Panic attack in public place. Woman having panic disorder in city. Psychology, solitude, fear or mental health problems concept. Depressed sad person surrounded by people walking in busy street.

10-ből 1 magyart teljesen kikészített a pandémia: bezzeg a hollandokat, svédeket, észteket

2021. május 7. 16:49

Az Eurobarometer új kutatása megmutatja, hogy mennyire viselte meg az európai lakosságot a lezárások időszaka az egyes országokban. Amióta a koronavírus világjárvány megjelent Európában is, az országok különféle korlátozó intézkedéseket vezettek be a fertőzés terjedésének meggátlása érdekében. Ez így volt Magyarországon is: a mindennapokat utazási korlátozások, karantén, boltbezárás, kijárási tilalom, megszorítások a szolgáltatások terén, és más intézkedések is nehezítették. Ez pedig hatással volt a lakosság mentális állapotára.

A magyar kormány a beoltottak számának növekedésétől függően oldja fel sorra azokat a korlátozásokat, amelyekkel november óta kénytelen együtt élni a lakosság. Először április 7-én jelentettek be lazító intézkedéseket, szabályváltozást, a vásárlók számának korlátozásával a boltokban, és a kijárási korlátozás este 10 órára történő módosításával. Azóta visszatérhettek az iskolába az alsósok, megnyithattak a szolgáltatók, a vendéglátóhelyek teraszai, és múlt héten már védettségi igazolvány felmutatásával rengeteg lehetőség nyílt. A lazító intézkedéseknek pedig minden bizonnyal a magyar lakosság mentális egészségére is jó hatással lesznek.

A friss kutatásból az derült ki ugyanis, hogy a lezárások hosszú időszaka a magyarok 10 százalékat igencsak megviselte: a felmérésben azt a választ adták, hogy nehéz volt megbirkózni a korlátozó intézkedések hatásaival, azok már mentális, valamint fizikai egészségüket veszélyeztették. Európa többi országában sem volt jobb a helyzet, sőt: a hazánkkal szomszédos országokban még nagyobb volt azok aránya, akiket különösen rosszul érintett a járvány:

A korlátozó intézkedések hatásaival nehezen megbirkózók aránya Európai országaiban, forrás: Statista
A korlátozó intézkedések hatásaival nehezen megbirkózók aránya Európai országaiban, forrás: Statista

A horvátok 12, a szlovákok és románok 13, az osztrákok 17 százaléka érezte mentális, illetve fizikai egészségére nézve eléggé romblónak a lezárások időszakát, Szlovéniában pedig a válaszadók ötöde (20%-a) nyilatkozott így. A szlovéneknél csak a portugálok (21%) és görögök (24%) érezték nagyobb tehernek a korlátozó intézkedéseket.

A magyaroknál jobban megbirkóztak ennek az időszaknak a viszontagságaival például a németek (9%), csehek (8%), dánok (8%). Egyes helyeken még az 5%-ot sem haladta meg azoknak az aránya, akiknek nagy mentális és fizikai kihívás volt a korlátozások időszaka, mint Svédországban, Finnországban, Észtországban, vagy Belgiumban.

Hatalmas kárt szenvedett a magyarok mentális egészsége

Tari Annamária klinikai pszichológus, pszichoterapeuta korábban arról beszélt lapunknak, hogy egy évvel a pandémia után törvényszerűen jelenik meg a "Covid-fásultság", vagyis az akaraterőnk és az erőfeszítésekre vonatkozó ambícióink jelentősen csökkenhetnek. Ezt tetézi a fizikai fáradtság és új jelenség a "zoom fáradtság" is, amely mindazokat érinti, akik - bár szerencsések, mert megmaradt a munkájuk - a folyamatos, egész napos képernyő előtt ülés okán tapasztalnak érzelmi reakciókat.

A szakértő szerint tömegek érzelmi tapasztalata jelenleg is az enyhébb vagy erősebb szorongás. A munkanélkülivé válás, a cég megszűnésétől való félelem, a megfertőződés, vagy valakinek az elvesztése mind olyan törvényszerű kiváltó tényező, mely sokakat sújt - magyarázta.

Már az első hullámban is tanácsolták a szakemberek, hogy egymás megsegítésének legjobb módja az együttérzés, és az őszinte elfogadás. Ha elmondhatjuk valakinek: "már alig bírom", az valójában önreflexió, mely segít abban, hogy saját érzelmi eszközeinket mozgósíthassuk. Tehát nem a gyengeség jele, hanem épp ellenkezőleg a mentális erőfeszítésekre való törekvést mutatja

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

- mondta el lapunknak Tari Annamária. A szakértő elmondta, hogy az első hullám alatt tapasztalt empátiának, összefogásnak miért nem látjuk most nyomát (pl. már nem álltak ki tapsolni az emberek az ablakokba). Mostanra ugyanis mindenki elfáradt, és az érzelmi fáradtság mindig az empátia csökkenésével jár.

Az érzelmi maradékot kotorjuk össze magunknak.

"Pedig tudnunk kell, hogy nagy szükség van rá, rengeteg ember van rászorulva a segítségünkre. És ez nekünk is jó, hiszen a segítségnyújtás annak is nagy érzelmi támasz, aki adja. Komoly szorongáscsökkentő hatása van az altruizmusnak" - mondta el a szakértő. Vagyis a saját mentális állapotunkon, szorongásainkon, kimerültségünkön úgy tudunk segíteni, ha észrevesszük mások problémáit, nyitottak vagyunk a környezetünkre, és segítünk ha kell. Támaszt nyújtunk, így mi is támaszt kapunk.

Az első lépés pedig mindig az, hogy be merjük vallani - akár magunknak, de legfőképp másoknak - hogy nem vagyunk jól. Ez után már könnyebb megtenni a következőt abba a irányba, hogy jobban legyünk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22