Varga: nincs végleges megoldása a devizahitelesek ügyének

Pénzcentrum
2013. március 25. 11:02

Az elmúlt két évben kiderült, hogy nincs végleges megoldása a devizahitelesek ügyének - mondta el a Portfolio.hu-nak adott interjújában Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki úgy látja, részekre bontott megoldások lehetségesek, és csak a meglévő eszközöket kell alkalmazni a devizaadósok esetében.

Nagyon jó lenne, ha volna egy végleges megoldás a devizahitelesek kérdésének, de az elmúlt két évben kiderült, hogy nincs ilyen. 1,7 millió deviza alapú jelzáloghiteles ügyét egy ötlettel megoldani szinte lehetetlen - mondta el a Portfolio.hu-nak adott interjújában Varga Mihály.

A nemrég kinevezett nemzetgazdasági miniszter szerint részekre bontott megoldások lehetségesek. Egy bizonyos ponton túl mégis csak fontos a gazdaságnak, hogy a bankrendszer működőképes legyen, hitelezzen, ezért a meglévő eszközöket kell alkalmazni. Új eszközökről csak akkor lehet érdemben tárgyalni, ha azokról a partnerekkel - például Bankszövetséggel - vállalható kompromisszumot tud kialakítani a kormány. A bankrendszer esetleges sérülékenysége miatt a 90 napon túli tartozások ügye lehet a következő fontos lépés.

Munkahelyteremtés: új csoportok segítésén a hangsúly

Egyelőre folyik a háttérmunka folyik a második munkahelyvédelmi akcióterv kialakításánál, január 1-jével indult el az első munkahelyvédelmi akcióterv, 4-5 olyan társadalmi csoport van, ahol kedvezményeket adnak a foglalkoztatáshoz - mondta el a miniszter. Most olyan intézkedésekben gondolkoznak, amelyek a közfoglalkoztatottak vagy a közmunkában részt vevők köréből tudnak embereket integrálni a munkaerőpiacra. Az első becslések alapján a közmunkában foglalkoztatottak körülbelül 10 százaléka tud visszakerülni egy idő után a munkaerőpiacra. Most erre kell egy olyan bővített akciótervet kidolgozni, ami ezt segíti - tette hozzá Varga Mihály.

Brüsszel nem engedi a luxusáfát

Varga Mihály a luxustermékeket terhelő 35 százalékos áfakulcs bevezetéséről szólva elmondta: Brüsszeltől azt a választ kapta a kormány, hogy a jelenlegi uniós szabályok nem adnak lehetőséget arra, hogy ilyen adókulcs bevezetésre kerüljön. Így jelenleg nem lát további előrelépési lehetőséget ebben a kérdésben. Hozzátette: Brüsszel elutasította a sertéshús fordított áfájára vonatkozó kérelmet is, így ennek áprilisi bevezetése elmarad.

Az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését folyamatosan vizsgálják, mert vannak tapasztalatok ezen a területen, és ezek nem túlságosan jók. Sem a 2005-ös áfa-csökkentési javaslat nem váltotta be a reményeket, sem az azt megelőzőek. Úgy tűnik, hogy az áfa egy rugalmatlan adózási tétel, a kereskedelem, a termelői rész elég hamar el tudja tüntetni az adócsökkentési rést, amit a kormány a fogyasztóknak szeretett volna adni - mondta el a miniszter.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Holdblog  |  2022. szeptember 24. 06:09
A kínai termékek egyre kisebb arányt képviselnek az Egyesült Államok importvolumenében. A korábban n...
MEDIA1  |  2022. szeptember 23. 19:35
Tvrtko az 50. születésnapjára idzítve, vasárnap mutatja be a közel egyórás filmet, a korábbiakhoz ha...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17