Doctor wearing a face mask giving injection to a female patient. Doctor giving vaccine to a woman in clinic. cimlapi

Hiába a sok oltás: erre nem alapozható a negyedik hullám enyhülése

2021. november 12. 10:25

Már nem elegendő a negyedik hullám laposítására az oltás, erről erről beszélt Keserű György, a Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerkémiai Kutatócsoportja vezetője a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) „Tudomány és Parlament: Együtt a járvány ellen” rendezvényén.

A Népszava tudósítása szerint a gyógyszerkutató elmondta, ha valami csoda történne és holnap mindenki elmenne felvenni az oltást, a ma még négy millió oltatlan embernek akkor is csak 3-5 hét múlva lenne védettsége a vírus ellen. A járványmodellek viszont éppen ekkorra jósolják a negyedik hullám tetőzését.

Keserű György szerint a vírusellenes gyógyszerek alkalmazására is szükség lesz. Jelenleg a favipiravir az egyetlen, Magyarországon engedélyezett szájon át szedhető, a betegek otthonában is adható vírusellenes gyógyszer. Ezt idén tavasztól rendelhetik meg a még kórházi kezelésre nem szorulóknak a háziorvosok. A készítményt hazai gyártásból biztosítják. A gyógyszerkutató hozzátette, hogy a gyógyszerkémiai kutatócsoport javaslatot tett az operatív törzsnek a negyedik hullám antivirális kezelési stratégiájára. Eszerint a nem veszélyeztetett csoportba tartozó oltatlanok vírusfertőzöttségük esetén továbbra is kapják a favipiravirt házi- és szakorvosi javaslatra. Míg a több betegséggel küzdő koronavírus fertőzött oltatlanoknál használják a molnupiravirt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?