-1 °C Budapest

Párhuzamosan futhat a kétféle kgfb-szabályozás

Pénzcentrum
2009. július 17. 08:47

Ugyan a jogszabály elfogadásakor sokan úgy gondolták, hogy már az új feltételek szerint zajlik majd idén októberben a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampány, de ez valószínűleg nem így lesz.

Miután a tavasszal elfogadott jogszabály végrehajtási rendeletei még nem készültek el, szinte biztosra vehető, hogy a 2010-re szóló díjaikat még nem a jövő január elsején hatályba lépő új törvény, hanem az eredeti kormányrendelet alapján kell meghirdetni a biztosítóknak. Ezek szerint a tarifák meghatározásának alapja nem a gépjármű teljesítménye, hanem továbbra is a hengerűrtartalom marad. Ennél is jelentősebb tétel, hogy a díjkedvezményeket a jelenleg alkalmazott bónusz-malusz rendszer megtartása mellett hirdetik majd meg a cégek.

A biztosítók jó része nem erre számított, ezért sürgette, hogy készüljenek el mihamarabb a kiegészítő, értelmező rendelkezések. Meglepetésükre azonban a PM jogértelmezése szerint az új szabályok valóban csak január elsejétől lépnének életbe. Információk szerint a mai egyeztetésen dűlőre juthatnak a felek - a megállapodásra azért van égető szükség, mert a biztosítóknál már meg kellett volna kezdeni a jövő évi díjstruktúra kialakítását.

A biztosítók számára az is komoly gondot jelentene, ha külön kellene egy új díjstruktúrát számítaniuk a január 1. után kötött szerződésekre. Sokak szerint akkor már jobb volna 2010-ben az egész évet a ma hatályos általános feltételek mellett végigvinni - legfeljebb az új szerződésekre már az új törvény szerinti biztosítási időszakot, a szerződés megkötésétől számított egy évet - kellene megadni a kormányrendeletben szereplő naptári év helyett. Ugyancsak hatályba léphetnek a törvénynek a nem a felek szerződését szabályozó részei.

A biztosítók híreink szerint a legkomolyabb próbatételnek a kártörténeti adatok új - duplikált - nyilvántartási rendszerét tartják. Úgy vélik, e téren még nagy a szabályozási, technikai bizonytalanság, épp ezért híreink szerint azt javasolják, hogy jelenlegi bónusz-malusz rendszer átmenetileg - néhány évre - maradjon még életben a kárelőzményen alapuló tarifakedvezmények megőrzése érdekében és emellett történjen a kártörténeti adatok folyamatos gyűjtése.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2023. december 9. 08:00
Tegnap kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gyorsan, i...
Holdblog  |  2023. december 9. 06:48
Kijöttek a legfrissebb PISA-eredmények, amelyekben a diákok teljesítményét mérik hosszú idősoron, és...
Kiszámoló  |  2023. december 8. 19:24
Kiderültek a részletek az új villanyautós pályázatról, az eddigi legbőkezűbbre sikeredett. Csak váll...
MEDIA1  |  2023. december 8. 16:54
Úgy tűnik, mérföldkőhöz érkezett a Viasat és AXN csatornákat működtető Antenna Entertainment tévétár...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 9. szombat
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem