35 °C Budapest
Semi Transparent Viruses

Nem várja ki az őszt a koronavírus: már a nyáron jöhet a hatodik hullám?

2022. június 29. 09:44

Orvosok, és egy hazai magánlabor tapasztalatai alapján növekvő tendenciát mutat a koronavírusos esetek száma Magyarországon. Ebből akár egy nyári hullám is lehet, biztosat azonban nem tudnak még mondani a szakemberek. Ami viszont tény, hogy másfél milliónál is kevesebb ember tekinthető az országban védettnek, oltatni viszont csak ősszel terveznek.

„Rengeteg telefon érkezik betegektől légúti panaszokkal, a Covid-teszt közel az esetek felében igazolta is a fertőzést” - számoltak be háziorvosok a Népszavának, akik azt tapasztalják: újra nő a fertőzöttek száma.

Darvai László ostorosi háziorvos szerint a vovid-fertőzöttek száma 8-10 napja kezdett nőni és főként gyerekek, fiatal felnőttek körében terjed most a vírus. Egy Dunakanyarban valamint egy Borsodban praktizáló háziorvos is hasonló tapasztalatokról számolt be. Az orvosok tapasztalatait megerősítették a – naponta néhány száz térítéses Covid-tesztet végző – Neumann Labs laborjainak statisztikái.

"Míg két hete a minták öt százalékában igazolódott a fertőzést, mostanra ez az arány már 13,5 százalék"
– mondta a lapnak Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője. Kemenesi Gábor virológus szerint a Neumann Labs adatai olyan indikátorok, amelyek már egy trendet jelezhetnek: annak jele lehet, hogy érkezik hozzánk is az újabb hullám, de ennél biztosabbat nem lehet mondani, mert nincsenek hozzáférhető adatok. Megjegyezte:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kemenesi Gábor megjegyezte azt is: ha az európai országokban már jelentkezik az újabb hullám, akkor az nagy valószínűséggel nálunk is fog. Emlékeztetett, hogy két oltás nem elégséges az omikron vírussal szemben, mindenképpen háromra van szükség. Jelenleg már csak 1,375 millió magyarról lehet elmondani azt, hogy az oltás által védettnek tekinthető, függetlenül attól, átesett-e a betegségen vagy sem.

Rusvai Miklós virológus elmondta az ATV műsorában, hogy a nyári koronavírus nagyon szokatlan, eddig ugyanis kevésbé volt jelen a vírus a legmelegebb hónapokban, a többi légúti megbetegedéshez hasonlóan. Emlékeztető oltásra elmondása szerint inkább ősszel, mint a nyáron lenne szükség, leginkább krónikus betegek és 80 év felettiek körében. A poszt-covid tünetekről és a védőoltások mellékhatásairól elmondta, hogy szerinte nagyobb figyelmet kellene fordítani ezekre, mert tudjuk, hogy léteznek, azonban nagyon keveset foglalkoznak velük a kutatók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 18. 09:25