Villámokkal jönnek a nyári szuperviharok

2015. június 30. 14:01

Az elmúlt évek statisztikai adatai alapján a villámcsapás jelentős károkat okoz: a káresemény gyakoriságának növekedése nem csak az időjárással, hanem az építési technológiáknak és a műszaki berendezések megváltozásával is összefügg - mondta el Balla Tamás, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) Lakásbiztosítási Bizottságának elnöke a szövetség keddi sajtótájékoztatóján.

Az elmúlt 5 évben több mint 265 ezer villámcsapás okozta kárt jelentettek be a biztosító társaságoknak, a villámok okozta elsődleges károk száma meghaladta a 117 ezret. A károk összege pedig megközelítette a 8,5 milliárd forintot. Ennél is több, közel 148 ezer kárbejelentés történt a villámcsapások "másodlagos" hatásai miatt, ezek kárösszege: 12 milliárd forint körüli. A 2014-es évben ebből kiugróan sok - közel kétszer annyi káresemény történt, mint az azt megelőző évben.

Így védekezhetünk

Az elmúlt években a lakásbiztosítások árai folyamatosan emelkedtek, míg 2002-ben egy átlagos lakásbiztosítás 16 000 forintba került, addig ez a tavalyi évben már 28 910 forint körül volt. Ennek oka, hogy a biztosítók egyre több szolgáltatást nyújtanak egy-egy lakásbiztosításon belül. Ma már biztosíthatjuk a kerti növényzetet, a kisállatainkat, és háztartási gépeinket is. A nyári időszakban leggyakrabban előforduló káresemények okai: vihar, jégverés, felhőszakadás és villámcsapás - ma már erre is kiterjedhet a lakásbiztosításunk.

Míg egy villám okozta kár 72 000 - 80 000 forintunkba kerül, addig ez egy átlagos lakásbiztosítási díjjal számolva havi szinten csupán: 2400 forint.

 

Komoly kockázatot jelentenek az épületek hőszigetelésére felhasznált éghető szigetelőanyagok, amelyek növelik a villámcsapás hatására keletkező tűz kockázatát, emellett az otthonokban is egyre több érzékeny műszaki berendezést pl. háztartási és számítástechnikai eszközt tartunk. Az egyre érzékenyebb berendezések zavarérzékenysége is megnövekedett, ezért a hálózatokon keresztül fellépő túlfeszültség-impulzusok a korábban tapasztaltnál gyakrabban okoznak meghibásodást

- tette hozzá Balla Tamás.

Magyarországon a nyári időszakban történik a legtöbb villámcsapás. Abban az esetben, ha nem rendelkezünk megfelelő védelemmel, akkor a házunk felgyulladhat, megrongálódhat és az elektromos berendezéseink is károsodhatnak. A biztosítás mellett fontos, hogy húzzuk ki az elektromos berendezéseinket vihar esetén, és legyen a házunkon villámhárító is.

A villám káros hatásai:

  • Áramütés (emberi élet)
  • Hőhatás (tűzveszély)
  • Erőhatás (roncsolás)
  • Potenciálemelkedés (elektronika)

Az elektromos készülékek terjedése, az informatika térhódítása az élet szinte minden területén megköveteli, hogy ezek a berendezések és technológiák megbízhatóan üzemeljenek. Biztonságos működésüket ugyanakkor nagymértékben veszélyeztetik közvetve a villámok. Ma már rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök és eljárások a védelemhez, ezek szakszerű alkalmazásával, jelentős mértékben csökkenthetők a villámok által okozott károk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nyári viharok nem csak a háztartásokban okoznak komoly károkat. A jégeső, a viharos szél a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozások számára is komoly veszélyforrást jelent.

A károk bekövetkezési valószínűsége szakszerű villámvédelmi intézkedésekkel jelentős mértékben csökkenthető

- hívta fel a figyelmet Szedenik Norbert, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) Villámvédelmi Munkabizottságának elnöke.

A villám- és túlfeszültségi- károk megelőzése és csökkentése érdekében a MEE és a MABISZ közös ajánlást dolgozott ki.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. június 10. 17:11
A napilap tettleges becsületsértésre hivatkozva feljelentést tesz a történtek miatt.
Összkép  |  2023. június 10. 16:48
Milyen egy magyar film indiai újragondolása? A Liza, a rókatündér indiai környezetben kevésbé réved...
Kasza Elliott-tal  |  2023. június 10. 07:00
Június elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gy...
Holdblog  |  2023. június 10. 06:59
Május 30-án az Nvidia belépett a legnagyobb vállalatok között is igen exkluzívnak számító klubba, mi...
Így szerezheted meg az első 100 vevőd

Egy új vállalkozás indítása vagy egy új termék bevezetése mindig izgalmas, de ugyanakkor kihívásokkal teli időszakot jelent az üzleti életben.

Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 11. vasárnap
Barnabás
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 10. 19:16