Woman sneezing into a tissue allergy spring sick

Sorok lehetnek a gyógyszertárakban kedden: nehéz időszak vár 10-ből 3 magyarra

2022. április 18. 11:01

A húsvéti lehűlés és csapadékos idő következtében az allergén növények pollenszórása is várhatóan visszaesik, az elkövetkező napokban csökken a pollenterhelés - közölte pollenjelentésében az NNK. A nyír, valamint a platán pollenszórása jellemzően a közepes tartományban alakulhat, helyenként elérheti a magas szintet. A fűz, a kőris, valamint még a ciprus- és tiszafafélék, illetve a kevésbé jelentős allergénnek számító gyertyán virágporának mennyisége jellemzően közepes. Amint a változékony időnek vége, a pollenallergiások tünetei fel fognak erősödni. A négynapos hosszú hétvégén feltehetően sok allergiás fogyhatott ki az allergiaelleni szerekből, így kedden rögtön indulhatnak a patikába.

A pollenek már év eleje óta jelen vannak, azonban a tavaszi jó idő beköszöntével kezd egyre több allergén a levegőbe kerülni a fák, bokrok virágzása és a szárazabb napokon nő a koncentráció is. Így a szénanáthások tünetei áprilistól egyre erőteljesebben jelentkezhetnek. Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) korábbi felmérése szerint a lakosság mintegy 20 százaléka szenved - orvos által diagnosztizált - pollenallergiában, de egyes becslések szerint valójában legalább a magyarok 30 százaléka szenvedi meg a jó időt. Egyelőre úgy fest, borús, esős, változékony lesz a tavasz, amely kedvez a pollenallergiásoknak. Tünetek azért ugyanúgy lesznek, csak nem olyan erősek, mint száraz időben.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ pollenjelentése szerint a nyír, valamint a platán pollenszórása jellemzően a közepes tartományban alakulhat, helyenként elérheti a magas szintet. A fűz, a kőris, valamint még a ciprus- és tiszafafélék, illetve a kevésbé jelentős allergénnek számító gyertyán virágporának mennyisége jellemzően közepes. A nyár, a juhar, a tölgy, illetve még a kevésbé jelentős allergének közé tartozó bükk pollenkoncentrációja jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakulhat, az égeré, a szilé és a mogyoróé legfeljebb alacsony szintet érhet el. Alacsony koncentrációban már megjelent a levegőben a kevésbé jelentős allergének közé tartozó dió pollenje is. A kültéri allergén gombák spóraszáma legfeljebb alacsony.

Az utóbbi negyedszázadban megkétszereződött az allergiások száma, becslések szerint ma Magyarországon legalább kétmillióan szenvednek ettől. Európában már napjainkban is a lakosság harmada allergiás, de már az is lehet, hogy mára minden második európai allergiás valamire, erről a közelmúltban nem készültek felmérések, csak becslések vannak.

Április és szeptember között másfélszer annyit váltanak ki a magyar betegek allergia elleni készítményből, illetve antihisztaminból, antiallergén szemcseppből pedig tízszer annyi fogy, mint a téli időszakban. Az allergiaszezon kezdetén gyakran időszakos termékhiány is kialakul, annyian keresnek egyidőben egy-egy szert. Ezért érdemes időben gondoskodni a gyógyszerkészletek feltöltéséről - illetve ilyen időszakokban, mint a húsvét vagy a pünkösd, nem elfeledkezni arról, hogy zárva lesznek a patikák. Emiatt ugyanis sokan rohannak egyszerre a gyógyszertárakba, nem csak allergiások és sorok, tumultus alakulhat ki.

Beltéri allergiásoknak fellélegzés lehetne a jó idő

Egyes allergiáknak kifejezetten jót tesz, hogy múlik a tél. Az őszi-téli időszakban kevesebbet is lehetett szellőztetni, sokkal több időt kellett a lakásban tölteni, és a fűtésszezon is csak ront a beltéri allergián. Bár a távfűtési szezon április 15-ével véget ért, a jogszabályban is rögzített fűtési időszak május 15-ig tart, ami a távfűtési szolgáltatók rendelkezésre állási időszaka is. Ez azt jelenti, hogy amíg szükség van rá, vagyis amíg nem emelkedik tartósan 20 fok közelébe a maximum hőmérséklet, addig még fűtenek. Ez a jelenlegi előrejelzések szerint május elejétől következhet be.

Most, hogy jön a jó idő, gyakrabban ki lehet tárni az ablakokat, a fűtés is már kevésbé befolyásolja az allergénkoncentrációt, így ezek a panaszok valamivel csökkenhetnek

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- mondta el lapunknak a Budai Allergiaközpont fül-orr-gégész főorvosa és allergológusa Dr. Moric Krisztina a tavalyi allergiaszezonban, aki arra is felhívta az allergiások figyelmét: fokozottan ügyelniük kell a koronavírus elleni védekezésre, mert könnyebben elkaphatják és átadhatják a fertőzést. Ezen túlmenően arra is rávilágított, hogy a kezeletlen allergia a későbbiekben súlyos krónikus szövődményekkel járhat:

Ha nincs, vagy nem jól van kezelve az allergiás beteg, akkor az orrnyálkahártya nem képez egy biztonságos határt, a kórokozókkal szemben nem nyújt akkora védelmet. Könnyebben fertőződünk meg vírusokkal, baktériumokkal, könnyebben tapadnak meg a kórokozók a gyulladt orrnyálkahártyán. (...) Emellett, ha nem jól van kezelve, vagy nincs kezelve az allergia, szövődmények is kialakulhatnak, amelyek szintén krónikus betegségek. Például krónikus arcüreggyulladás, melléküreggyulladás vagy allergiás asztma

- mondta el a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem