21 °C Budapest
Itt az orvosi etikai kódex: ez alapján rangsorolják, ki kerül lélegeztetőgépre, ha dönteni kell

Itt az orvosi etikai kódex: ez alapján rangsorolják, ki kerül lélegeztetőgépre, ha dönteni kell

2021. március 12. 12:02

Már most vannak olyan kórházak, ahol külön csapat méri fel a koronavírusos betegek életkilátásit - mondta el Hegedűs Zsolt a Magyar Orvosi Kamara etikai kollégiumának vezetője. Tehát egyes kórházak már rangsorolni kényszerülnek, hogy kik azok, akik mindenképpen kapjanak intenzíves ellátást, mert nagyobb az esélyük a túlélésre - hangzott el az RTL Híradójában.

A műsorban a szakember arról számolt be: van, ahol már megtelt az intenzív osztály, de a legnagyobb kérdés, hogy lesz-e elég orvos és ápoló. A legfrissebb adatok szerint már 949 beteg szorul lélegeztetőgépre. Hegedűs Zsolt azt is elmondta, hogy itt az ideje hogy a magyar kórházakban használják azt a 32 oldalas etikai ajánlást, amelyet a MOK még tavaly áprilisban, a koronavírus-járvány első hullámának idején dolgozott ki.

Mit is tartalmaz ez az ajánlás? A Magyar Orvosi Kamara (MOK) honlapján található ajánlás azt írja: a 21. század az egészségügy dolgozóit az erőforrások szűkössége miatt kihívások és etikai dilemmák sorozata elé állítja. A járványos időszakban ezek a kérdések, döntési helyzetek sokasodhatnak.

Dr. Hegedűs Zsolt koordinálásával a MOK Etikai Kollégiuma által létrehozott dokumentum elsődleges célja, hogy az ilyen helyzetekben a konszenzusos etikai irányelvek mellett meghozott döntésekkel életeket lehessen menteni, és a tiszta és egyértelmű elvekkel, gyakorlati útmutatásokkal csökkentse az egyes orvosokra háruló erkölcsi terheket. Ezek mellett fontos cél volt az is, hogy a társadalom láthassa: széles körben elfogadott és tudományosan megalapozott etikai és szakmai szempontok mentén történik a betegek ellátása, ami segíti azt, hogy bízzanak a kórházakban történő kríziskezelések folyamatában.

Az ajánlásokat a mindenkori gyakorlati körülmények között, a lehetőségekhez képest javasolt alkalmazni, azok nem írják felül a jelenleg hatályos Orvosi Etikai Kódexet, a hatályos jogszabályok egészségügyi munkavégzési, betegellátási, felelősségi szabálya-it, valamint a kiadott szakmai eljárásrendeket, ugyanakkor a jogszabályok és szakmai eljárásrendek által nem szabályozott kérdésekben segítségként szolgálhatnak

- írja a dokumentum. Az egészségügyi ellátásban a legmagasabb technikai színvonalat képviselő intenzív osztályos eszközök életmentő vagy életfenntartó kezelésre, nem pedig megelőzésre szolgálnak. Akiknek ezekre van szükségük, azok életveszélyes állapotban vannak - emelik ki.

Erőforrások elosztásának elvi megfontolásai

Célszerű azt a beteget előnyben részesíteni - írja az ajánlás -, aki az intenzív terápia hatására nagyobb eséllyel élheti túl a betegséget, gyógyulhat ki abból ahhoz képest, akinek a kórállapota ezt kevésbé valószínűsíti.

Nem a várhatóan még leélhető életévek képezhetik tehát a priorizálás alapját, hanem a túlélési esély.

Az életkort csak közvetett módon vehetjük figyelembe a "rövid távú prognózis" kritérium alapján, mégpedig azon az alapon, hogy az idősebb embe-rek esetében gyakrabban fordul elő komorbiditás, amely a túlélési esélyt csökkenti. A COVID-19 kapcsán az életkorral a halálozás kockázati tényezője is emelkedik, ezért ezt ilyen szempontból is figyelembe kell venni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem ez az egyetlen súlyos ajánlás a dokumentumban. Azt írják: elvenni az intenzív kezelést egy korábban érkezett betegtől azért, hogy megmentsünk valaki mást, akinek jobb esélyei vannak a túlélésre, nyilvánvalóan súlyos terhet jelent az orvosok számára is - és lesz olyan orvos, aki vívódik majd,hogy ezt megtegye. Ezzel együtt

számos iránymutatás egyetért abban, hogy megfelelő elvek szerint elvenni a szű-kös erőforrásokat valakitől, akinek a túlélési esélye kisebb, azért, hogy másokat megment-sünk, akiknek a túlélésre nagyobb esélyük van, erkölcsi értelemben megfelelő magatartás, és ehhez nincs szükség az érintett páciens beleegyezésére sem

- írják, hozzátéve: "Fontos kiemelni, hogy a vonatkozó iránymutatások szerint ilyen kiélezett helyzetekben az erőforrások elvétele, a rendkívüli orvosi kezelés abbahagyása a kisebb túlélési eséllyel rendelkező beteg-nél más, nagyobb túlélési esélyű beteg megmentése érdekében sem az etikai, sem az erre vonatkozó keresztény vallási elvek megsértésének nem minősül. Egyetértünk az említett iránymutatásokkal abban, hogy ez a morálisan leginkább elfogadható cselekvés."

A teljes dokumentum itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?