleve rossz egészségügyi állapotban. 

Azt is megvizsgáltuk, hogy területileg honnan, melyik megyékből "tűnt el" a legtöbb daganatos beteg az utóbbi években. Ha megvizsgáljuk például Budapestet és Pest megyét, látható, hogy 2019-ről 2020-ra a betegek száma 13,4 és 10,9 százalékkal csökkent le,  2021-re pedig a fővárosban minimális növekedés (0,1%), Pest megyében minimális csökkenés (-0,6%) mutatkozott. 

2019-ről 2020-ra a legkevesebb beteg Somogy, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből "tűnt el", Zalában, Hevesben és Bács-Kiskunban viszont több mint 15 százalékkal csökkent a számuk. Ehhez képest 2020-ról 2021-re a leginkább Tolnában, Vasban és Baranyában találtak jelentősen több beteget, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben viszont továbbra is 7 százalék körüli csökkenés mutatkozott.

Ezekben az esetben a csökkenő betegszám feltehetően nem a javuló általános egészségügyi állapot következménye, inkább azt jelezheti, melyik megyékben nőhetett a diagnózis nélküli betegek aránya.

Magyarországon jelentős problémát jelent az egészségügy hatékonysága szempontjából a megszakadó betegutak, amikor a páciens kiesik a rendszerből, ellátása megszakad, melynek egészségügyi kockázata magas, melyet szakemberek évek óta hangsúlyoznak különböző fórumokon. Ugyanígy problémát jelent, hogy a beteg el sem jut a diagnózisig, melyet a pandémia is nagyban megnehezített. A friss statisztikák azt mutatják, hogy 2021-re sem történt jelentős javulás abban, hogy a páciensek súlyos megbetegedéssel eljussanak szakorvoshoz, mely az első lépést jelentené a gyógyuláshoz vezető úton. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?