Egekbe szökhetnek a lakásbiztosítások díjai a következő években

2017. április 11. 13:31

Ugyan kismértékben csökkent a lakásbiztosítások átlagdíja, a következő években mégis jelentősen drágulhatnak az ingatlanpiac szárnyalásának köszönhetően ezek a termékek. Persze van megoldás, ha mégis csökkentenénk a fizetendőnket, mutatjuk, mire kell figyelni.

Hosszú évek óta először fordult elő 2016-ban, hogy nem csökkent az online lakásbiztosítási szerződések átlagdíja: az ügyfelek átlagosan 22 500 forintos díjat fizettek szerződésenként, ami minimális, néhány tized százalékos növekedést jelent a 2015-ben tapasztalt átlagos díjmértékhez képest.

Az élénkülő piaci verseny hatására jelenleg is mélyponton állnak a lakásbiztosítási átlagdíjak, szignifikáns növekedést továbbra sem észlelünk a díjak alakulásában

 - mondta Cseh Anett, a Netrisk.hu üzlet- és termékfejlesztési vezetője. Azonban a jelek szerint már fordulni látszik a trend, a biztosítók pedig hosszabb távon fokozatosan kénytelenek lesznek megjeleníteni díjaikban az ingatlanok és a bennük megtalálható ingóságok értéknövekedését. Ezt a hatást ugyanakkor tompíthatja az ügyfelek fokozódó tudatossága, amely tovább élesítheti versenyt a piac szereplői között.

Növekvő ügyféltudatosság

Évről évre egyre több ügyfél vizsgálja felül az évforduló előtt lakásbiztosítási szerződését. Ez örvendetes fejlemény, amit egyrészt a lakásokban bekövetkező változások (átalakítás, bővítés, értékes ingóságok beszerzése, stb.) indokolnak, másrészt az a tény, hogy a piacon évről évre egyre korszerűbb lakásbiztosítások jelennek meg, amelyek sokszor ugyanazért a biztosítási díjért képesek szélesebb körű vagy nagyobb összegű fedezetet is nyújtani.

Ez a fajta ügyféltudatosság a számokban is megmutatkozik: míg 2013-ban az év során megkötött összes lakásbiztosítási szerződésnek csupán a tíz százalékát tették ki az évfordulós kötések, 2016-ban már 37 százalék volt ez az arány.

Vidéken negyedével olcsóbb

A díjak szintje településtípusonként jelentős eltérést mutat: a legdrágábban a fővárosban köthetünk lakásbiztosítást, itt az átlagdíj 2016-ban meghaladta a 28 ezer forintot. A megyeszékhelyeken ez az érték 21 600 forint/év, nem sokkal több, mint az egyéb hazai településekre jellemző 21 ezer forintos átlagdíjszint.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A legolcsóbban társasházi lakásokat, míg legdrágábban családi házakat biztosítanak: előbbieknél országos szinten 14 200 forint körüli átlagdíjjal kalkulálhatunk (igaz, ezek jellemzően csak az ingóságra vonatkoznak), míg utóbbiak esetében 29 600 forint az éves díj átlagos mértéke.

Ezek a legnépszerűbb kiegészítők

A tapasztalatok szerint folyamatosan nő a kiegészítő biztosítások népszerűsége: a megkötött lakásbiztosításoknak tavaly több mint harmadához igényeltek külön egy vagy több kiegészítő biztosítást. A leggyakrabban választott kiegészítő termék 2016-ban a családi balesetbiztosítás volt, ezt követte a tetőhézag-beázásból, a besurranó tolvajlásból, valamint az ebtartói felelősségből fakadó károkat, illetve az elfolyt víz költségét térítő kiegészítő szolgáltatások. Szintén jelentős az érdeklődés a bővített-, illetve különleges üvegkár-biztosítások iránt.

Számos kiegészítő biztosítás esetében az ügyfél maga választhatja ki, milyen összegű fedezetet kíván magának az adott kártípust illetően. Tavaly családi balesetbiztosítás esetében például az általános biztosítási összeg 670 ezer forint volt, bővített üveg esetében 190 ezer, míg különleges üvegek esetében 150 ezer forint volt az átlagos fedezet.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem