7 °C Budapest

Így gondolnak jövőjükre az élelmes magyarok: százezrek csatlakoztak eddig

2019. április 7. 09:00

Miközben az egészségügyi magánkiadások folyamatosan emelkednek és 2019-ben várhatóan megközelítik az 1000 milliárd forintot, az egészségpénztárak növekedése a kedvezőtlenül alakult szabályozás miatt ezt nem követi. A 2010-es évek elején még 50 egészségpénztár volt jelen a magyar piacon. A pénztárak taglétszáma és díjbevétele 2012-ben érte el a csúcsát, akkor közel 1,1 millió pénztártag számlájára, több mint 52 milliárd forint került elhelyezésre. A cafeteria rendszer többszöri átalakítása azonban nem kedvezett a szektornak.

Új államilag preferált juttatások jelentek meg, mint a SZÉP kártya, az Erzsébet utalvány, a cafeteriából választható készpénz juttatás. 2019-re a kedvezően adózó béren kívüli juttatások körében a SZÉP kártya egyedül maradt. Ezzel párhuzamosan az egészségpénztári bevételek forrása is átalakult. A munkáltatókkal szemben egyre többen fizettek be a pénztárakba magánszemélyként. A korábban jellemző munkáltói dominancia megfordult és 2018 végére, már a bevételek 62 százalékát az egyéni befizetések adták. 2013 óta a pénztári tagdíjbevételek stagnálnak, kissé csökkennek. Az MNB adatai szerint 2018. végére 1 millió 50 ezer pénztártag nem egészen 50 milliárdot fizetett be maga vagy munkáltatója révén egyéni számlájára. A piac folyamatosan koncentrálódott, 21 szereplő maradt állva.

A PRÉMIUM az AXA csoportból történt 2014-es kiválása óta nem követi a trendet. Az elmúlt 5 évben megkétszerezte tagjainak számát, bevételeit és vagyonát. Végül a Medicina pénztárral való egyesülésével április 1-én Magyarország legnagyobb egészségpénztára lett, mely több mint 290 000 tagjával és 14 milliárd forintos vagyonával minden tekintetben piacvezető.

A Pénztár véleménye szerint: Az intenzív növekedés csak részben köszönhető más pénztárak (Navosz, Honvéd, Wellness, Medicina) beolvasztásának. Legalább ugyanennyit jelentett, hogy sikerült felkelteni új, egyéni ügyfelek érdeklődését. A PRÉMIUM egyszerűvé, érthetővé, könnyen elérhetővé tette a tagok számára az egészségügyi költéseik után járó 20 százalékos adókedvezményt. Innovatív megoldásaival (bankkártyás befizetés lehetősége, mobilalkalmazás, az egészségpénztári kártya összekötése bankkártyával) meghatározta a piac fejlődési irányát.

Tízezrek döntöttek a pénztár mellett, hogy használhassák a csak itt hozzáférhető szolgáltatásokat.  Az egészségügyi kiadások finanszírozása mellett ugyanannyira fontos, hogy egészségpénztárként az ellátásban is segítséget nyújtson. A Swiss Medical-al stratégai partnerségben jelenleg két Swiss-PRÉMIUM egészségközpontot működtet és az UNION Biztosítóval egy második generációs ellátásszervezőt hozott létre. A PRÉMIUM ügyfelei 2019-ben várhatóan 2,5 milliárd forintot igényelnek majd vissza adójóváírás formájában és élvezhetik egy korszerű, törődő egészségpénztár gondoskodását.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
MEDIA1  |  2024. április 24. 17:44
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 hazai médiafelületet elemezve megvizsgálta, hogy a...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem