2 °C Budapest
Panic attack in public place. Woman having panic disorder in city. Psychology, solitude, fear or mental health problems concept. Depressed sad person surrounded by people walking in busy street.

10-ből 1 magyart teljesen kikészített a pandémia: bezzeg a hollandokat, svédeket, észteket

2021. május 7. 16:49

Az Eurobarometer új kutatása megmutatja, hogy mennyire viselte meg az európai lakosságot a lezárások időszaka az egyes országokban. Amióta a koronavírus világjárvány megjelent Európában is, az országok különféle korlátozó intézkedéseket vezettek be a fertőzés terjedésének meggátlása érdekében. Ez így volt Magyarországon is: a mindennapokat utazási korlátozások, karantén, boltbezárás, kijárási tilalom, megszorítások a szolgáltatások terén, és más intézkedések is nehezítették. Ez pedig hatással volt a lakosság mentális állapotára.

A magyar kormány a beoltottak számának növekedésétől függően oldja fel sorra azokat a korlátozásokat, amelyekkel november óta kénytelen együtt élni a lakosság. Először április 7-én jelentettek be lazító intézkedéseket, szabályváltozást, a vásárlók számának korlátozásával a boltokban, és a kijárási korlátozás este 10 órára történő módosításával. Azóta visszatérhettek az iskolába az alsósok, megnyithattak a szolgáltatók, a vendéglátóhelyek teraszai, és múlt héten már védettségi igazolvány felmutatásával rengeteg lehetőség nyílt. A lazító intézkedéseknek pedig minden bizonnyal a magyar lakosság mentális egészségére is jó hatással lesznek.

A friss kutatásból az derült ki ugyanis, hogy a lezárások hosszú időszaka a magyarok 10 százalékat igencsak megviselte: a felmérésben azt a választ adták, hogy nehéz volt megbirkózni a korlátozó intézkedések hatásaival, azok már mentális, valamint fizikai egészségüket veszélyeztették. Európa többi országában sem volt jobb a helyzet, sőt: a hazánkkal szomszédos országokban még nagyobb volt azok aránya, akiket különösen rosszul érintett a járvány:

A korlátozó intézkedések hatásaival nehezen megbirkózók aránya Európai országaiban, forrás: Statista
A korlátozó intézkedések hatásaival nehezen megbirkózók aránya Európai országaiban, forrás: Statista

A horvátok 12, a szlovákok és románok 13, az osztrákok 17 százaléka érezte mentális, illetve fizikai egészségére nézve eléggé romblónak a lezárások időszakát, Szlovéniában pedig a válaszadók ötöde (20%-a) nyilatkozott így. A szlovéneknél csak a portugálok (21%) és görögök (24%) érezték nagyobb tehernek a korlátozó intézkedéseket.

A magyaroknál jobban megbirkóztak ennek az időszaknak a viszontagságaival például a németek (9%), csehek (8%), dánok (8%). Egyes helyeken még az 5%-ot sem haladta meg azoknak az aránya, akiknek nagy mentális és fizikai kihívás volt a korlátozások időszaka, mint Svédországban, Finnországban, Észtországban, vagy Belgiumban.

Hatalmas kárt szenvedett a magyarok mentális egészsége

Tari Annamária klinikai pszichológus, pszichoterapeuta korábban arról beszélt lapunknak, hogy egy évvel a pandémia után törvényszerűen jelenik meg a "Covid-fásultság", vagyis az akaraterőnk és az erőfeszítésekre vonatkozó ambícióink jelentősen csökkenhetnek. Ezt tetézi a fizikai fáradtság és új jelenség a "zoom fáradtság" is, amely mindazokat érinti, akik - bár szerencsések, mert megmaradt a munkájuk - a folyamatos, egész napos képernyő előtt ülés okán tapasztalnak érzelmi reakciókat.

A szakértő szerint tömegek érzelmi tapasztalata jelenleg is az enyhébb vagy erősebb szorongás. A munkanélkülivé válás, a cég megszűnésétől való félelem, a megfertőződés, vagy valakinek az elvesztése mind olyan törvényszerű kiváltó tényező, mely sokakat sújt - magyarázta.

Már az első hullámban is tanácsolták a szakemberek, hogy egymás megsegítésének legjobb módja az együttérzés, és az őszinte elfogadás. Ha elmondhatjuk valakinek: "már alig bírom", az valójában önreflexió, mely segít abban, hogy saját érzelmi eszközeinket mozgósíthassuk. Tehát nem a gyengeség jele, hanem épp ellenkezőleg a mentális erőfeszítésekre való törekvést mutatja

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- mondta el lapunknak Tari Annamária. A szakértő elmondta, hogy az első hullám alatt tapasztalt empátiának, összefogásnak miért nem látjuk most nyomát (pl. már nem álltak ki tapsolni az emberek az ablakokba). Mostanra ugyanis mindenki elfáradt, és az érzelmi fáradtság mindig az empátia csökkenésével jár.

Az érzelmi maradékot kotorjuk össze magunknak.

"Pedig tudnunk kell, hogy nagy szükség van rá, rengeteg ember van rászorulva a segítségünkre. És ez nekünk is jó, hiszen a segítségnyújtás annak is nagy érzelmi támasz, aki adja. Komoly szorongáscsökkentő hatása van az altruizmusnak" - mondta el a szakértő. Vagyis a saját mentális állapotunkon, szorongásainkon, kimerültségünkön úgy tudunk segíteni, ha észrevesszük mások problémáit, nyitottak vagyunk a környezetünkre, és segítünk ha kell. Támaszt nyújtunk, így mi is támaszt kapunk.

Az első lépés pedig mindig az, hogy be merjük vallani - akár magunknak, de legfőképp másoknak - hogy nem vagyunk jól. Ez után már könnyebb megtenni a következőt abba a irányba, hogy jobban legyünk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm