16 °C Budapest

Nem fizetnek kgfb-károkat

Pénzcentrum
2009. augusztus 11. 09:46

Továbbra is történelmi mélyponton áll a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási piac kárhányada - derül ki a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) statisztikáiból. Az év első hat hónapjában gépjárműkárokra mindössze 27,3 milliárd forintot fizettek ki a szövetség tagjai, 43,5 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel ezelőtt.

Az adatokat ugyan némileg torzíthatja, hogy a piac legújabb szereplője, a Wabard Biztosító nem tagja a Mabisznak, ám az eltérés olyan arányú, hogy ezzel nem magyarázható. Összehasonlításképp: a Mabisz statisztikái szerint a piaci társaságokhoz az első félévben 67,8 milliárd forint díjbevétel folyt be a kgfb-piacról - ez mindössze 3,6 százalékkal, 2,53 milliárd forinttal marad el az egy évvel ezelőtti díjbevételtől -, itt tehát alig érezhető a Wabard súlya.

Persze azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy az új biztosító mellett a meghirdetett díjak is számottevően csökkentek az idén. A nem életági díjbevételeken belül a kgfb-üzletág piaci súlya 2004 szeptembere óta a legalacsonyabb szinten, 30,59 százalékon van.

Összességében rekordnak számít a mindössze 40,2 százalékos kárhányad, a csúcs 2005 végén volt, amikor a biztosítók a hozzájuk befolyt díjbevétel 79,91 százalékát kifizették a károk kompenzálására. Érdekesség, hogy lényegében a kgfb-károk 21 milliárdjával csökkent a teljes biztosítási piac kárráfordítása.

A 245 milliárdos kifizetés 8,1 százalékkal múlja alul az egy évvel ezelőtti szintet. Az idén az a furcsa helyzet állt elő, hogy a kifizetések csökkenése ellenére a kárhányad soha nem látott csúcsra, 59,81 százalékra emelkedett, annak következményeként, hogy az összpiaci díjbevétel 13,3 százalékkal, 410,1 milliárd forintra zuhant. A biztosítási piac nem életági bevétele 3 százalékkal, közel 7 milliárd forinttal csökkent egyébként az egy évvel ezelőtti szinthez képest, ám tekintve, hogy ez messze eltörpül az életbiztosításokból származó bevételek 23 százalékos esésétől, az üzletág piaci részaránya 54 százalékra erősödött. Ennél jelentősebb szintet utoljára 2006 - hagyományosan erős - első negyedévében teljesített a nem életbiztosítási piac.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?