8 °C Budapest
woman using lateral flow test covid rapid home virus

Covid teszt-kisokos: mutatjuk, hogyan kell használni a koronavírus antigén gyorsteszteket + videó

2022. július 13. 19:02

Magyarországon és Európa-szerte növekedésnek indultak a koronavírusos esetszámok, a nyári hullám váratlanul érheti a szakembereket, az egészségügyet és a lakosságot is. A vírus kimutatására ma már léteznek megbízható önmintavételes antigén gyorstesztek, melyeket bármely patikában, vagy akár diszkontokban, bezinkutaknál is meg lehet vásárolni. Önellenőrzésre, gyanús tünetek esetén, vagy utazás előtt sokan így bizonyosodnak meg arról, elkapták-e a koronavírust. Nyaralás alatt is jó, ha van nálunk gyorsteszt, szükség esetére. Hogyan kell használni az önmintavételes antigén tesztet? Mire figyeljünk a gyorsteszt használata során? Hogyan olvassuk le a covid antigén gyorsteszt eredményét? Mutatjuk.

A kormányzati tájékoztató portál adatai szerint az elmúlt héten összesen 8036 új fertőzöttet igazoltak, míg a július 6-án közölt adatok szerint két hete 4663 igazolt betegről számoltak be. Azt megelőzően 3042 új fertőzöttet igazoltak a június 29-i közlés szerint, a június harmadik hetében pedig összesen még csak 1 961 igazolt betegről számoltak be. Az orvosok, és egy hazai magánlabor korábbi tapasztalatai alapján szintén növekvő tendenciát mutat a koronavírusos esetek száma Magyarországon. Ismét érdemes tehát kerülni a kontaktust a fertőzöttekkel, figyelni az árulkodó tünetekre, és tesztet végezni, amennyiben fennáll a megfertőződöttség gyanúja.

Azt még nem lehet megjósolni, hogy még a nyáron megkezdődik-e a hatodik hullám, az mindenesetre aggasztó, hogy amíg az eddigi két évben nem tapasztaltuk a koronavírusos esetek növekedés nyáron, 2022-ben mégis emelkedést mutatnak a statisztikák. Az igazolt fertőzöttek száma, a szennyvízadatok, orvosok tapasztalatai is mind azt támasztják alá, hogy újra terjed az omikron. Ráadásul nemcsak Magyarországon, hanem Európa más országaiban is azt látni, hogy nőnek az esetszámok.

Önmagunk tesztelésére gyanús tünet vagy koronavírusfertőzöttel való találkozás esetére tehát idén nyáron is érdemes otthon tartani antigén gyorstesztet, melyet megvásárolhatunk patikákban, drogériákban, vagy más árusítóhelyeken (boltokban, benzinkutakon). A gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazásra jogosult üzletek listáját az OGYÉI honlapján lehet megtalálni, mely hasznos lehet olyan helyen, ahol nincs a közelben gyógyszertár, vagy pl. hétvégén, ha messze van az ügyeletes patika. Az 1200 árusítóhely között van többek között számos Penny, Lidl, Rossmann és dm áruház, rengeteg Mol és egyes OMV benzinkutak.

Nyaralás előtt önellenőrzésre is érdemes beszerezni antigén gyorstesztet, illetve az úti patika - az utazás alatt szükséges alapvető gyógyszerkészlet - részeként ajánlott magunkkal vinni. Emellett egyes országokba a beutazásnak továbbra is feltétele a negatív teszt, illetve sok helyen csak akkor, ha az oltottság nem igazolható (leggyakrabban 72 órás PCR vagy 24 órán belül elvégzett hivatalos antigén teszt szükséges). Aki biztosra akar menni, előtte tudja tesztelni magát otthoni gyorsteszttel, hiszen

az üzletekben kapható antigén gyorstesztek ára a mintelvétel módjától, gyártótól, árusítóhelytől függően 1200-5000 forintba kerül, míg a hivatalos antigén teszt vagy PCR 10-20 ezer forintba is kerülhet.

Bár az önmintavétel nem váltja ki a hivatalos tesztet utazás esetén, hogyha fertőzöttségre gyanakszunk, ilyen módon megbizonyosodhatunk a koronavírus jelenlétéről, mielőtt kifizetnénk 10-20 ezer forintot a hivatalos tesztért. A jelenleg patikákban, üzletekben kapható antigén tesztek pontosak és megbízhatóak, ugyan előfordul a fals negatív eredmény, viszont pozitív eredmény esetén szinte sosem téved az ilyen teszt. Tehát ha az önmintavételes - lényegesen olcsóbb - tesztünk pozitív, akkor számíthatunk rá, hogy a drágább hivatalos teszt is pozitív eredmény hoz majd.

