19 °C Budapest
Twig and florescence of a hazel tree with pollen. Hazel pollen freqently trigger hay fever and asthma during springtime and make allergic people suffer.

Itt van a friss pollenjelentés: az allergiások még nem lélegezhetnek fel, pokoli napok lesznek még

2022. szeptember 17. 11:02

Még mindig nagyon magas a parlagfű pollenkoncentrációja, ezért a lakosság segítségét továbbra is kéri a Nemzeti Népegészségügyi Központ - írják közleményükben.

Fokozatosan csökken, azonban országosan továbbra is magas a parlagfű pollenkoncentrációja.
A hétvégére érkező kiadós csapadék az érintett tájakon alacsony-közepes szintre mérsékli a pollenterhelést, országosan azonban még mindig magas a parlagfű pollenkoncentrációja. A szárazabb időszakokban, illetve területeken pedig lokálisan még előfordulhat nagyon magas koncentráció is - például  szombaton az Észak-Alföldön, vasárnap a Dunántúlon.

A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan még közepes, azonban fokozatosan csökken. A többi lágyszárú allergén közül a libatopfélék pollenkoncentrációja esetenként elérheti a közepes szintet, jellemzően azonban már csak alacsony, ahogyan a pázsitfűfélék, az üröm, az útifű, a lórom, az ernyősvirágzatúak és a kenderfélék, továbbá a szerbtövis és a rézgyom virágporának koncentrációja is. Előfordulhat még a levegőben egy-egy szem a ciprus- és tiszafafélék, a hárs illetve a fenyőfélék virágporából. A kültéri allergén gombák közül az Alternária spóraszáma országosan nagyon magas, az Epicoccumé jellemzően közepe - írta jelentésében az NNK.

A parlagfű pollenterhelés csökkentése érdekében javasolják, hogy amennyiben az elhanyagolt parlagfüves területeket észlelnek, mielőbb jelezzék az illetékes portálokon. A parlagfűre érzékeny allergiások számára fontos a megfelelő gyógyszerek szedése, valamint szükség esetén a szakorvos felkeresése. A tünetek enyhítésére javasolt a maszkviselés, valamint a pollen-előrejelzés folyamatos követése.

Továbbra is fontos a rendszeres kaszálás, mellyel csökkenthetjük a levegőben a lágyszárú gyomnövények – köztük a parlagfű – virágporának mennyiségét. Felhívják arra a földhasználók figyelmét, hogy jogszabályban előírt kötelezettség az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani - zárja jelentését az NNK.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?