Ezzel sem rövidítik meg többet a nyugdíjasokat: a csodatévő termékek korának vége

Ezzel sem rövidítik meg többet a nyugdíjasokat: a csodatévő termékek korának vége

2021. április 1. 10:01

A hazai fogyasztóvédelem területén 2010 óta szemléletváltás történt, a fogyasztóvédelem a fogyasztói bizalom erősödését, a tisztességes vállalkozások támogatását szolgálja, ezáltal hozzájárul az ország gazdasági növekedéséhez. A hagyományos árubemutatós visszaéléseket szigorú törvénymódosítással sikerült szinte teljesen felszámolni - mondta Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

A 2010 óta eltelt időszakban nagyban átalakultak a fogyasztóvédelem feladatai: a digitális gazdaság fejlődése számos új kihívást támaszt a helyettes államtitkár szerint, aki elmondta a Magyar Hírlapnak: "Az e-kereskedelem éves forgalma 2011-ről 2020-ra tizenhatszorosára nőtt, tavaly minden száz, vásárlásra elköltött forintból kilenc a webáruházakhoz folyt be. Ehhez a felgyorsult átterelődéshez fokozott internetes jelenléttel alkalmazkodunk."

Keszthelyi Nikoletta beszélt arról is, hogy a a jogsértő webáruházak adatbázisában tavaly több mint hatszáz webshop szerepelt. Az honlapon két évig található meg a jogsértő honlapok neve, és az ok, amiért felkerültek a listára, illetve ha egy cég pótolja a hiányosságokat, akkor azt is feltüntetik.Ezért érdemes a gyanús oldalakra megrendelés előtt rá­keresni a Fogyasztovedelem.kormany.hu portálon elérhető felületen.

A hagyományos árubemutatós visszaéléseket szigorú törvénymódosítással sikerült szinte teljesen felszámolni. A korábbi több száz panaszhoz képest az elmúlt években már csak néhány tucat hasonló esetről érkezett jelzés. Az új módi, hogy ingyenes szűrővizsgálatot kínálva hálózzák be a főként idős áldozatokat. Az efféle visszaélésektől összehangolt hatósági akciókkal igyekszünk elvenni a kedvet, a szankciók kiszabásánál is vastagon fog a kollégák ceruzája

- ismertette Keszthelyi Nikoletta, és hozzátette: egy cégnek például tízmillió forintjába került, hogy hamis leletek kiállításával próbálta méregdrága eszközök megvásárlásába beleugratni ügyfeleit. Arról is beszélt: az online kereskedelemben is megszaporodtak a csodát ígérő termékek, az elmúlt években elvégzett 180 célzott ellenőrzés hatására a vizsgált oldalak harmada már nem érhető el Magyarországról.

A koronavírus-járvány kapcsán az államtitkár elmondta: a kényszerű boltbezárások hatására a megelőző évekre jellemző 31-33 ezer helyett tavaly mindössze 25 ezer panasz érkezett be a hatósághoz. Leggyakrabban e-kereskedelemmel, a jótállási igények érvényesítésével összefüggő ügyekben így is több mint egymilliárd forint bírságot szabtak ki a jogsértő vállalkozásokra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?