-2 °C Budapest
investigation and research dna, virus, bacteria

Jó biznisz a vakcina: euró milliárdokat kaszált a nyugati gyártó

2021. május 11. 10:00

Egy év alatt hetvenszeresére emelkedett a Pfizer-vakcinát is gyártó BioNtech, német biotechnológiai kutatóvállalat árbevétele. A cég egymilliárd euró adózás utáni nyereséget könyvelhetett el az előző negyedévben. 

A 2008-ban indított technológiai vállalkozás hétfőn közölt beszámolója szerint 1,128 milliárd euró (406 milliárd forint) adózás utáni nyereséget ért el a január-márciusi időszakban, az egy évvel korábbi 53,4 millió eurós veszteség után.

 Az árbevétel 2,048 milliárd eurót tett ki, az előző évi 27,7 millió euró bő hetvenszeresét. A növekedés mögött a Covid-19 elleni - Comirnaty márkanévvel forgalmazott - oltóanyag iránti kereslet állhat.

.A vakcinából egyébként idén május elejéig 450 millió adagot szállítottak ki a megrendelőknek. Az év végéig 1,8 milliárd adagra van biztos megrendelés, így a BioNTech 12,4 milliárd euró bevételhez juthat. További megrendelésekre is számítanak, és azzal számolnak, hogy még az idén hárommilliárd, jövőre pedig azt meghaladó számú adagot gyárthatnak.

Ugur Sahin, a BioNTech vezérigazgatója a napokban egy sajtóbeszélgetésen kiemelte, hogy tavaly értek el először nyereséget. Az adózás utáni profit 15,2 millió volt a 2019-es 180 millió euró veszteséggel szemben Ezt  azonban elmondása szerint nem veszik ki a cégből, hanem mind fejlesztésekre, kutatásokra fordítják.(MTI)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?