Villámokkal jönnek a nyári szuperviharok

Villámokkal jönnek a nyári szuperviharok

2015. június 30. 14:01

Az elmúlt évek statisztikai adatai alapján a villámcsapás jelentős károkat okoz: a káresemény gyakoriságának növekedése nem csak az időjárással, hanem az építési technológiáknak és a műszaki berendezések megváltozásával is összefügg - mondta el Balla Tamás, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) Lakásbiztosítási Bizottságának elnöke a szövetség keddi sajtótájékoztatóján.

Az elmúlt 5 évben több mint 265 ezer villámcsapás okozta kárt jelentettek be a biztosító társaságoknak, a villámok okozta elsődleges károk száma meghaladta a 117 ezret. A károk összege pedig megközelítette a 8,5 milliárd forintot. Ennél is több, közel 148 ezer kárbejelentés történt a villámcsapások "másodlagos" hatásai miatt, ezek kárösszege: 12 milliárd forint körüli. A 2014-es évben ebből kiugróan sok - közel kétszer annyi káresemény történt, mint az azt megelőző évben.

Így védekezhetünk

Az elmúlt években a lakásbiztosítások árai folyamatosan emelkedtek, míg 2002-ben egy átlagos lakásbiztosítás 16 000 forintba került, addig ez a tavalyi évben már 28 910 forint körül volt. Ennek oka, hogy a biztosítók egyre több szolgáltatást nyújtanak egy-egy lakásbiztosításon belül. Ma már biztosíthatjuk a kerti növényzetet, a kisállatainkat, és háztartási gépeinket is. A nyári időszakban leggyakrabban előforduló káresemények okai: vihar, jégverés, felhőszakadás és villámcsapás - ma már erre is kiterjedhet a lakásbiztosításunk.

Míg egy villám okozta kár 72 000 - 80 000 forintunkba kerül, addig ez egy átlagos lakásbiztosítási díjjal számolva havi szinten csupán: 2400 forint.

 

Komoly kockázatot jelentenek az épületek hőszigetelésére felhasznált éghető szigetelőanyagok, amelyek növelik a villámcsapás hatására keletkező tűz kockázatát, emellett az otthonokban is egyre több érzékeny műszaki berendezést pl. háztartási és számítástechnikai eszközt tartunk. Az egyre érzékenyebb berendezések zavarérzékenysége is megnövekedett, ezért a hálózatokon keresztül fellépő túlfeszültség-impulzusok a korábban tapasztaltnál gyakrabban okoznak meghibásodást

- tette hozzá Balla Tamás.

Magyarországon a nyári időszakban történik a legtöbb villámcsapás. Abban az esetben, ha nem rendelkezünk megfelelő védelemmel, akkor a házunk felgyulladhat, megrongálódhat és az elektromos berendezéseink is károsodhatnak. A biztosítás mellett fontos, hogy húzzuk ki az elektromos berendezéseinket vihar esetén, és legyen a házunkon villámhárító is.

A villám káros hatásai:

  • Áramütés (emberi élet)
  • Hőhatás (tűzveszély)
  • Erőhatás (roncsolás)
  • Potenciálemelkedés (elektronika)

Az elektromos készülékek terjedése, az informatika térhódítása az élet szinte minden területén megköveteli, hogy ezek a berendezések és technológiák megbízhatóan üzemeljenek. Biztonságos működésüket ugyanakkor nagymértékben veszélyeztetik közvetve a villámok. Ma már rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök és eljárások a védelemhez, ezek szakszerű alkalmazásával, jelentős mértékben csökkenthetők a villámok által okozott károk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A nyári viharok nem csak a háztartásokban okoznak komoly károkat. A jégeső, a viharos szél a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozások számára is komoly veszélyforrást jelent.

A károk bekövetkezési valószínűsége szakszerű villámvédelmi intézkedésekkel jelentős mértékben csökkenthető

- hívta fel a figyelmet Szedenik Norbert, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) Villámvédelmi Munkabizottságának elnöke.

A villám- és túlfeszültségi- károk megelőzése és csökkentése érdekében a MEE és a MABISZ közös ajánlást dolgozott ki.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24