21 °C Budapest
Így gondolnak jövőjükre az élelmes magyarok: százezrek csatlakoztak eddig

Így gondolnak jövőjükre az élelmes magyarok: százezrek csatlakoztak eddig

2019. április 7. 09:00

Miközben az egészségügyi magánkiadások folyamatosan emelkednek és 2019-ben várhatóan megközelítik az 1000 milliárd forintot, az egészségpénztárak növekedése a kedvezőtlenül alakult szabályozás miatt ezt nem követi. A 2010-es évek elején még 50 egészségpénztár volt jelen a magyar piacon. A pénztárak taglétszáma és díjbevétele 2012-ben érte el a csúcsát, akkor közel 1,1 millió pénztártag számlájára, több mint 52 milliárd forint került elhelyezésre. A cafeteria rendszer többszöri átalakítása azonban nem kedvezett a szektornak.

Új államilag preferált juttatások jelentek meg, mint a SZÉP kártya, az Erzsébet utalvány, a cafeteriából választható készpénz juttatás. 2019-re a kedvezően adózó béren kívüli juttatások körében a SZÉP kártya egyedül maradt. Ezzel párhuzamosan az egészségpénztári bevételek forrása is átalakult. A munkáltatókkal szemben egyre többen fizettek be a pénztárakba magánszemélyként. A korábban jellemző munkáltói dominancia megfordult és 2018 végére, már a bevételek 62 százalékát az egyéni befizetések adták. 2013 óta a pénztári tagdíjbevételek stagnálnak, kissé csökkennek. Az MNB adatai szerint 2018. végére 1 millió 50 ezer pénztártag nem egészen 50 milliárdot fizetett be maga vagy munkáltatója révén egyéni számlájára. A piac folyamatosan koncentrálódott, 21 szereplő maradt állva.

A PRÉMIUM az AXA csoportból történt 2014-es kiválása óta nem követi a trendet. Az elmúlt 5 évben megkétszerezte tagjainak számát, bevételeit és vagyonát. Végül a Medicina pénztárral való egyesülésével április 1-én Magyarország legnagyobb egészségpénztára lett, mely több mint 290 000 tagjával és 14 milliárd forintos vagyonával minden tekintetben piacvezető.

A Pénztár véleménye szerint: Az intenzív növekedés csak részben köszönhető más pénztárak (Navosz, Honvéd, Wellness, Medicina) beolvasztásának. Legalább ugyanennyit jelentett, hogy sikerült felkelteni új, egyéni ügyfelek érdeklődését. A PRÉMIUM egyszerűvé, érthetővé, könnyen elérhetővé tette a tagok számára az egészségügyi költéseik után járó 20 százalékos adókedvezményt. Innovatív megoldásaival (bankkártyás befizetés lehetősége, mobilalkalmazás, az egészségpénztári kártya összekötése bankkártyával) meghatározta a piac fejlődési irányát.

Tízezrek döntöttek a pénztár mellett, hogy használhassák a csak itt hozzáférhető szolgáltatásokat.  Az egészségügyi kiadások finanszírozása mellett ugyanannyira fontos, hogy egészségpénztárként az ellátásban is segítséget nyújtson. A Swiss Medical-al stratégai partnerségben jelenleg két Swiss-PRÉMIUM egészségközpontot működtet és az UNION Biztosítóval egy második generációs ellátásszervezőt hozott létre. A PRÉMIUM ügyfelei 2019-ben várhatóan 2,5 milliárd forintot igényelnek majd vissza adójóváírás formájában és élvezhetik egy korszerű, törődő egészségpénztár gondoskodását.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 12. hétfő
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?