A fals, vagyis téves negatív eredmény nem feltétlenül a teszt "hibája", hanem abból is adódhat, hogy rosszul végzi el valaki az önmintavételt. Az otthoni antigén tesztek használata ugyanis, bár arra vannak tervezve, hogy önmagán el tudja végezni az ember, elsőre bonyolultnak tűnhet. Több ponton is hibát véthet az, aki nem olvassa el és tartja be a betegtájékoztatóban írtakat. Előfordulhat az is, hogy valaki rosszul olvassa le az eredményt.

Ezeknek az eseteknek a kivédésére készített a Pénzcentrum a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségével közreműködve, egy szakgyógyszerész segítségével egy videót, amelyben kétféle önmintavételes antigén teszt használatát mutatjuk be.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az alábbi videóban kétféle antigén gyorsteszt szakszerűen elvégzésének lépéseit lehet nyomonkövetni: a Biosynex COVID-19 antigén gyorsteszt orrnyálkahártyából, a Screen Italia COVID-19 antigén gyorsteszt pedig nyálból vett minta alapján képes kimutatni a SARS-CoV-2 koronavírus jelenlétét a szervezetben. 

Hogyan kell használni az önmintavételes antigén tesztet?

Attól függetlenül, hogy milyen típusú tesztet vásároltunk, az első lépés, hogy kibontjuk a dobozt, és megnézzük a tartalmát. Ellenőrizzük, hogy a betegtájékoztatóban írtaknak megfelelően minden tartozék benne volt a dobozban, tehát nem hiányzik semmi. A tesztet szakszerűen csak hiánytalan felszereléssel lehet elvégezni.

Ezután olvassuk végig figyelmesen a betegtájékoztatót, hogyan kell elvégezni az adott önmintavételes tesztet. Mivel az egyes tesztek esetén gyártótól vagy a mintavétel módjától függően eltérhetnek a lépések, ezért a legjobb, ha követjük az adott teszthez tartozó utasításokat. A fenti videóban részletesebben is bemutatjuk, melyek a mintavétel lépései.

Előkészületek

Érdemes nem úgy nekifogni a tesztelésnek, hogy nincs rá elegemdő időnk, és kapkodnunk kell. Akkor végezzük az önmintavételes tesztet, ha rá tudjuk szánni az időt, és nem fognak közben megzavarni bennünket. Fontos, hogy legyen a közelünkben időmérő eszköz: óra, telefon, vagy stopper.

  • Tisztítsuk le azt a sík felületet (pl. asztalt), ahol a tesztet szeretnénk elvégezni.
  • Mossunk alaposan kezet.
  • Készítsük elő a teszthez szükséges kellékeket.

A covid antigén teszt használata

Mindig kövessük a betegtájékoztató utasításait. Hogyha korábban már végeztünk antigén tesztet, akkor se próbáljuk rutinból megcsinálni, hanem olvassuk el a lépéseket. Hogyha nem találjuk elég részletesnek a leírást, akkor érdemes a teszt gyártójának oldalára felmenni, mert oda rendszerint töltenek fel tájékoztató anyagokat részletes leírásokkal és képekkel.

A tesztelés általában a mintavételi és kiértékelési szakaszból áll. A mintát vehetjük a teszt típusától függően orrnyálkahártyáról, vagy nyálból is. A mintát rendszerint egy pufferoldattal kell felhigítani, majd a tesztkazettára csöppenti. Ezután bizonyos idő elteltével leolvasható az eredmény. Fontos, hogy az egyes lépések során pontosan kövessük a betegtájékoztató utasításait! A megadott időintervallumra, amíg a teszt leolvasható, szintén fokozottan figyeljünk!

Miután a tesztet elvégeztük, ügyeljünk arra is, hogy a levett mintát lezárjuk, esetleg tegyük vissza a csomagolásba, amiből kivettük, főként ha fertőző lehet. Ezután dobjuk csak a kommunális szemétbe. Az egyéb tartozékokat, dobozt pedig az anyaguktól függően a szelektív hulladékgyűjtőkbe dobhatjuk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm