2017. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella

Nem betegség, mégis annyian halnak bele, mint az elhízásba

Egy tanulmányokat rendszerező friss kutatás bizonytottnak találta, hogy a magány ugyanannyival növeli a korai elhalálozás kockázatát, mint az elhízás. Az ügy olyan komoly, hogy már az amerikai Kongresszus is foglalkozott a kérdéssel. Magyarországon is riasztóak a statisztikák, sok embernek ez lehet a veszte. A Pénzcentrum annak is utánajárt, hogy milyen extra költségekbe veri magát az, aki egyedül él.

Julianne Holt-Lunstad, a Brigham Young Utahi Egyetem professzora nemrég mutatott be több olyan kutatást, mely korábbi tanulmányok eredményeit összegezte. Az egyik ilyen tanulmány, mely 148 kutatás tapasztalatait összegezte, azt mutatta ki, hogy a szorosabb társadalmi kötelékek 50 százalékkal csökkentik annak az esélyét, hogy valaki korán hal meg.

Egy másik, szintén összegző tanulmány pedig, mely 70 korábbi kutatás 3,4 millió európai, amerikai, ázsiai és ausztrál résztvevőjének tapasztalatait vette figyelembe, arra a megállapításra jutott, hogy az elszigeteltség, a magány és ha valaki egyedül él, annyival növeli a korai halál kockázatát, mint az elhízás.

Az elöregedő népesség növekedése miatt, [a magány] közegészségre gyakorolt hatása a várakozások szerint csak növekedni fog"

- közölte Holt-Lunstad sajtóközleményében.

A magány kialakulása erősen kötődik a gazdag, jóléti társadalmakra jellemző tulajdonságokhoz, például a hosszabb várható élettartamhoz, a csökkenő házasodási kedvhez, a gyerekvállalási-kedv csökkenéséhez, a válások emelkedő számához illetve ahhoz, hogy egyre többen élnek egyedül.

Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában annyira komolyan veszik már a magány kérdését, hogy az amerikai Kongresszus egyik bizottsága már meghallgatta a fent említett tudóst, a brit parlament pedig felállított egy bizottságot, mely kifejezetten a magány által okozott társadalmi problémákkal foglalkozik.

Mi a helyzet itthon?

Magyarországon egy 2009-es reprezentatív kutatás szerint a népesség 15 százaléka érzi magát gyakran magányosnak. Összehasonlításképpen, az Egyesült Államokban a népesség 35 százalék magányos, Nagy Britanniában pedig a lakosság 18 százaléka érezte magát mindig vagy gyakran magányosnak.

A fentiek alapján tehát hazánkban nem olyan rossz a helyzet, de azért a 2011-es népszámlálás adatai nem sok jót sugallnak. E szerint a 30 évesnél idősebb népesség 36 százaléka nőtlen, hajadon, özvegy vagy elvált. Ezt az adatot persze érdekes lesz majd összevetni négy év múlva, 2021-ben esedékes cenzus eredményeivel.

A fenti hatásokon túl, a magány a pénztárcára sincs jótékony hatással. A KSH 2016-os adatai alapján a háztartások jövedelmének 22,1 százaléka ment el lakásfenntartásra, 7 százaléka hírközlésre (telefon, internet, televízió) és 4 százaléka lakberendezésre, mely költségek jelentős részben megoszthatóak parnetünkkel, ha nem egyedül élünk.

A cikkhez jelentős mértékben felhasználtuk ezt az írást, mely a Quartz magazinban jelent meg
Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Ennyivel keresnek többet a szakik külföldön, mint itthon

Valószínű, hogy senkinek sem kell magyarázni, mekkora hiány van ma itthon a jó szakemberekből. Sőt, nem csak a jókból, hanem egyáltalán a szakikból. Nagyon sokan külföldön próbálnak szerencsét...
 

Filléres mosogatószer, ami jobb, mint a bolti

Az olcsó mosogatószerek többsége nem jó minőségű, de már fillérekből, otthon is lehet szuper mosogatószert készíteni. Csak négy összetevő kell hozzá, néhány perc, és egy flakon, amibe aztán...
NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

09.21-09.27
Országos

Spar

09.21-09.27
Országos

Lidl

09.21-09.27
Országos

Auchan

09.21-09.27
Országos

Aldi

09.21-09.27
Országos

Tesco

09.21-09.27
Országos

Spar, Interspar

Borkatalógus
09.06-09.27
Országos

Diego

09.01-09.30
Országos