20 °C Budapest
Makó, 2021. április 7.Kis Lászlóné ápolónõ átadja az oltást igazoló dokumentumot egy férfinek, mitán beoltották az AstraZeneca koronavírus elleni vakcina elsõ adagjával a Csongrád-Csanád Háziorvosi rendelõben Makón 2021. április 7-én.MTI/Rosta Tibor

Jakab Ferenc: Az AstraZeneca elleni kifogások nem szakmaiak, hanem gazdaságiak

2021. április 9. 08:33

Ismét egy asztalhoz ültek a professzorok, hogy megvitassák a legfrissebb járványügyi témákat. Az AstraZeneca vakcinájáról Jakab Ferenc azt mondta, inkább gazdaságiak a kifogások ellene, mintsem szakmaiak. Merkely Béla kijelentette: a trombózisos esetek egyébként sem ritkák, ezért a trombózist "hírbe hozni" kézenfekvő volt.

Ismét a legnevesebb professzorok ültek össze a Kovidők Facebook-oldal kerekasztal beszélgetésén, ahol többek között az AstraZeneca vakcináról is szó esett. Az oltás körüli kétségek kapcsán Jakab Ferenc a Pécsi Tudományegyetem víruslaboratóriumi vezetője egyenesen kijelentette:

Ezzel a Semmelweis Egyetem rektora is egyetértett. Merkely Béla, aki egyébként szívgyógyász arról beszélt, hogy a trombózisos esetek egyébként sem ritkák, ezért a trombózist "hírbe hozni" kézenfekvő volt - célzott arra is, hogy a mostani pánikhangulatban a médiának is nagyszerepe volt. Szekanecz Zoltán belgyógyász, immunológus és reumatológus, a Debreceni Egyetem professzora is úgy érvelt, hogy a vakcinával összefüggésben emlegetett trombózisos esetek igen ritkák, és a koronavírus-fertőzés kockázata jóval nagyobb, mint az AstraZeneca oltóanyagé.

Arra a kérdésre, hogy ha valakit aggszt a trombózis kockázata, az szedjen-e valamit az oltás után, vagy előtt, a professzorok egyértelműen nemleges választ adtak. Kiemelték:

azokban a ritka esetekben, amelyek miatt most pánik van, a trombózisnak egy olyan fajtájáról van szó, amikor csökken a vérlemezkék száma, ilyen állapotra pedig pont hogy ellenjavallt az aszpirin vagy a heparin szedése.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A teljes beszélgetést itt lehet megnézni:

Címlapkép: MTI/Rosta Tibor

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?