8 °C Budapest
air pollution crisis in city from diesel vehicle exhaust pipe on road

Dízelbotrány: magyaroknak is milliós kártérítés járhat a gyártóktól, itt az érintett autók listája

2023. április 2. 15:04

Kártérítést követelhetnek az érintett autótulajdonosok a Mercedes-Benztől a dízelbotrány miatt - derült ki az Európai Bíróság ítéletéből. 2015-ben derült ki, hogy több nagy autógyártó is trükközött a dízeles modellek kibocsátási tesztjein, ezt követően robbant a botrány. Korábban a Pénzcentrum egyik olvasója is sikeresen perelte a Volkswagent, a cég ki is fizette a milliós kártérítését - amiben végül peren kívül egyeztek meg.

Fontos ítéletet hozott a dízelbotrányban az Európai Bíróság a Mercedes-Benz ügyében, a gyártót egy autótulajdonos perelte be. A Német Autóklub (ADAC) beszámolója szerint a határozat arról szól, hogy az érintettek gondatlan magatartás miatt kártérítési követeléssel is élhetnek a gyártóval szemben.

2015-ben az amerikai hatóságok vizsgálatai után derült ki, hogy a Volkswagen egyes járművei tesztelési körülmények között alacsonyabb kibocsájtás produkáltak. Ezt követően több más gyártó, így a Mercedes is lebukott, hogy a kibocsátási teszteket átverő rendszert épített az autókba.

Az ADAC jogászai üdvözölték az ítéletet, azonban véleményük szerint ez nem azt jelenti, hogy a fogyasztók automatikusan visszavonhatják az érintett járművek megvásárlását, vagy kártérítést követelhetnek. Értelmezésük szerint a bírósági ítélet után is minden egyedi esetben meg kellene határozni, hogy az adott gépjárműbe beszerelték-e a tiltott készüléket. Emlékeztettek: Németországban májusban születhet precedensértékű bírósági döntés a Volkswagen ügyében.

Már magyarok is nyertek a gyártók ellen

Még 2020-ban számolt be a Pénzcentrum arról, hogy az egyik olvasója egymilliós kártérítést kapott a Volkswagentől, mert autója érintett volt a dízelbotrányban.

2015-ben még Németországban éltünk, vásároltunk egy 2011-es dízel Volkswagen Sharant, ami mint kiderült, érintett volt a dízelbotrányban, de igazándiból nem is foglalkoztam vele. Aztán 2017-ben a Facebook feldobott egy hirdetést: jogászok reklámozták magukat, akik pont erre a bortányra és a kártérítési perekre voltak ráállva

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- mesélte akkor olvasónk. Arról számolt be, kb. másfél-két év alatt futott le a dolog, végül peren kívül egyezett meg a céggel, és kapta meg az átszámolva kb. egymilliós kártérítését. Mint elmondta, ügye is bizonyítja: Magyarországról sem lehetetlen olyan óriáscégek ellen nyerni, mint a Volkswagen.

Hozzátette, ügyvédei szerint ha valaki '10-es évjáratú, érintett Volkswagen-csoportos autót vett, még akkor is van esélye a kártérítésre, ha közben eladta azt, sőt volt már olyan, hogy annak is fizettek, aki használtan vásárolta meg a dízelbotrányban érintett autót - mint az ő esetében. Sőt, mint az Európai Bíróság egy korábbi ítéleteis kimondta: nem kell kimondottan Németországban beperelni a VW-t, ha valakinek kártérítési igénye van, a károsultak a saját országuk bíróságai előtt is pert indíthatnak. Minderre azért volt szükség, mert a vállalat mindaddig azt mondta, ha valaki kártérítést akar, akkor perelje be őket Németországban.

Az érintett VW modellek listáját ebben a cikkben találod, a skála igen széles: 2008 és 2015 között gyártott dízelekről van szó.  A Mercedes-Benz esetében pedig az alábbi listában szereplő modelleket hívták vissza korábban a dízelbotrány kapcsán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem