5 °C Budapest
Brown medicine glass bottles on production line.

Megszólaltak a gyógyszergyártók: így lehet könnyebben kezelhető a következő globális járvány

2021. október 20. 16:05

A gyógyszeripar és a biotechnológia árbevétel-arányosan 15,4 százalékot fordít kutatás-fejlesztésre, így az iparágak közül ez a terület az egyik leginkább jövőorientált. A világgazdaságot befolyásoló globális koronavírus-járvány hatására még tovább növekedett az innovációvezérelt gyógyszergyártók alkalmazkodóképessége és a kutatás-fejlesztés sebessége. elgyorsult az információáramlás, és a gyógyszerkutatás olyan fejlődésen ment keresztül, amelynek hatására remélhetőleg a jövőben könnyebben kezelhetőek lesznek a koronavírus-járványhoz hasonló méretű pandémiák – derül ki egy friss kutatásból

A koronavírus-járvány hatására az innovatív gyógyszeriparban felgyorsult az információáramlás, és a gyógyszerkutatás olyan fejlődésen ment keresztül, amely segíthet abban, hogy a jövőben könnyebben kezelhetőek legyenek a hasonló méretű pandémiák – derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) és V4-es partnerszervezeteinek közös, a régiós innovatív gyógyszervállalatok vezetőinek körében végzett kutatásából. Az eredmények alapján a magyarországi válaszadók másokkal összehasonlítva jobban tartanak a nem kellő mértékben bővülő forrásoktól, és nálunk jelenik meg legmarkánsabban a hamis hírekkel, információkkal kapcsolatos aggodalom. A hazai megkérdezettek mellett a csehországiak számára is kiemelten fontos a gyógyszerkassza további növelése, míg Lengyelországban a képzett munkaerő hiánya okoz régiós összehasonlításban is jelentős problémát.

Az Innovatív Gyógyszeripari Körkép 2021-es felmérést olyan fejlesztésorientált gyógyszergyártó vállalatok topvezetői körében végezték el, akiknek a helyi és régiós folyamatok mellett a nemzetközi gyógyszeripari tendenciákra is széles rálátásuk van.

Dr. Holchacker Péter, az AIPM igazgatója elmondta: a világjárvány rávilágított arra, mennyire fontos a gyógyszerinnováció, hiszen a vírus kitörését követően mindenki a védőoltásokra és a betegséget gyógyító terápiákra várt. A fejlődés fenntartásához azonban a gyógyszeripari innováció további ösztönzése szükséges, amelyhez elengedhetetlen a gyógyszerkassza növelése.

A gyógyszerkassza bővítése és a klinikai kutatások ösztönzik az innovációt

A V4-es vállalatvezetők körében végzett felmérés eredményei szerint a gyógyszeripari innováció jövőbeli ösztönzését leginkább a gyógyszerkassza növelésétől, a klinikai kutatások támogatásától, valamint az egyetemi képzés ösztönzésétől várják a megkérdezettek, a prioritásokat tekintve azonban vannak eltérések az egyes országok között.

A gyógyszerkassza növelésének igénye is nálunk jelenik meg Csehország mellett a leghangsúlyosabban. A hazai válaszadók számára – tandemben a szlovákokkal – a szakemberek otthon tartásának problémája, valamint az egyetemi képzés erősítésének szükségessége is fontos tényező. Az eredmények alapján a klinikai kutatások további ösztönzését régiós összehasonlításban is fontosnak tartják a magyarországi innovatív gyógyszervállalatok vezetői, ami nem véletlen, hiszen évente több száz klinikai vizsgálat folyik itthon, amellyel jelenleg előkelő helyen állunk a nemzetközi összevetésekben, és ennek a pozíciónak a megtartása kiemelt jövőbeli feladat.

A kutatás kitért arra is, hogy melyek azok a kockázatok, amelyek 10 éves időtávban leginkább fenyegetik az innovatív gyógyszerfejlesztést. Az összesített válaszok alapján a szellemi tulajdon védelmének csökkenésével és a fake news - áltudományos nézetek terjedésével kapcsolatos aggodalmak vezetik a listát.

Országonként azonban más problémakörök is kirajzolódnak: így Magyarországon kifejezetten hangsúlyosan jelenik meg a gazdasági visszaesés vagy a társadalmi-politikai változások miatt csökkenő forrásokkal kapcsolatos aggodalom. Másokhoz viszonyítva nálunk a fake news – áltudományos nézetek terjedésének problémaköre is markánsabban jelentkezik a válaszok alapján. Lengyelországban a képzett munkaerő hiányát jelölték leginkább fenyegetőnek, és szintén itt, valamint Csehországban jelezték határozottabban a szellemi tulajdon védelmének csökkenését problémának.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az átalakuló innovatív gyógyszerfejlesztés lehet a járvány ellenszere

A digitalizáció hatására a tudományos műhelyek és vállalatok között megfigyelhető felgyorsult információáramlást a koronavírus-járvány újabb fokozatba kapcsolta: a V4-es vállalatvezetők úgy látják, hogy ennek hatására a jövőben még könnyebben kezelhetőek lesznek a mostani járványhoz hasonló méretű pandémiák.

A magyarországi válaszadók összességében optimistább válaszokat adtak a többi V4-es ország megkérdezett vállalatvezetőihez képest a változással kapcsolatos dimenziókban: ők jelezték határozottabban, hogy növekedett a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutatók száma, míg azt, hogy a koronavírust követően új gyógyszerellátási láncok épültek ki, a magyarországiak mellett a szlovák válaszadók gondolták leginkább, a gyógyszergyártók közötti együttműködés erősödéséről pedig a lengyelországi válaszadók vélekedtek a magyarokkal együtt a többieknél pozitívabban.

Az innovatív gyógyszeripar gazdasági hatása is nagy

Az innovatív gyógyszeripar nemcsak közvetlen működésén keresztül, hanem közvetetten is hozzájárul a nemzetgazdaságok működéséhez. A legújabb, innovatív terápiák segítségével az emberek hamarabb visszatérhetnek a munkába, ami jelentős terhet vesz le az egészségügyi ellátórendszerről, és segíti a gazdaság folyamatos működését.

Emellett – különösen a hazai és szlovákiai válaszadók – kiemelten fontosnak tartják a klinikai kutatásokat is, amelyek erősítik az innovációt és ösztönzik a nemzetközileg elismert tudás megszerzését, míg a munkahelyteremtést szintén a magyarországi és szlovákiai vállalatvezetők emelték ki leginkább.

Az adófizetés egyértelműen a magyarországi válaszadók számára a leginkább hangsúlyos, miközben a lengyelországi vállalatvezetők érzik legkevésbé fontosnak a szektor gazdasági hozzájárulása szempontjából. Pozitívumként értékelik a vállalatvezetők, hogy a koronavírus-járvány széles körben egyértelművé tette a gyógyszerinnováció, az egészséges társadalom és az erős gazdaság közötti összefüggéseket. Az új terápiák jövőbeni támogatása elengedhetetlen nemcsak az egészségügyi rendszer és általában az emberek egészségének biztosítása, hanem az erős és stabil gazdaság megteremtése miatt is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?