7 °C Budapest

Nem fizetnek kgfb-károkat

Pénzcentrum
2009. augusztus 11. 09:46

Továbbra is történelmi mélyponton áll a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási piac kárhányada - derül ki a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) statisztikáiból. Az év első hat hónapjában gépjárműkárokra mindössze 27,3 milliárd forintot fizettek ki a szövetség tagjai, 43,5 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel ezelőtt.

Az adatokat ugyan némileg torzíthatja, hogy a piac legújabb szereplője, a Wabard Biztosító nem tagja a Mabisznak, ám az eltérés olyan arányú, hogy ezzel nem magyarázható. Összehasonlításképp: a Mabisz statisztikái szerint a piaci társaságokhoz az első félévben 67,8 milliárd forint díjbevétel folyt be a kgfb-piacról - ez mindössze 3,6 százalékkal, 2,53 milliárd forinttal marad el az egy évvel ezelőtti díjbevételtől -, itt tehát alig érezhető a Wabard súlya.

Persze azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy az új biztosító mellett a meghirdetett díjak is számottevően csökkentek az idén. A nem életági díjbevételeken belül a kgfb-üzletág piaci súlya 2004 szeptembere óta a legalacsonyabb szinten, 30,59 százalékon van.

Összességében rekordnak számít a mindössze 40,2 százalékos kárhányad, a csúcs 2005 végén volt, amikor a biztosítók a hozzájuk befolyt díjbevétel 79,91 százalékát kifizették a károk kompenzálására. Érdekesség, hogy lényegében a kgfb-károk 21 milliárdjával csökkent a teljes biztosítási piac kárráfordítása.

A 245 milliárdos kifizetés 8,1 százalékkal múlja alul az egy évvel ezelőtti szintet. Az idén az a furcsa helyzet állt elő, hogy a kifizetések csökkenése ellenére a kárhányad soha nem látott csúcsra, 59,81 százalékra emelkedett, annak következményeként, hogy az összpiaci díjbevétel 13,3 százalékkal, 410,1 milliárd forintra zuhant. A biztosítási piac nem életági bevétele 3 százalékkal, közel 7 milliárd forinttal csökkent egyébként az egy évvel ezelőtti szinthez képest, ám tekintve, hogy ez messze eltörpül az életbiztosításokból származó bevételek 23 százalékos esésétől, az üzletág piaci részaránya 54 százalékra erősödött. Ennél jelentősebb szintet utoljára 2006 - hagyományosan erős - első negyedévében teljesített a nem életbiztosítási piac.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem