2020. július 4. szombat Ulrik

Nem a kórházi telítettség az oka a hosszú várólistáknak


A kórházi ágyak kihasználtsága messze nem 100 százalékos, de ez nem is lehet cél. A várólisták hosszúsága mögött súlyos finanszírozási nehézségek állnak - írja a Világgazdaság.

Idén februárban országosan 41 663 fekvőbeteg-ellátásra alkalmas betegágy volt Magyarországon (2015-ben több mint 69 ezer volt). Az ágykihasználtság 81 és 61 százalék között mozgott, az országos átlag 76 százalék volt. Ennek ellenére márciusban több mint 27 ezer beteg várt műtétre.

Az aktív ágyak esetében a százszázalékos ágykihasználtságot nem is szabad célként kitűzni, hiszen nem lehet tudni, hogy a sürgősségi osztályokra, baleseti osztályokra vagy fertőző osztályokra mikor mennyi beteg várható, mindig kell valamennyi szabad ágy - mondta a lapnak Kincses Gyula egészségpolitológus.

Egy mandulaműtétre általában 1 hónapot kell várni, ami valóban a nagy problémát jelenti, hogy egy gerincstabilizációs műtétre, a csípő- és térdprotézis-műtétre  sokszor egy évnél is többet kell várni. Az ágykihasználtságban és az elvégzett műtétek számában a finanszírozás az, ami igazán meghatározó. Hiszen látszik, hogy minden év végén a kormányzat kórházkonszolidáció gyanánt egyszeri nagyobb összeggel segíti ki az intézményeket, és ilyenkor mindig csökkennek a várólisták is. Tehát ha a várólisták csökkentése a cél, akkor a kritikus területeket kellene kiemelt és célzott finanszírozással támogatni.

 

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk