Most oltatnád be magad influenza ellen? Már késő

2017. február 2. 14:01

Az enyhe és nyirkos időjárás miatt jelentősen megugorhat a napokban az influenzás betegek száma Magyarországon. Eddig legtöbben a gyerekek kapták el a vírust, ami akár 7 napig is lappanghat a szervezetben. A védőoltással már nem biztos, hogy sokra megyünk, a gyógyulásban lázcsillapítók és vitaminok segíthetnek.


Javában tombol hazánkban az influenzavírus. Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója szerint január 16 - 22 között az országban összesen 68 900 beteg fordult orvoshoz influenzás tünetekkel az előző heti 31 600 fővel szemben. A 100 ezer lakosra jutó orvoshoz fordult beteg száma

  • Győr-Moson-Sopron,
  • Hajdú-Bihar és
  • Tolna megyében volt a legmagasabb.

Az orvosnál megjelent betegek között tovább nőtt a gyermekek aránya, de sokan betegetek meg a 15-34 éves, vagyis a fiatal felnőtt korosztályból is. A legkevesebb beteg eddig a 60 éven felüli korcsoportból került ki, mindössze 6,9 százalék.

Megéri még beoltatni magunkat?

Az influenza megelőzésének a leghatékonyabb eszköze a védőoltás, melynek beadatásával nemcsak magunkat, hanem a környezetünkben élőket is megvédhetjük. A vakcina beadatása után azonban legalább 14 nap kell teljes védettség kialakulásához, ráadásul olyan védőoltás típus is akad, ahol a védettség csak 5-6 hét után alakul ki. Az influenza ellen persze mind a kettő ugyanolyan hatásos.

A különbség abból adódik, hogy az előbbi vakcina elölt influenzavírust tartalmaz, míg a másik egy úgynevezett hasított vakcina - ennek kell hosszabb idő, ahhoz hogy teljes védettség alakuljon ki a beadása után. Az, hogy melyiket kapjuk, attól függ, hogy melyiket írja fel nekünk a háziorvosunk.

Ha a környezetünkben már sok a beteg, akkor valószínűleg már késő beadatnunk a védőoltást, hiszen előbb elkaphatjuk az influenzát, minthogy kialakuljon a védettség

- mondta el a Pénzcentrumnak Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke.

Persze azt nem lehet előre megjósolni, hogy egy adott települést pontosan mikor ér el a járvány. Ellenben, ha tovább marad az enyhe és nyirkos idő, akkor jelentősen megugorhat az influenzás betegek száma, ugyanis ezek az időjárási körülmények kedveznek a kórokozók szaporodásának - tette hozzá Dr. Póta György.

Honnan ismerhetjük fel, ha elkaptuk az influenzát?

Sokan csak egy könnyű kis betegségként kezelik az influenzát, pedig gyakran okoz szövődményeket, ami a legyengült vagy idős emberek számra akár végzetes is lehet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az influenza hirtelen kezdődik, a leggyakrabban észlelt tünetei közé tartozik a magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, izomfájdalom, fejfájás, fáradékonyság.

Az idősebbeknél vagy az immunhiányos betegeknél esetenként az is előfordulhat, hogy nem jelentkezik láz. A légúti tünetek mellett pedig néha gyomor- bélrendszeri panaszok is előfordulhatnak. Ilyen lehet a hasmenés, hányinger vagy a hányás. A betegség lappangási ideje általában 1-4 nap, maximum 7 nap.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A legfontosabb teendő, amint az influenza tüneteit észleljük magunkon, akkor maradjunk otthon és igyunk nagyon sok folyadékot és szükség esetén csillapítsuk a lázat. Amennyiben krónikus betegségben szenvedünk, vagy hirtelen rosszabbodni kezd az állapotunk, vagy szövődmények lépnek fel, akkor vegyük fel a kapcsolatot a háziorvossal, gyermekorvossal. Ekkor ugyanis az orvos dönthet a megfelelő kezelésről és az esetleges korházi beutalásról. Ilyenkor pedig fokozottan figyeljünk a higiénés szabályok betartására.

Amennyiben az influenza elhúzódik és 3-4 nap után sem javul a beteg állapota, vagy a lázcsillapítók és a hűtőfürdő sem segít, akkor feltétlen forduljunk orvoshoz

- hívja fel a figyelmet Dr. Póta György.

Mennyibe kerül a gyógyulás?

Az influenzás megbetegedés otthoni gyógyítására alapvetően elég lehet a lázcsillapító, amiből (ha nem lenne otthon) egy kisebb kiszerelést akár 400-800 forint körül beszerezhetünk. Ha lement a lázunk, akkor érdemes a szervezetünket erősíteni egy kis C, D vagy akár egyéb vitaminokkal. Ebből a C-vitamin csomagok ára 1 000 - 2 000 forint körül mozog, a D-vitamint pedig általában 1 000 forint alatt beszerezhetjük, persze nem mindegy, mekkora kiszerelést választunk. Egy nagyobb csomag multivitaminra például akár 3 000 - 4 000 forintot is elkölthetünk.

Mivel az influenzának a megfázáshoz hasonló tünetei vannak, ezért a panaszaink enyhítésére még szóba jöhetnek a különböző forró italporok és szopogató tabletták is. A porok ára 1 500 - 2 000 forint körül mozog, míg a tabletták 1 200 - 1 300 forintba kerülnek.

KATTINTS! 7 gyógyszer, amit nem hagyhatsz ki a házipatikából

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem