Doctor making ultrasound of thyroid gland to woman patient in clinic. Diagnosis and treatment of autoimmune thyroiditis concept

Mi az a TSH érték? Milyen betegségek állhatnak az alacsony vagy magas TSH érték hátterében?

2022. szeptember 24. 11:33

Pajzsmirigyünk egészségére legkönnyebben a TSH érték vizsgálatával következtethetünk, hiszen egy olyan hormonról van szó, ami a pajzsmirigy serkentő hatását biztosítja. Na de mi az a TSH érték, a TSH érték mikor jó, milyen tartományba kell, hogy essen a TSH normál érték? Mi re utal az alacsony TSH érték és a magas TSH érték?

Cikkünkben eláruljuk, mi az a TSH érték és hogy milyen a jó TSH érték, mit árul el a TSH érték pajzsmirigyed egészségéről! Tudd meg, mi a TSH érték szerepe a szervezetünkben, mire jó ez a hormon és miért fontos, hogy a TSH érték normál tartományba essen! Milyen egészségügyi problémák állhatnak fenn alacsony TSH érték és magas TSH érték esetén?

Mi a TSH érték?

A „TSH” kifejezés a thyreoideastimuláló hormon rövidítése, ami más néven a pajzsmirigyserkentő hormon. A TSH az agyalapi mirigyben termelődik és serkentő hatást gyakorol a pajzsmirigy hormontermelésére. Ha a TSH működését a lehető legegyszerűebben szeretnénk elmagyarázni, célszerű az egészet az alapoknál kezdenünk.

A TSH stimuláló ingert fejt ki a pajzsmirigyre, melynek hatására fokozódik a belekből történő jódfelvétel, illetve a pajzsmirigyben termelődő T3 és T4 hormonok termelődése (trijódtrionin és tetrajódtrionin). A T3 és T4 hormonok a vérben keringve biztosítják a vér megfelelő pajzsirigyhormon-koncentrációját – ha a hormonok szintje csökken vagy nő, a TSH érték is megváltozik.

Hogyan történik a TSH mérése?

A TSH érték laborvizsgálat útján mérhető – ezzel a vizsgálattal egyszerűen és hatékonyan ellenőrizhető a pajzsmirigy működése, kiszűrhetők vele a betegségek, kontrollálható általa a pajzsmirigyterápia. A laborvizsgálaton a szenzitív TSH érték (sTSH) és a szuperszenzitív TSH érték (ssTSH) mellett a T3 és a T4 hormonok mérése is fontos, hiszen egy komplex rendszerről beszélünk, melyeknek működése összefüggést mutat.

Milyen a jó TSH érték?

A laborvizsgálat eredményeiben a TSH érték akkor megfelelő, ha a vizsgált anyagok a lenti tartományokba esnek. Akár pozitív, akár negatív irányú eltolódásról legyen szó, az a pajzsmirigy rendellenes működésére utalhat. A következő tartományok mutatják, mi a jó TSH érték, azaz mennyi a TSH normál érték:

  • sTSH: 0.300-4.200 mU/L
  • fT4: 12.0-22.0 pmol/L
  • fT3: 2.4-6.3 pmol/L

Magas TSH érték esetén

Amennyiben a TSH érték magas, arra következtethetünk, hogy a pajzsmirigyhormonok szintje csökkent, azok kevésbé fejtenek ki gátló hatást az agyalapi mirigyre, minek következményeképp fokozódik a TSH termelése. Mivel a vérben keringő TSH érték - ami a pajzsmirigy felszínéhez kötődik - magasabb, ez arra készteti a pajzsmirigyet, hogy fokozza a T3 és T4 termelését, ettől magasabb lesz a pajzsmirigyhormonszintünk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A magas TSH érték leggyakrabban pajzsmirigy alulműködésre utal, de okozhatja akut vagy krónikus pajzsmirigygyulladás, de akár autoimmunbetegség is. Ugyanígy a TSH érték magas, ha valakinek sebészetileg eltávolították a pajzsmirigyét, de tumor és gyógyszeres kezelés velejárója is lehet.

Alacsony TSH érték esetén

A TSH érték akkor alacsony, ha a T3 és T4 hormonok vérben mért koncentrációja magas – gyakorlatilag ellentétes hatást fejtenek ki az agyalapi mirigyre, aminek a TSH termelés csökkentése a következménye. Ha a TSH termelés és a vérben a TSH érték csökken, akkor nincs elég stimuláló hatás a pajzsmirigyhormonok termeléséhez.

Ha a TSH érték alacsony, az esetek többségében pajzsmirigy túlműködésre következtethetünk, de gyógyszeres és hormonterápia túladagolása is okozhatja, illetve állhat autoimmun eredetű Graves-Basedow-kór is a háttérben, ritkán az agyalapi mirigy károsodása is okozhatja. Nőknél a terhességgel is együtt járhat a TSH érték csökkenése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem