33 °C Budapest
Aerial view of the parked new cars at the automotive plant

Végre tárgyal az EU és Kína a védővámokról: lehet, hogy mégsem lesz kereskedelmi háború?

2024. június 23. 15:30

Kína és az Európai Unió megállapodása szerint tárgyalások kezdődnek a kínai gyártmányú elektromos járművek európai piacra történő importjára tervezett vámok ügyében, ami új fejezetet nyit a két fél közötti gazdasági kapcsolatokban - jelentette a CNBC.

Kína és az Európai Unió megkezdi a tárgyalásokat az európai piacra szánt kínai elektromos járművek importvámjainak kérdésében. A német gazdasági miniszter, Robert Habeck szerint Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke tájékoztatta őt a Kínával való konkrét tárgyalások kezdeményezéséről. Ezután a kínai kereskedelmi minisztérium is megerősítette, hogy Wang Wentao miniszter és Dombrovskis megállapodtak a szubvencióellenes vizsgálatról szóló konzultációk megkezdésében.

Habeck hangsúlyozta, hogy ez egy új fejlemény, mivel korábban nem sikerült konkrét tárgyalási menetrendet kidolgozni. Úgy véli, ez csak az első lépés egy hosszabb folyamatban. Az EU nyitott a vámokkal kapcsolatos tárgyalásokra, amelyek célja az egyenlő versenyfeltételek biztosítása a piacon. Habeck kiemelte, hogy az EU és Kína között még van idő a párbeszédre a vámok novemberi életbe lépése előtt.

A kínai támogatásokkal kapcsolatos aggályok mellett Habeck felvetette Kína Oroszországgal fenntartott kereskedelmi kapcsolatait is, amelyek tavaly több mint 40%-kal növekedtek. Hangsúlyozta, hogy az Oroszországgal szembeni szankciók megkerülése elfogadhatatlan.

Az EU július 4-től alkalmazza az ideiglenes vámokat, amelyek akár 38,1%-os mértékűek lehetnek, és november 2-ig tartó vizsgálat után dönthetnek a végleges vámok bevezetéséről. Habeck szerint ez lehetőséget teremt a tárgyalásokra és párbeszédre. Habeck hangsúlyozta, hogy az EU által tervezett vámok nem büntető jellegűek, hanem a tisztességtelen támogatások kompenzációját célozzák. Zheng Shanjie válaszában kiemelte Kína elkötelezettségét vállalatainak védelme mellett és azt állította, hogy iparuk fejlődése versenyen alapuló előnyöknek köszönhető.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Pénzcentrum az elmúlt hetekben több alkalommal írt arról, hogy az EU a kontinens autópiacának, valamint az ebben dolgozók védelme érdekében ki akarja szorítami Európából a kínai autókat. Ezeket a cikkeket itt gyűjtöttük össze:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 22. hétfő
Magdolna
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem