Elképesztő sótitokról hullott le a lepel: magyarok millió vannak veszélyben, ennyivel korábban halhatnak meg

Elképesztő sótitokról hullott le a lepel: magyarok millió vannak veszélyben, ennyivel korábban halhatnak meg

2022. július 12. 19:25

Sóból is megárt a sok, ugyanis komoly egészségügyi problémákat okozhat. Egy friss külföldi tanulmány szerint az asztalra került ételek rendszeres sózása akár másfél-két évvel is lerövidítheti a várható élettartamot – adta hírül az RTL Híradó.

„Adataink szerint, az asztalra került ételek rendszeres sózása akár 1,5-2 évvel is lerövidítheti a várható élettartamot” – mondta el Lu Qi, a Tulane University School of Public Health kutatásvezetője. A 10 éven át monitorozott adatok szerint, azok akik rendszeresen utánsózzák az ételük, azok 28 százalékkal növelik a korai halálozásuk esélyét.

A csatorna híradójának nyilatkozott Késmárky Andárs, sürgősségi szakorvos is. Ő kiemelte, a nátriumnak, azaz a sónak nagyon fontos szerepe van az emberi test működését illetően, de nagyon fontos a mértékletesség. A riportban elhangzik, hogy a napi ajánlott sóbevitel 5 gramm, ehhez képest azonban a magyarok ennek a 2,5-3-szorosát is fogyasztják el. Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke szerint a túlzott sófogyasztást a késztermékek sótartalma is igencsak meglökheti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem