6 °C Budapest
Detail of a hand plugging the cord into an electric car, to charge the battery in the garage outside a home. Concept of electric car charging, renewable energy, sustainability and transport.

Hihetetlenül sok magyar tesz már az üzemanyagárakra: benzinkútra sem mennek többé

2022. október 27. 19:59

Megjelent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb negyedéves beszámolója a hazai engedélyköteles e-mobilitásról. A hivatal adatai szerint 2022 második negyedévében 45 százalékkal több energiát töltöttek nyilvános elektromos töltőállomásokon a felhasználók, mint 2021 hasonló időszakában. A töltőberendezések száma 24,8 százalékkal nőtt egy év alatt.

Hazánkban nyilvános elektromos töltőberendezést a MEKH által kiadott engedély birtokában lehet üzemeltetni. A hivatal nyilvántartásai és az engedélyesek adatszolgáltatása alapján 2022 második negyedévének végén az előző év azonos időszakához képest 24,8 százalékkal,
2 031 darabra nőtt a nyilvános, engedélyköteles tevékenység keretében üzemeltetett töltőberendezések száma. Ezeken a töltőberendezéseken 4 094 csatlakozó áll az elektromos gépjárművet használók rendelkezésére az országban. A töltőállomások interaktív térkép formájában is megtekinthetők a MEKH oldalán.

Az előző év azonos időszakához (2021 második negyedéve) képest minden megyében növekedést figyelhettünk meg. A legnagyobb bővülés Békés (41,7%), Tolna (41,7%), Hajdú-Bihar (40,7%) és Győr-Moson-Sopron (40,5%) megyékben volt. Darabszámban Budapesten volt a legnagyobb a növekedés a töltők darabszámában (126 darab) amit Pest (76 darab) és Győr-Moson-Sopron megye (30 darab) követett. A MEKH jelentése részletesen tartalmazza a megyei e-mobilitás adatokat.

A zöld rendszámmal rendelkező autók száma 67 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi adatokhoz képest a Belügyminisztérium adatai szerint. Jelenleg 53 033 zöld rendszámmal ellátott gépkocsit tartanak nyilván.

A berendezések és az elektromos gépjárművek darabszámának bővülésével a töltések száma, valamint a töltésre fordított energia mennyisége is jelentős növekedést mutat az előző évi adatokhoz képest. 2022 második negyedévben 4 888 MWh-nyi villamosenergiát töltöttek az autósok a nyilvános elektromos töltőállomásokon AC és DC töltést is beleszámítva. Ez 2 640 MWh-val, vagyis 45 százalékkal több, mint 2021 azonos negyedévében, és 13 százalékkal több az előző negyedévhez viszonyítva. A töltések darabszáma 210 659-ről 437 106-re nőtt egy év alatt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az előző év azonos időszakához viszonyítva minden megyében növekedést figyelhettünk meg az elfogyasztott energiamennyiségét tekintve. Tolna megyében több mint megháromszorozódott az elektromos autókba töltött villamosenergia mennyisége, míg Győr-Moson-Sopron megyében, Budapesten, Fejér és Jász-Nagykun-Szolnok megyében nőtt a legkisebb mértékben a töltésre fordított energia mennyisége.

Az adatokból azt is láthatjuk, hogy az ország publikus töltésre fordított villamosenergiájának 57,6 százaléka Budapesten és Pest megyében történik, 5 százalék feletti részaránnyal képviseli magát Győr-Moson-Sopron és Csongrád-Csanád megye, míg a többi megye 5 százalék alatti részaránnyal rendelkezik. A háztartási és egyéb nem nyilvános töltési lehetőségek, valamint ezen helyeken töltésre felhasznált energiamennyiség nem szerepel a beszámolóban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm